Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kiallitas05bevezeto3

kiállításmegnyitó - „A csönd szigetei”

Festményekkel és grafikákkal mutatkozik be a Hegyvidék Galériában kiállító kiváló, sokoldalú képzőművész, Kecskeméti Kálmán. Tárlata Életmű-Keresztmetszet címmel nyílt meg január 29-én, amely február 21-ig megtekinthető.

Fonti Krisztina alpolgármester igazi hegyvidéki lokálpatriótát köszöntött az alkotó személyében. Kecskeméti Kálmán, a Galéria 12 Egyesület tagja, művészetét a vizuális élményt átszellemítő festészet jellemzi, ezen túlmenően a képzőművészet számos területén alkotott. Első ízben nyílt kiállítása a Hegyvidék Galériában, különös öröm, hogy a Hegyvidék szívében találkozhatnak az itt lakók és a távolabbról érkezők is az alkotásaival. Tapasztalja, hogy a járókelők megállnak a Galéria ablakai előtt, benéznek, és reméli, egyre többen bemerészkednek, olyanok is, akik nem szoktak galériát látogatni. Ezt a nemes célt segítik elő a különböző, kiállításhoz kapcsolódó programok, például gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozások, beszélgetések, filmvetítések, amelyekkel becsalogatják az érdeklődőket az alkotások közé. Legközelebb Kopócsy Anna művészettörténésszel és Kecskeméti Kálmánnal találkozhatnak az érdeklődők február 5-én, 18 órakor. – hívta fel a figyelmet a tárlathoz kapcsolódó beszélgetésre.

kiallitas04

„Egyesíti magában a szabad szellem nyitottságát és a jól nevelt polgár hagyománytisztelő attitűdjeit” – jellemezte megnyitójában Kernács Gabriella művészettörténész az alkotót. Sok küzdelmes év keresztmetszete a kiállítás, a képek számára a csönd szigeteit jelentik: halk szavúak, elegánsak, nem akarnak sokkolni, ehelyett megszólítanak, mesélnek. Ilyen például a nélkülözés éveinek egyik dokumentuma a Hőn szeretett vaskályhám című kép, 1962-ből. Az alkotót rabul ejtik régi korok, régi városok is, emlékképeket, álomképeket rögzít, használja a 20. századi lírai absztrakció, geometrikus absztrakció eszköztárát, éppen csak megérinti, átszínezi velük a természetben látott formákat.

kiallitas06

Néhány kiállított műre felhívta a figyelmet, például az Esti ablak fával, Az idő vonulása, Önarckép 1975-ből, Clown, vagy a játékos hangvételű Tuvudsz ivígy című kép, amely Lázár Ervin könyvének borítója lett. A képeken kitüntetett szerephez jutnak a madarak is, így a Látomás, a Madár a városban, vagy a Kék madár című alkotásokban. Ez utóbbi, akár a többi kép is, egy kis boldogságdózist adhat a nézőnek – tette hozzá megnyitójához a művészettörténész, majd ráhangolódásképp Beethoven muzsikája csendült fel, közreműködtek: dr. Ungár Anna – hegedű, dr. Greschik István – hegedű, Konrád György – brácsa, Sabján Anikó – cselló.