Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kor_es_negyzet07

A kör és a négyzet

Öt éve működik a Hegyvidéken a Kortárs-Modern Art Alkotó Kör, amely a festészettel foglalkozni akaró művészetbarátoknak biztosít tanulási lehetőséget. A legutóbbi kurzus anyagából, a közösségnek otthont adó, kulturális szalonban nyílt kiállítás.

„A KÖR és a NÉGYZET kapcsolata” című tárlat megnyitóján az alkotó kört vezető dr. Schmidt Éva Piroska elmondta, hogy 45 évig élt Berlin keleti oldalán, a Humboldt Egyetemen végzett és tanított. A rendszerváltás után a kelet-németek nehéz helyzetbe kerültek, sokan elvesztették a munkájukat, a tanároknak újra kellett pályázniuk az állásukra. Alakítottak a férjével egy kreatív centrumot, dolgoztak ifjúsági börtönben, drogprevenciós intézményben, mindenhol a művészeteket, a festészetet, rajzot tanították. Magyarországon is mindig a feladatot keresi, a Máltai Szeretetszolgálatnál festőműhelyt működtet, jelen van a Trefort iskolában. Fontos hogy nyugdíjasként is legyen elég tennivaló, legyen tele a naptár – hangsúlyozta.

Ezért hozta létre a Kortárs-Modern Alkotó Kört, ami a béke szigete a rohanó hétköznapokban. Inspirációt kínál, ez is szükséges a tehetség kibontakozásához, amelynek lenyomatai a most kiállított képek.

kiallitas01

„A kör és a négyzet helyett, lehetne azt is mondani, hogy egy nő találkozik egy férfivel. Ha így nézzük az alkotásokat, máris újabb válaszokat kapunk a kérdéseinkre” – hívta fel a figyelmet a művésztanár festőművész, aki úgy látja, bámulatos megoldások születtek, pedig csak kéthetente egyszer találkoztak a résztvevők. Ekkor kaptak néhány rövid instrukciót, gondolatébresztő tanácsokat. Ezekből a félszavakból pedig csodálatos, teljes munkák születtek.

A kiállítás bizonyítja, hogy mindenki tud alkotóként gondolkodni, és megtalálni az önkifejezés megfelelő eszközeit. Ilyenkor magunkhoz veszünk egy darabot a művészetek világából. Felfogjuk, hogy egy vonal, a kör, a háromszög, a négyzet, mire képes. Mit lehet ezekből csinálni. És kell a bátorság, hogy ne féljünk ezeket alkalmazni, merjünk rajzolni.

„Büszke vagyok arra, hogy mindenki örömmel alkotott, mert nálunk nincs zsűrizés, csak kreatív folyamatok. Ezek fejlesztik a kommunikációt, az önbizalmat, amire az élet valamennyi területén nagy szükség van. Mert mindenki tehetséges valamiben, de ez csak akkor derül ki, ha kipróbáljuk magunkat” – hangsúlyozta a kurzusvezető, egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy előképzés nélkül, a kíváncsiság és az alkotómunka eredményeként jött létre a tárlat.

Kovács Lajos alpolgármester szerint a kiállítóteret megtöltő képek a legjobb bizonyítékai annak, mennyire erős ez a művésztársaság. Pontosan értük épült a kulturális szalon, pedig létrehozásakor volt némi kétely, hogy lesznek-e elegen, akik majd megtöltik.

kl_schmidt_eva_piroska02

„Szerencsére lettek, ilyen közösség az alkotó kör is, amelynek vezetői öt évvel ezelőtt azt mondták: mindenkiben benne van a talentum, az önkifejezés igénye. Ehhez ad keretet, otthont a kulturális szalon” – mutatott rá azt alpolgármester hozzátéve, hogy az idejáró emberek töltik meg tartalommal az épületet. „Az egymás iráni szeretet, elfogadás, tisztelet jelenik meg itt, nem vitás, hogy ez volt a legjobb beruházás, amit az önkormányzat a városháza téren létrehozhatott” – mutatott rá Kovács Lajos, aki bízik abban, hogy az alkotó kör munkája folytatódik, és megmarad az önmegvalósítás lendülete, öröme.

A kiállítás április 18-ig látogatható, a bemutatott alkotások a helyszínen megvásárolhatók.

schmidt_eva_piroska01