Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Közös futással és gyaloglással emlékeztek Monspart Saroltára

Közös futással és gyaloglással emlékeztek Monspart Saroltára

Ajkától Debrecenig, Kecskeméttől Balatonboglárig – hazánk számos pontjáról érkeztek futók és gyaloglók a Normafára, hogy közös mozgással róják le tiszteletüket a három évvel ezelőtt elhunyt Monspart Sarolta emléke előtt. A Hegyvidék díszpolgára címmel is kitüntetett tájfutó-világbajnok élete legnagyobb részét az egészségmegőrzés, a futás és a gyaloglás népszerűsítésének szentelte.

gyaloglok01

„Ezek az esőcseppek talán Saci könnyei, melyeket a meghatottságtól hullajt a mennyországból” – mondta Monspart Zsolt, aki köszönetét fejezte ki, amiért a borús időjárás ellenére is sokan eljöttek a nővére tiszteletére tartott megemlékezésre. „Saci a gyaloglók jó pásztora. Rengeteg energiát és időt áldozott az Országos Gyalogló Idősklub Hálózat elindítására. A gyaloglók élére állt, fáradhatatlanul szervezett edzéseket, hirdette az időskori mozgás élményét, lelkesített és buzdított. Az alapítvány célja tovább vinni Saci szemléletmódját, gazdag szellemi örökségét és segíteni a minőségi időskori évek megélését. Ehhez a rendszeres mozgáson és a kiegyensúlyozott táplálkozáson keresztül vezet az út” – fűzte hozzá Monspart Sarolta testvére, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány kuratóriumi alelnöke.

„Saci úgy él az emlékezetemben, mint egy varkocsos, szőke lány, aki átfut a réten. És én ma is így látom. És akkor is így láttam, amikor példát mutatott arról, hogy miként kell túlélnünk a nehézségeket” – emelte ki Meskó László, a NYOSZ elnöke.

fonti_krisztina08

„Három évvel ezelőtt hunyt el Monspart Sarolta, a Hegyvidék díszpolgára. Ő volt az első nem skandináv tájfutó-világbajnok, és ő volt az első nő, aki három órán belül teljesítette a maratoni távot” – emlékeztetett Fonti Krisztina, aki személyesen ismerte a Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett Monspart Saroltát. „Büszkén mondhatom, hogy jóban voltunk, és ez számomra nagy megtiszteltetés volt. Miután a betegsége miatt be kellett fejeznie aktív sportolói pályafutását, az életét az egészségmegőrzés, a futás és a gyaloglás népszerűsítésének szentelte. Nagyon sokan köszönhetik neki, hogy a rendszeres mozgás az életük részévé vált” – hangsúlyozta az alpolgármester. „A Hegyvidéki Kulturális Szalon Gyaloglóklubját ő maga vezette, nagy odaadással. Saci és a klub tagjai nem is találhattak volna szebb és jobb helyet az aktív sportolásra a mára teljesen megújult Normafánál. Saci hivatásának tekintette, hogy segítsen az időseknek az egészséges életmódot és a rendszeres testmozgást mindennapi rutinná tenni. Nem véletlen, hogy ebben is egymásra találtunk, hiszen az önkormányzati feladataink között is kiemelten kezeljük az idősgondozást, aminek fontos része, hogy segítsük az időseket aktivitásuk megőrzésében, és abban, hogy kisebb-nagyobb közösségekben tölthessék a napjaikat” – tette hozzá az alpolgármester, aki 2019-ben a hegyvidéki közösség nevében javasolta díszpolgárnak Monspart Saroltát. „Mindannyian hálásak lehetünk neki azért, amit értünk tett. Nekünk nincs más dolgunk, nincs más felelősségünk, mint hogy megőrizzük a tőle kapott tudást, továbbadjuk az ő egyedülálló példáját mindenkinek, és hogy emlékezzünk rá – az ő példamutató életére” – zárta gondolatait Fonti Krisztina.

 fonti_krisztina05

„1983 nyara – az első évet fejeztem be a gimnáziumban, amikor kezembe akadt a Nagy visszatérések című könyv, aminek a borítóján Monspart Sarolta is szerepelt. A róla szóló fejezet olvasása közben szembesültem először azzal az akaraterővel, amit ő képvisel. Szakmai pályafutásom egyik legmeghatározóbb élményeként emlékszem arra, amikor személyesen is megismerhettem” – árulta el Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki a generációk közti együttműködés fontosságáról is beszélt. „Az egész életútról szóló családpolitikát próbáljuk követni. A tavalyi generációk közötti együttműködésről szóló konferencián először neveztük meg az időseket, mint a társadalom rejtett erőforrásait. Ebbe az irányba próbálunk gondolkodni és tovább menni a különböző támogatásokkal is” – szögezte le az államtitkár, aki arról is szólt, hogy a gyaloglással a szépkorúak nemcsak a saját tesi és lelki jóllétükért tesznek jót, hanem Monspart Sarolta szellemi hagyatékát is megőrzik.

beneda_attila02

A megemlékezés zárásaként Feledy Péter, Monspart Sarolta özvegye megható gondolatokkal idézte fel, hogy ötven évvel ezelőtt,1974-ben találkozott először a feleségével.

feledy_peter01

emlekhely01