Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

barczi_a_dzsungel_konyve04

Különleges produkciók a kulturális fesztiválon

Huszonharmadik alkalommal adott otthont a Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiváljának a Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium. A Hegyhát utcai intézményben ezúttal hatszázötven, sajátos nevelési igényű diák bizonyította be, hogy mindenkiben ott van a tehetség.

Huszonnyolc budapesti intézményből, 650 diák és kísérőik jöttek el a 45. Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválra, melyet sorrendben már huszonharmadszor rendezett meg a Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium – hívta fel a figyelmet bevezetőjében Ammerné Nagymihály Emília. Mint az intézmény igazgatója elmondta, hét éve minden alkalommal Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere nyitja meg a programot, ami egy újabb megerősítése annak, hogy az önkormányzat figyelemmel kíséri a kerületi iskolák működését.

megnyito02

„A mostani már a negyvenötödik rendezvény, ami önmagában is tiszteletre méltó, hiszen kevés program mondhatja el magáról, hogy ilyen sokáig aktuális tud maradni. Köszönet illeti ezért a fellépő gyerekeket, és persze az őket évről, évre felkészítő tanárokat” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, aki egy történetet is elmesélt. Gyermekei iskolájában az ötödikeseknek minden évben szerveznek egy olimpiát, amelyre valamennyien hivatalosak. Nemcsak a leggyorsabbak, legügyesebbek, hanem mindenki. A szülők pedig elmennek, és szurkolnak. Különösen a célba érkezés megindító, hiszen addigra szétszakad a mezőny, így a lassúak kapják a legnagyobb tapsot azért.

„Nem az számít ki, milyen gyors, hanem, hogy ő maga mennyi energiát, erőfeszítést tett a felkészülésbe. És ez igaz a kulturális fesztiválra is, amelynek résztvevői egytől, egyig mindent megtettek azért, hogy sikeresek legyenek” – vont párhuzamot Hegyvidék polgármestere.

egymi_hofeherke...04

Hajnissné Anda Éva tankerületi igazgató azt elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy Pokorni Zoltán kezdeményezésére, a XII. kerület alig egy héttel ezelőtt rendezte meg a tízedik Hegyvidéki Olimpiát. Ezen a kerületi iskolák ötödikeseivel együtt, a Gennaro Verolino iskola diákjai is részt vettek.

Akkor sportoltak, most pedig a művészetekben jeleskednek, de mindkét esemény lehetőséget biztosít arra, hogy megismerjék társaikat, elfogadják egymást, fejlesszék kommunikációs képességeiket, kipróbálják tudásukat és kitartásukat. Megtapasztalják a közös munka felelősségét, a megmérettetést – sorolta a fesztivál hozadékait a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetője.

Vannak olyan programok, ahol a sajátos nevelési igényű tanulók léphetnek fel, de egyetlen egy sem tekint vissza 45 éves múltra – hangsúlyozta Ammerné Nagymihály Emília, aki szerint ez a gyógypedagógia hatalmas eredménye. A pedagógusok összefogása, szeretete és a fiatalok kitartása, lelkesedése tartja életben a fesztivált. Idén is a Fővárosi Önkormányzat támogatja a rendezvényt, de segített a Hegyvidéki Önkormányzat és más szponzorok is. A szakember Horváthné Illés Barbarának, a tavalyi fesztivál után írt leveléből is idézett. Ahogyan ebben a II. kerületi Csillagház Általános Iskola és EGYMI igazgatója fogalmazott, számukra ez a program az év fő eseménye, megmérettetése, diákjaik itt tudják megmutatni, milyenek is valójában, milyen tehetséggel vannak megáldva.

III_csillaghaz_hofeherke_es..02

Végezetül Katona Gáborné igazgatóhelyettes ismertette a fesztivál lebonyolítását. Elmondta, hogy a diákok négy művészeti ágban, vers- és prózamondásban, drámajátékban, táncban, valamint énekben és hangszeres zenében mutathatják meg tudásukat.

A műsorszámokat szakértő zsűri értékelte, a fellépők arany, ezüst és bronz fokozatú oklevelet, emléklapot és tárgyjutalmat kaptak, így valóban mindenki győztesnek érezhette magát.