Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kulturális fejlesztések a Böszörményi úton

Kulturális fejlesztések a Böszörményi úton

A képviselő-testület február végi ülésén elfogadta az önkormányzat idei költségvetését, emellett a közösségfejlesztő civil programokat támogató, illetve az idősek lakásainak akadálymentesítését segítő pályázatok kiírásáról is döntött. Ellenszavazat nélkül hagyta jóvá továbbá, hogy áttervezve és új elemekkel kiegészítve induljon el „A Hegyvidék főutcája” projekt.

„A Hegyvidék főutcája” projekt a Böszörményi úton és annak közvetlen környezetében az épített és kulturális értékek fejlesztését és bemutatását tűzi ki céljául. A fejlesztések eredményeként a terület kulturális vonzereje növekszik, az ide látogatókat tartalmas kikapcsolódási lehetőségek és egyedi kulturális élmények várják.

A családokat, kisgyermekkel sétálókat, illetve a pihenni vágyók kikapcsolódását szolgálja a Hollósy Simon utcai játszótér tervezett fejlesztése. Az egyedi koncepciójú játszótér fejlesztésének egyik fő célkitűzése, hogy értékes, egyedi vizuális és játékélményt nyújtson a gyermekek számára. A tervezés során elsőrendű szempont a játszótér közvetlen környezetében élők igényeinek figyelembevétele, így az érintettek lakossági fórumon ismerhetik majd meg az önkormányzat elképzeléseit. A projekt keretében igényes, közösségformáló gyermekprogramok is megvalósulnak a Margaréta játszótéren, valamint a Városháza téren.

A Böszörményi úton sétálók tartalmas időtöltéséhez járul hozzá egy interaktív digitális adatbázis fejlesztése, ami a környék épített és kulturális értékeit mutatja be. A látogatók séta közben, mobiltelefonnal, a társasházak falán elhelyezendő QR-kódok segítségével érhetik majd el azokat az archív fényképeket, videókat, rövid szöveges leírásokat, amelyekkel megismerhetik az építészetileg értékes épületeket, az itt élt művészek, tudósok, sportolók életútját és szellemi örökségét. A fejlesztés további célja a helyi értékek megőrzése, a lokálpatrióta identitás támogatása. A program része továbbá térképek telepítése a helytörténeti érdekességek, illetve a környékbeli szolgáltatók bemutatására.

Az épített örökség megőrzése és fejlesztése, a Böszörményi út esztétikai vonzerejének növelése érdekében negyvenhét magán-, illetve önkormányzati tulajdonú üzletportál, valamint három társasházi kapu felújítását tervezi a Hegyvidéki Önkormányzat, 100%-os finanszírozással. A fejlesztés tervezését és kivitelezését az önkormányzat végzi majd, a magántulajdonosok engedélyével.

Módosította a képviselő-testület a 2019. évi költségvetési rendeletet. Szűtsné Kiss Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal költségvetési tervezésért felelős munkatársa elmondta, hogy a legnagyobb összegű módosításokra a Normafa-program kapcsán került sor, a Hild-villa felújítására és a Normafa látogatóközpontjának kialakítására megítélt állami forrásoknak ugyanis csak a fele érkezett meg tavaly, a fennmaradó rész folyosósítására idén kerül sor.

Hitelfelvételt sem 2020-ban, sem a következő három évben nem tervez az önkormányzat. Gazdálkodását, fejlesztési céljait a pályázati támogatásokkal kiegészített saját forrásaiból kívánja megvalósítani, utóbbiakat az elkövetkező években is a jelenlegi szinten szeretné tartani – derül ki a most elfogadott középtávú tervezési programból.

Az idei költségvetés kapcsán Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy 48 ezerről 51 ezer forintra növelik a köztisztviselői illetményalapot, továbbá a közalkalmazottak körében is történik béremelés, más konstrukcióban. Kitért rá, hogy az új költségvetési rendelet még nem tartalmazza azt a 300 millió forintot, amit a kormány és a főváros megállapodása alapján kap a XII. kerület az egészségügyi fejlesztésekre, továbbá az Alkotás utcai közszolgálati apartmanház kialakítására megítélt 1,5 milliárd forint kormányzati támogatás sem látható még az anyagban – ezekkel a tételekkel a támogatási szerződések aláírása után, a következő módosítás alkalmával egészítik ki a rendeletet.

kt18

A képviselő-testület jóváhagyásával ebben az évben is meghirdeti az önkormányzat az „Otthon megöregedni” pályázatot, melynek célja, hogy kisebb átalakításokkal biztonságosabbá tegyék az idősek lakásait. Az akadálymentesítést a XII. kerületben élő, 70 éven felüli idősek igényelhetik. 165 ezer forint egy főre jutó jövedelem alatt az önkormányzat ingyenesen végzi el az átalakítási munkákat, míg a 165 és 220 ezer forint közötti jövedelemsávban a munkák költségének 50%-át kell a pályázónak állnia. 220 ezer forint jövedelem felett csak a tervezés térítésmentes, a kivitelezés költsége a pályázót terheli. A pályázatok benyújtásának határideje 2020. április 30.

A civil szervezetek közösségfejlesztő programjainak támogatására is kiírja pályázatát az önkormányzat, ennek keretösszege az elmúlt évekhez hasonlóan 10 millió forint. Egy pályázó minimum 50 ezer, maximum 1 millió forint támogatást igényelhet. A pályázatokat 2020. április 8-ig lehet beadni.

A Hegyvidéki Önkormányzat kimagasló városfejlesztési tevékenységéért elnyert Hild János-emlékérem hamarosan egy térplasztika formájában is látható lesz a Városháza téren a képviselő-testület hozzájárulásával. A Magyar Urbanisztikai Társaság által adományozott érem köztéri másolatát Buda István szobrászművész készíti el.

A napirendi témák tárgyalását követően Pokorni Zoltán polgármester szóvá tette, hogy különböző internetes oldalakon hazugsággal vádolták meg a Konkoly-Thege Miklós úti parkoló építésével kapcsolatban, a fakivágások ügyében. Hangsúlyozta, hogy a parkoló kialakítása a szabályok betartásával zajlik: 220 fa kivágására volt engedélye az önkormányzatnak, ehhez képest, a parkoló áttervezésének eredményeképp végül hatvanat kellett kivágni – erre az önkormányzat érvényes engedéllyel rendelkezett –, azaz a fák 73 százaléka megmaradt.

A polgármester kézzelfogható bizonyítékkal cáfolta azt a híresztelést, miszerint egy 20 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű, egészséges fát is kivágtak a területen. Munkatársai ugyanis az ülésterembe hozták azt a fatörzset, amiről egyes közösségi oldalakon, megtévesztő módon csak a vágás felőli oldalról tettek közzé képet. A képviselők a saját szemükkel láthatták, hogy a fa a vágástól néhány arasznyira kettétört a korhadás miatt, azaz nem egy életerős, hanem egy beteg fát kellett eltávolítani a helyéről.