Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kt09

Látványosan javult a Hegyvidék közbiztonsága

Régóta nem volt olyan kevés bűncselekmény, illetve annyira eredményes a nyomozómunka a Hegyvidéken, mint tavaly – derült ki a XII. kerületi rendőrkapitányság képviselő-testületi beszámolójából.

„Stratégiai célkitűzésünk a vagyon elleni bűncselekmények számának csökkentése, a nyomozáseredményesség növelése, valamint a közlekedésbiztonság további javítása” – mondta el Sztanyó István rendőrkapitány az önkormányzat legutóbbi képviselő-testületi ülésén, annak kapcsán, hogy elkészült a hegyvidéki kapitányság összefoglalója az elmúlt évi tevékenységéről. A rendőr alezredes arról számolt be, hogy tavaly az összes bűncselekmény száma 1708-ról 1390-re csökkent 2016-hoz képest, míg a nyomozáseredményességi mutató 25,9%-ról 34,2%-ra emelkedett, ami a legjobb eredmény 2010 óta.

A Hegyvidéken élők biztonságérzetét leginkább meghatározó, leggyakoribb vagyon elleni bűncselekmény-kategóriákban kivétel nélkül kevesebb bűncselekményt regisztráltak az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. A járműlopások és a lakásbetörések számában rendkívüli mértékű, nagyjából 40%-os visszaesés tapasztalható. A közlekedésbiztonsági helyzet is javult a célzott akcióknak, köztük a rendszeres alkoholszondás ellenőrzéseknek köszönhetően: a személyi sérüléssel járó balesetek száma 94-ről 81-re csökkent. Halálos baleset egyáltalán nem történt tavaly.

Sztanyó István hangsúlyozta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat az elmúlt évben is támogatta a túlórában végzett közterületi szolgálataikat, továbbá nemrégiben két új járművet kaptak a kerülettől. Váczi János alpolgármester úgy vélte, kifejezetten bíztatóak a rendőrségi beszámolóban közzétett adatok. A kiváló eredményekhez, mint mondta, a rendőrség és az önkormányzat közrendvédelmi közalapítványa, illetve a hegyvidéki rendészet közötti együttműködés, továbbá az évről évre folyamatosan bővülő térfigyelő kamerahálózat is hozzájárult.

Tovább bővül a térfigyelő kamerarendszer
2018-ban újabb térfigyelő kamerák megjelenése várható a hegyvidéki közterületeken. A képviselő-testület döntött a bővítés helyszíneiről: kilenc készüléket a kerület felsőbb részein, a Normafa környékén, a Svábhegyen és a Kútvölgyben telepítenének, kettőt pedig az alsó, sűrűn lakott területen – a Kiss János altábornagy és a Tartsay Vilmos utca, illetve a Csörsz utca és a Győri út sarkán – fognak elhelyezni, hogy kiegészítsék a meglévő kamerahálózatot.

Társasházi támogatás kamerák telepítésére
Idén először pályázatot hirdet az önkormányzat társasházak számára zárt rendszerű, képrögzítővel ellátott megfigyelőkamera vagy kamerarendszer telepítésére. A támogatás mértéke a telepítés összköltségének 30%-a, legfeljebb 250 ezer forint. Váczi János alpolgármester tájékoztatása szerint a pályázati keret ötmillió forint, ezt az összeget azonban tovább növelhetik nagy érdeklődés esetén.

Futár-távirányító a látássérülteknek
Közlekedéssegítő eszközt, úgynevezett Futár-távirányítót biztosít a kerület az itt élő látássérülteknek. A képviselő-testület a szociális ellátásokról szóló rendelet módosításával lehetővé tette, hogy a vakok és gyengén látók hozzájussanak a kulcstartó méretű készülékhez, amellyel a tömegközlekedési eszközök megállóiban lévő elektronikus kijelzők feliratai egy gombnyomással hallhatóvá válnak. A Futár-távirányító egyes metrómegállóknál segít megtalálni a mozgólépcsőt, továbbá a gyalogos átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák hangosítására is használható.

Segítség a sérült gyermekek szállításához
Új ellátásként a fejlesztést igénylő gyermekek szállítási költségeinek támogatásáról is döntöttek a képviselők. Egyes szülők számára komoly megterhelést jelent, hogy a fogyatékkal élő, mozgáskorlátozott, tömegközlekedéssel nem szállítható gyermeküket rendszeresen az ellátó intézménybe vigyék, ezért az érintett családok negyedévente maximum 30 ezer forint összegben szállítási támogatást igényelhetnek az önkormányzattól.

Folytatódik az „Otthon megöregedni” pályázat
Tavaly hirdette meg először a kerület az „Otthon megöregedni” pályázatát, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson az idősek önálló életvitelének minél tovább történő fenntartásához. A 70 éven felüliek idén is igényelhetik, hogy a lakásaikban az önkormányzat – jövedelmi viszonyaiktól függően ingyen vagy kedvezményesen – végeztesse el az akadálymentesítéshez szükséges munkákat. A pályázatok benyújtási határideje 2018. június 15.