Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lendvai művészNők

Lendvai művészNők

Lendva mindig híres volt gazdag művészeti életéről, azonban ez az első olyan kiállítás, amely kizárólag a város női művészeire fókuszál. Négy lendvai képzőművész alkotásaiból nyílt tárlat december 17-én a Hegyvidék Galériában.

A megnyitón személyesen is megjelent Marika Danč-Roth, Cvetka Hojnik, Suzanne Király-Moss és Sabina Šinko tárlata azon túl, hogy igyekszik közös képet adni Lendva női művészetéről, betekintést nyújt a négy alkotó egyéni világába. Lendva község polgármestere, Magyar János Budapest és Lendva kapcsolatát elemezve köszöntőjében büszkén utalt arra, hogy a Hősök terén a Millenniumi emlékmű bronzszobrait alkotó művész, Zala György, lendvai születésű volt. A Hegyvidéken már nem először állítanak ki képzőművészeik, és úgy tűnik, Európa meghódításához Budapesten keresztül vezet az út; megtudtuk, Lendva 2025-re Európa kulturális fővárosa címre pályázik. A szlovénok és a magyarok sok szempontból hasonlók – mondta köszöntőjében Dr. Robert Kokalj szlovén nagykövet, mégpedig azért, mert mindkét nemzet büszke kulturális identitására, a képzőművészet azonban szorosan összekapcsolja a szomszédos nemzeteket, a két etnikai közönséget.

sinko_roth_kiraly_hojnik02

A kiállítás címében – Lendvai művészNők – is markánsan feltűnik, hogy itt most négy hölgy állít ki. Csepreginé Volosinovszki Mária, az Oktatási és Közművelődési Iroda vezetője arról szólt az ünnepélyes megnyitón, hogy különbözőségük mellett az alkotókban, két dolog közös: Lendva és a művészet. A Hegyvidék és Lendva kapcsolata gyümölcsöző, a Hegyvidék Galériában két éve volt már szlovén képzőművészek tárlata, idén novemberben Veszely Ferenc kiállítását vitték Lendvára, két művésznő, Cvetka Hojnik és Marika Danč-Roth pedig részt vettek a Hegyvidéki Művésztelepen. „Ahogy az elmúlt évek eseményeiből is kitűnik, valóban jól működő kapcsolat van Lendva és a Hegyvidéki Önkormányzat között. A köteléket igyekszünk valódi tartalommal, élettel megtölteni, hiszen a két város között csak akkor működhet a kulturális kapcsolat, ha a partnerek minél több olyan programot szerveznek, ami mindkét felet gazdagítja.” – idézte végül Fonti Krisztina alpolgármester szavait.

megnyito02

Pisnjak Atilla, a Galéria-Múzeum Lendva művészettörténésze a kiállítók művészetét mutatta be. Marika Danč-Roth műveiben gyakran ötvözi a textilt a rajzzal. A technikai egyediség mellett egy motívumbeli jegy is rányomja a bélyegét alkotói opusára, éspedig a fa. Cvetka Hojnik „The dark side of the Moon” sorozatának főbb jellemvonásai a geometrikus formák használata, a hangsúlyos struktúra, valamint a térbeli játékosság. Kiállított képeinek címét a Pink Floyd-tól kölcsönözte, művei a Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából készültek. Suzanne Király-Moss festményeiben egy életutazás izgalmas szellemi lenyomatait fedezhetjük fel. Sabina Šinko meseszerű portréin klasszikus és kortárs elemek egyaránt fellelhetők.

kiallitas07

A kiállítás megtekinthető 2020. január 18-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között. Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10. A belépés díjtalan.