Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

fuss_a_csucsra01

Megdőlt a lépcsőfutás rekord az Erzsébet-kilátóban

A rekordok versenye volt az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra” lépcsőfutóverseny.

Ilyen sokan még sohasem futottak az Erzsébet-kilátóban, ahol az immár örökös bajnoknak tekinthető Hirling Márk, nemcsak megvédte elsőségét, hanem 21,39 másodperccel, új pályacsúcsot állított fel.

fuss_a_csucsra07

A minden évben, a New York-i Empire State Building-ben megtartott, világhírű futóbajnokság mintájára, először 2009-ben hirdették meg az Erzsébet-kilátóban a „Fuss a csúcsra” lépcsőfutóversenyt.
Azóta viszi jó hírét a XII. kerületnek a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. rendezvénye, amely gyorsan beírta magát a főváros legjobb, szabadidős és családi programjainak nagykönyvébe. Nem véletlen tehát, hogy évről, évre többen jönnek el legyőzni az épület százharmincnégy lépcsőfokát, pedig csak első látásra könnyű feladat feljutni az Erzsébet-kilátó tetejére. Egészen más a helyzet viszont akkor, ha közben a stopperórával is meg kell küzdeni.

start02
„Az Erzsébet-kilátó Hegyvidék egyik büszkesége, ezért hoztuk ide ezt a különleges eseményt, ami a kerülethez méltó módon népszerűsíti a sportot és a mindennapos mozgást” – hívta fel a figyelmet a versenyt elindító Fonti Krisztina, aki arról is beszélt, hogy az üzenet eljutott a hegyvidéki polgárokhoz. „Tavaly szinte télies volt az időjárás, mégis több, mint kétszázan jelentkeztek, idén pedig már az előnevezők száma is meghaladta a százhetvenet. Külön öröm számomra a gyermekes családok és az idősebbek részvétele, mert a mozgás a legkisebbek és a szépkorúak számára egyaránt létfontosságú. Hozzájárul a kicsik mentális és fizikális fejlődéséhez, idősebb korban pedig a szellemi és testi egészség megőrzéséhez” - hangsúlyozta az alpolgármester hozzátéve, hogy a „Fuss a csúcsra” sikere is a sport közösségépítő erejét mutatja. Ez az oka annak, hogy a versenyzők és a program önkéntesei közül többen, a szintén nagy népszerűségnek örvendő szépkorúak sportnapján is rendszeresen részt vesznek.

fuss_a_csucsra18
Móczán Mónika a kiegészítő rendezvények sokszínűségét emelte ki. Mint rámutatott, igyekeztek a kísérőknek is tartalmas szórakozást nyújtani, a legkisebbeket ugrálóvár és arcfestés várta, míg a kilátó előtt felállított színpadon egymást követték a produkciók. Elsőként Veronika Berger mozgatta meg a jelenlévőket a Zumba bemelegítéssel, majd a HSE Szivárvány Táncszínház modern tánc csoportja következett. Hozzájuk hasonlóan, nagy tapsot kapott a Jókai iskola diákjai ritmikus gimnasztika bemutatója és a Csillagszeműek Táncegyüttes fellépése.

csillagszemu01
A versenyről szólva, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy soha ennyi indulót nem regisztráltak, megközelítették a maximális háromszázas létszámot. Ebben szerepe lehet annak is, hogy két évvel ezelőtt változtattak a kiíráson, korábban korcsoportonként és nemenként az első három helyezett számíthatott ráadás ajándékra, azóta viszont a gyermek, ifjúsági, felnőtt és szenior kategóriákban, előre meghatározzák a szintidőket. Aki a limiten belül marad, a mindenkinek járó ajándékcsomag, és az esemény logójával díszített emlékpóló mellett egy 5000 forintos, az abszolút győztes további 40 ezer forintos vásárlási utalványt is kap. Utóbbit sorrendben kilencedszer, a 2010., 2012., 2015. és 2016. után ismét a saját rekordját megdöntő, még csak a harmadik éve a felnőttek között induló Hirling Márk vihette haza.

hirling_mark_gyoztes01
„Mostanában inkább a hosszabb távokra összpontosítok, elindultam az áprilisi Vivicittán, a lépcsőzésre viszont nem készültem különösebben” – vallotta be a „Fuss a csúcsra” örökös bajnoka. Kiderült, hogy ráadásul úgy érte el a fantasztikus, 21,38 másodperces, új rekordot, hogy féltávnál megcsúszott. „Rosszul vettem a lépcsőfokot, vesztettem némi időt, de szerencsére meglett a csúcsdöntés. Ehhez az is kellett, hogy előttem született egy nagyszerű eredmény, ami adott némi plusz motivációt” – foglalt össze a tapasztalatait a bajnok, aki nem tett le arról, hogy egyszer 20 másodperc alatt érjen célba.