Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kt03

Megújul és különálló szakrendelővel bővül a Szent János Kórház

A centrumkórházzá alakuló Szent János Kórház és az új, elkülönült szakrendelő fejlesztése, a térfigyelő kamerarendszer bővítése, valamint a sikeres zöldprogramok továbbvitele egyaránt téma volt a képviselő-testület május végi ülésén.

„Évtizedek óta nem látott lehetőséget kapott a kórház” – utalt a kormánydöntésekkel lehetővé váló fejlesztésekre Takács Péter, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő nemrégiben kinevezett főigazgatója az önkormányzati képviselők számára tartott tájékoztatójában. Mint mondta, a Semmelweis Egyetemtől már átvették a Kútvölgyi-tömb vagyonkezelését, ahol a régi szakrendelő megújult első emeletén három János kórházi járóbeteg-rendelés – a nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet és a gasztroenterológia – kezdte meg működését vadonatúj műszerekkel, július 1-jétől pedig átveszik az eddig az egyetem által fenntartott szakrendeléseket. A tervek szerint a kórház összes járóbeteg-rendelése a Kútvölgyi úti szakrendelő megújuló épületébe fog költözni, aminek rekonstrukciójára hamarosan kiírják a tervezési közbeszerzést.

Nemcsak a járóbeteg-, hanem a fekvőbeteg-ellátás reformja is folytatódik. A főigazgató arról szólt, hogy új sürgősségi és műtéti tömb építését tervezik. A kivitelezési közbeszerzés várhatóan 2021 végére lezajlik, és négy-öt év alatt elkészülhet az új tömb. A meglévő ellátásokat az átalakítások ideje alatt is biztosítani kell majd: ehhez segítséget jelent az intézmény számára, hogy jövő év január 1-től a Kútvölgyi-tömb toronyszárnya, valamint a kórház területén lévő Pulmonológiai Klinika épülete is kiürül.

Pokorni Zoltán polgármester megemlítette, a kormány jelentős anyagi forrást biztosított ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem megfelelő körülmények közé költözhessen a Kútvölgyi-tömbből, ahol a felújítást követően helyet kap majd a Szent János Kórház fizikailag elkülönült szakrendelője. A különálló szakrendelő orvosszakmai programjának kidolgozását az önkormányzat vállalta, hogy mielőbb elindulhasson az építészeti tervezőmunka és megkezdődhessen a kivitelezés.

A képviselő-testületi ülésen nemcsak a Szent János Kórház, hanem a tűzoltóság működéséről is átfogó képet kaphattak a jelenlévők. A Közép-Budát ellátó II. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beszámolójából kiderült, hogy 2018-ban 207 műszaki mentéshez és 210 tűzesethez riasztották egységeiket. A Hegyvidéki Önkormányzattól tavaly ötmillió forint támogatást kaptak a munkakörülményeik javításához, valamint az állomány huszonnégy tagjának év végi jutalmazásához is a XII. kerület nyújtott anyagi segítséget.

A Hegyvidéken élők biztonságához nagyban hozzájárul az önkormányzat finanszírozásában kiépülő térfigyelő kamerarendszer, ami a képviselők jóváhagyásával, a kerületi rendőrkapitánysággal egyeztetve tovább bővül. Új kameraegységek kerülnek a Magas út Konkoly-Thege Miklós út felőli végéhez, a Gesztenyés kert futóköréhez, a Mindszenty-szoborhoz, a Városmajor utca–Diós árok sarokhoz, a Diós árok parkolóihoz, a Zugligeti úton a Lóvasút-épülethez és a Libegő-parkolóhoz, a Zugligeti Általános Iskola mellé, továbbá az Orbánhegyi út és a Stromfeld Aurél út kereszteződéséhez. A rendszer bővítéséhez kapcsolódóan új központi rögzítőt is üzembe fognak helyezni.

Két jelentős, a Hegyvidéki Zöld Iroda által koordinált európai uniós támogatású projekt is lezárult május végén, ezek tapasztalatai alapján döntött a képviselő-testület a további teendőkről. A TOGETHER nemzetközi projekt részeként a Hegyvidék kilenc középületében (a polgármesteri hivatalban, irodaházakban, óvodákban, a Budai Rajziskolában, a MOM Sportban és a MOM Kulturális Központban) úgynevezett okos mérőeszközöket szereltek fel, továbbá különféle programokkal arra irányították rá az épülethasználók figyelmét, hogyan tudják mindennapi szokásaik megváltoztatásával, akár apró lépésekkel számottevő mértékben csökkenteni az energiafelhasználást. Az eddigi eredmények alapján az önkormányzat azt tervezi, hogy a többi épületében is okosmérőket szerel fel, folytatja szemléletformáló tevékenységét, valamint energiamenedzsert alkalmaz az épületek hatékonyabb energiamenedzsmentje érdekében.

kt14

Az „Urban Green Belts (UGB) – Városi zöldövezetek” címmel meghirdetett közép-európai projektben, a Hegyvidéki Önkormányzat vezetésével olyan innovatív módszereket dolgoztak ki a résztvevők, amelyekkel a meglévő városi zöldterületeket fenntartható módon, a helyi közösségek bevonásával lehet megőrizni, kezelni és fejleszteni. Így indult el kerületünkben a Zöldfelület Gondnokság Program, valamint a Hegyvidéki Csemete- és Suháng Program, amiket a nemzetközi projekt lezárását követően is folytatni kíván az önkormányzat.