Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Megújul a traumatológia a Szent János Kórházban

Megújul a traumatológia a Szent János Kórházban

Egy régóta tervben lévő, jelentős felújítás valósul meg a Szent János Kórházban. Átfogó rekonstrukció kezdődött el a 26-os számú épületben, ahol az egyik legnagyobb forgalmú osztály, a traumatológia működik.

traumatologia01

„A fejlesztés fontosságát érzékelteti, hogy évente 21 ezerszer érkezik mentő a kórházba, ebből minden második, közel 11 ezer esetben a traumatológiára hozzák a betegeket. Ez a szíve, az egyik legfontosabb osztálya az intézménynek” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki Fonti Krisztina alpolgármesterrel, valamint a Szent János Kórház vezetésével közösen járta be a felújítás alatt álló traumatológiai osztályt.

traumatologia10

A polgármester kiemelte, nem egyszerű felújításról van szó, hanem gyökeres átszervezésről. Ennek eredményeképpen valósulhat meg az önkormányzat régi törekvése, hogy a János kórházban válasszák szét a „télikabátot és a pizsamát”, azaz a járó- és a fekvőbeteg-ellátást. Az ellátások színvonalában is jelentős változást hoz a beruházás, például saját mosdót kapnak a kórtermek, így a betegeknek nem a közös, folyosói illemhelyet kell majd a továbbiakban használniuk.

„Hétszázezer lakos traumatológiai ellátását biztosítjuk itt. Ez az egész budai oldal egyetlen traumatológiai, idegsebészeti ellátóhelye” – közölte dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója, aki arról is beszélt, hogy 2021-ben már megtörtént a 26-os épület felső szintjén az idegsebészet felújítása, most pedig a földszint, az első emelet, illetve az alagsor újul meg. Hozzátette, hogy a munkálatok lehetőséget teremtenek a sürgősségi betegutak teljes újragondolására és a betegforgalom átfogó racionalizálására.

traumatologia_muto04

A földszinten átalakul a betegfogadó épület, itt kap helyet a triázs funkció és a járóbeteg-szakrendelés. Korszerűsítésre kerül a kisműtő, a gipszelő, a fektető és a sokktalanító helyiség, továbbá a röntgen és az MRI mellé kerül a CT is, így egy blokkban lesz elérhető minden szükséges képalkotó diagnosztikai eszköz. Az első emeleten új kialakítást kap a szeptikus műtő, a szubintenzív őrző, a kórtermek pedig komfortosabbak lesznek, továbbá a meglévő lift rekonstrukciója mellett egy új is épül.

traumatologia_muto05

A traumatológia felújított épületének átadására a főigazgató tájékoztatása szerint várhatóan a nyár folyamán kerül sor, az ellátások addig is a kórház több épületében, szétszórva érhetők el. A műtétekre az ortopédia 6-os számú épületben kerül sor, míg a fekvőbetegek ellátása a 27-es épületben biztosított. A friss sérült járóbetegek ellátása a 10-es épületben történik 8 és 22 óra között, míg a fennmaradó ügyeleti időben az ellátás a szomszédos 6-os épületben zajlik.

„Az önkormányzat által felújított háziorvosi rendelők mellett, ezzel a fontos lépéssel megint kicsit biztonságosabb lesz az élet a Hegyvidéken” – mondta el a traumatológia fejlesztése kapcsán Fonti Krisztina alpolgármester. Megemlítette, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat 2016-ban állt neki az összes, gyermekeket és felnőtteket ellátó háziorvosi rendelő korszerűsítésének.

Utolsóként a Szent János Kórház szomszédságában található, Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatti műemléképület rendbetételére került sor. A földszinten megújult a gyermekrendelő, az emeleten pedig új felnőtt háziorvosi rendelő került kialakításra a Böszörményi útról ideköltöző négy praxis számára. Ezzel a beruházással lezárult a több éven át tartó rendelőfelújítási program és – ahogy az alpolgármester fogalmazott – „az itt élők már valóban a Hegyvidékhez méltó, 21. századi körülmények között vehetik igénybe az alapellátást.”