Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

narcisz_futas13

Nárcisz Futás egy jó ügyért

1991-ben, Polcz Alaine vezetésével alakult meg a Magyar Hospice Alapítvány, amely azóta végzi a gyógyíthatatlan, elsősorban daganatos, betegek humánus ellátását, mindenkor szem előtt tartva az emberi méltóság megőrzését. Erre hívja fel a figyelmet a Hegyvidéki Önkormányzattal, illetve a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft-vel közösen, immáron negyedik alkalommal megrendezett Nárcisz Futás.

Idén is a kerületi óvodások és alsós kisiskolások vettek részt a Gesztenyés kertben megtartott programon, ami nem verseny, ezért győztest sem hirdettek. Személetformálás a cél, hiszen a sporton keresztül talán a legkönnyebb megtanulni, hogy nem lehetünk mindig győztesek, a vereséget is el kell fogadnunk. Ugyanígy, életünk során megtörténhet, hogy mi magunk vagy szeretteink valamilyen veszteséggel, betegséggel kerülünk szembe. „A Nárcisz Futás abban segít, hogy ezzel minél fiatalabb korban legyenek tisztában a gyerekek, akik felnőttként cselekvő együttérzéssel viszonyulnak majd az elesettekhez, beteg embertársaikhoz, és könnyebben dolgozzák fel az elmúlás tényét. Az év folyamán a pedagógusok különböző foglalkozások keretében mesélnek a gyerekeknek arról, mit jelent a nárcisz, mi a jelentősége a közös futásnak. Ilyenkor az általános iskolákban a szeretteink elvesztése is szóba kerül” – foglalta össze a kezdeményezés célját Madocsai Dániel. Az alapítvány projektvezetője hangsúlyozta: azzal, hogy rajthoz állnak, ismeretlenül is erőt adnak azoknak, akik súlyos betegséggel küzdenek, kifejezik szolidaritásukat a családok számára. Pontosan ezt jelképezi a nárcisz is, amely a telet legyőző tavasz egyik első hírnökeként a reményt, az életet szimbolizálja.

narcisz_futas05

„Évekkel ezelőtt keresett meg a Magyar Hospice Alapítvány azzal, hogy szeretnének együttműködni az önkormányzattal, népszerűsíteni a kerületben a hospice tevékenységet. Természetesen polgármester úr és a képviselő-testület támogatta a kérésüket, azóta pedig több közös programot is elindítottunk” – foglalta össze az előzményeket Fonti Krisztina, aki elmondta, hogy a Nárcisz Futást korábban a Margitszigeten rendezték meg, azonban úgy gondolták, jobb lenne egy közelebbi helyszín, ahová még több hegyvidéki óvodás és kisiskolás juthat el. Így esett a választás a Gesztenyés kertre, ami telitalálatnak bizonyult. A sportprogram mellett szintén a gyermekeknek szól az őszi közös nárciszültetés, amihez kifejezetten erre a célra egy külön ágyást alakítottak ki a Királyhágó tér felső részén a Németvölgyi út sarkán. „A gyerekek nyomon követhetik a növények fejlődését, ezen keresztül könnyebben megérthetik az élet folyamatát, a születést és az elmúlást. A program keretében az óvodák és általános iskolák virághagymákat is kapnak, ezeket saját kertjeikben ültetik el.” – fejtette ki az alpolgármester hozzátéve, hogy jómaga régóta az alapítvány számára ajánlja fel adója egy százalékát, ezzel is kifejezve nagyrabecsülését áldozatos munkájukért.

narcisz_futas10

„Ezúttal is valamennyi önkormányzati óvoda képviseltette magát a futáson, rajtuk kívül a Svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola és Német Nemzetiségi Általános Iskola, valamint a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium jött el, összesen több, mint 300 gyermek állt rajthoz” – tudtuk meg Móczán Mónikától. A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője kiemelte, hogy jótékonysági rendezvényről lévén szó, a gyerekek kétszáz, míg a felnőttek – mert a szülőknek is lehetőséget adtak a részvételre – ötszáz forinttal járultak hozzá az alapítvány tevékenységéhez Az összegyűlt 125 800 forintból a gyermekhospice szolgálat 42 óra ápolást tud megvalósítani.

További információk a Magyar Hospice Alapítványról: www.hospicehaz.hu