Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

szabady_tibor01

Nem hősködött, mégis hős lett

Kerületünk polgárát, Szabady Tibort 95. születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte Kovács Lajos alpolgármester, valamint Judák Barnabásné dr. Varga-Kovács Emese, a Népjóléti Iroda vezetője.

Szabady Tibor a köszöntése alkalmából elmesélte, hogy miután 1943-ban oklevelet szerzett a repülőakadémián, a második világháborúban a légierő pilótájaként teljesített szolgálatot. 1945 tavaszán, amikor már mindenki látta, hogy a háborút elveszítették, a futárrepülő alakulat hadnagyaként, két bajtársával együtt úgy döntött, célba veszi Olaszországot, mert az oroszok helyett inkább a szövetségeseknek akarta megadni magát. Ez végül, csodával határos módon sikerült is: Olaszország partjait már szinte üres tankkal közelítették meg, ahogy földet értek, mindkét motor leállt.
szabady_tibor06

Kalandos hazatérése után néhány évig még vitorlázó repüléssel foglalkozhatott a katonaságnál, aztán ahogy a politikai helyzet változásával „egyre sűrűbb lett a levegő”, elhatározta, hogy kilép és továbbtanul. Elvégezte a TF-et és testnevelőtanár lett, hosszú ideig a Krisztina körúti, majd az Attila úti általános iskolában dolgozott.
szabady_tibor07

A tanári munkával párhuzamosan sokféle sportágba belekóstolt – az öttusázást és a síelést magas szinten művelte –, ám a vitorlázás az, ami a repülés mellett leginkább meghatározta az életét. Már csak azért is, mert az eleinte Honvéd, majd Spartacus névre hallgató balatonföldvári vitorlás szakosztály tagjaként ismerte meg feleségét, a lövészetben magyar bajnoki címet szerző, majd hozzá hasonlóan testnevelőként dolgozó Kelemen Ibolyát. A nyarakat a vízen töltötte, így az elmúlt évtizedek során jó pár hajótípus használatában szerzett gyakorlatot. Mostanában is vízre száll még egyik barátjával, aki kiváló katamaránt épített magának.
szabady_tibor10

„Mindig oda kerültem, ahová a szél fújt, de szerencsém volt” – foglalta össze vitorlás szemszögből az életútját Szabady Tibor. Leánya, Piroska szerint ugyanakkor az édesapja csak szerénykedik, amikor a sorsának alakulását kizárólag a szerencsés véletlenek sorozatával magyarázza, hiszen volt, amikor az életét kockáztatva szállt szembe a nehézségekkel. 1954-ben, egy vitorlásverseny résztvevőjeként mintegy húsz embert mentett ki Balatonfürednél a felborult Pajtás-gőzősről. A hajó belsejében rekedt utasok egy részét, köztük több gyermeket a víz alatt úszva sikerült kimenekítenie.