Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

zaszlok

A nemzet közös terv a jövőre

1848 szelleme ott van mindenhol, ahol a magyar szabadságért tenni kell – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a MOM Kulturális Központban megtartott március 15-i megemlékezésén.


„A nemzet közös emlék a múltból és közös terv a jövőre” – idézte Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség vezetője Ernest Renan francia vallástörténész nemzetfogalmát ünnepi beszédében. A nemzeti emlékezet, mint fogalmazott, nem olyan egyszerű kérdés, hiszen minél közelebb kerülünk a múlt vizsgálata során a jelenhez, annál inkább vitatkozhatunk a történelemről. 1848. március 15-e lényegét illetően ugyanakkor ma már egyetértünk abban, hogy ez a szabadság és a haza ünnepe.

Gulyás Gergely szerint azt a közös tapasztalatot hordozza 1848, hogy ha egy nemzet tagjai képesek egymásért tenni és a legsúlyosabb áldozatokat is meg tudják hozni, megfordíthatják a történelem menetét. Mint mondta, ezért nem ért véget a magyar szabadság ügye Világosnál vagy Aradnál, ezért van ott 1848 szelleme mindenhol, ahol a magyar szabadságért tenni kell – így jelentette 1956-ban és 1989-ben is a szabadság üzenetét.

Kerületünk országgyűlési képviselője kitért rá, hogy a szabadságharc kapcsán a Hegyvidéken is van mire emlékezni, hiszen 1849 májusában, amikor a honvédsereg Buda váráért viaskodott, „a történelem ide költözött”. A Kis-Sváb-hegyről tüzelő ütegek éppúgy az ostrom szereplőivé váltak, mint Görgei Artúr fővezér főhadiszállásai, a városmajori, Remetéhez címzett fogadó, a zugligeti Laszlovszky-major, végül pedig az istenhegyi Óra-villa.

gulyas_gergely01

„Legfontosabb hivatásunk a megmaradás” – hangsúlyozta a politikus. Meggyőződése, hogy ha meg akarjuk őrizni a szabadságunkat, hitünket és kultúránkat, akkor a legfontosabb kérdésekben meg kell találni a közös nemzeti alapot. „Amíg közösen tudunk emlékezni 1848 igazságaira, az azokat védelmező hősökre, tudunk találni olyan közös alapot, ami a magyar nemzet fennmaradásához nélkülözhetetlen” – tette hozzá.

Gulyás Gergely ünnepi gondolatait, az Orbánhegyi Óvodák, illetve a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola műsorát, továbbá Székely Zoltán verbunkos szólótáncát követően díjátadásokra került sor. Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, Sztanyó István kerületi rendőrkapitány és Veres Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság észak-budai kirendeltségének vezetője a Hegyvidék Közbiztonságáért Díjat adta át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó Cimbalek Kornél tűzoltó törzsőrmesternek, valamint Bélavári Miklós Gábor kerületi lakosnak, aki bátor módon segítette a rendőröket egy autófeltörő tolvajpáros kézre kerítésében.

A Hegyvidéki Közösségépítő Díjat Gábor Imre, az Eötvös úti KFKI-lakótelepen élőket önként vállalt feladataival nagymértékben segítő társasházi közös képviselő, illetve Pálffy Tiborné, a Jókai iskola titkára, ügyviteli és gazdasági szakembere, az intézmény szabadidős programjainak egyik fő szervezője vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől és Fonti Krisztina alpolgármestertől.

kozossegepito_dij02

A „XII. kerület Sportjáért 2018” pályázat díjait a 18 év alattiak kategóriájában Kőhalmi Emese (kajak) és Kusztván Zsófia Erzsébet (judo) a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium, Lovas Boglárka (akrobatikus rock & roll), Mészáros Emma (öttusa) és Oravecz Kinga Anna (floorball) a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola, míg Rádi Luca (zen bu kan kempo) és Sükösd Natália Sára (torna, Fit-Kid) a Virányos Általános Iskola tanulójaként nyerte el. Ők a nemzetközi és országos bajnokságokon mindannyian dobogós helyezéseket értek el, és az iskolában is kiválóan – 4,0 feletti tanulmányi átlaggal – teljesítettek.

A közoktatásban már nem tanuló, 18 év feletti élsportolók mezőnyében Zala Borbála Bernadett szinkronúszó, valamint versenytáncos párosként Juhász-Szánthó Szilva és Szánthó Péter kapott díjat. Kiváló oktatói tevékenységéért Katus Tamás egyetemi adjunktus, a Testnevelési Egyetem Sport Egyesület aerobic szakosztályának vezetője, a Forma Fitt SE vezetőedzője, a Magyar Levegősportok Szövetségének elnöke, illetve dr. Szőke Zsuzsanna szinkronúszó szakedző, a Synus SC alapítója és vezetőedzője, a Testnevelési Egyetem szakfelelőse, oktató tanára részesült elismerésben.

Az 1848. március 15-ei eseményeket feldolgozó, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria által meghirdetett óvodai rajzpályázat helyezettjeiként Jakab Panna, Fekete Izabell, Pattantyús-Szabó Felícia, Sertel Theo (Normafa Óvoda, első helyezés), Pillér Petra Orsolya, Oláh Júlia, Pápai Rita, Klopp Anna Edina (Mackós Óvoda, második helyezés), Kováts Lujza, Jakab Enikő Klaudia, Cserhalmi Nikolett, Nagy Laura Nádja (Táltos Óvoda Csikó tagóvoda, harmadik helyezés) vehették át jutalmukat. Különdíjasként Csikós András Barnabást (Zugliget Óvoda), Jeges Flóriánt, Suhajda Bulcsút, Pálfi Károlyt (Süni Óvoda), Gottfried Lénát, Markovits Mórt és Szigeti Börőcz Blankát (Mackós Óvoda) szólították színpadra.

normafa_ovoda
Normafa Óvoda, első helyezés

A kerületi általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára kiírt 1848-as történelmi magyar zászló pályázat nyertesei mindannyian a Virányos Általános Iskolából kerültek ki: a 4/a osztályból Ács Vera, Keresztesi Szonja, Morvay Zsófia és Lukács Emília (első helyezett), illetve az 1/b tanulóiként Veczán Kira, Balogh-D. Eszter, Csalagovits Eszter és Dávid Léna (második helyezett). A felső tagozatosok 1848-49-es esszéíró pályázatán Szappanos Kristófot (Virányos, első helyezett), Varga Tiara Beatrixot (Németvölgyi, második helyezett) és Görgényi Andrást (Virányos, harmadik helyezett) jutalmazták írásáért. A pályamunkákat a MOM Kulturális Központ előtérben tekinthette meg a közönség.

A március 15-i megemlékezés a Gesztenyés kertben, a ’48-as emlékoszlopnál ért véget. Az emlékműnél a XII. kerületben működő pártszervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, egyházközségek, iskolák, önkormányzati intézmények, a rendőrkapitányság, civil szervezetek és hagyományőrző társaságok képviselői helyezték el virágaikat. A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina és Váczi János alpolgármester koszorúzott.