Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

helyszin

Nincs már bomba a Csörsz utcában

Rendben lezajlott a Testnevelési Egyetem (TE) Csörsz utcai sporttelepének robbanószer-mentesítése. A szakemberek rekordgyorsasággal, mindössze néhány óra alatt hatástalanították, majd elszállították az építkezésen talált bombákat, a művelet alatt a lakosság tökéletes biztonságban volt.

Közel kétezer lakónak kellett időlegesen elhagynia az otthonát a TE dr. Koltai Jenő Sportcentrum építkezésén talált robbanószerek miatt. Példamutató együttműködésük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az előre tervezett időnél lényegesen gyorsabban végeztek a tűzszerészek. Pedig munkájuk volt bőven, a korábbi nagy focipálya alatt, méterekkel a földben, összesen öt, második világháborús robbanószerkezetet találtak. Egy rendkívüli pusztításra képes, 100 kilós, szovjet robbanógránátot, egy 50 kilós magyar bombát, egy kézigránátot, egy 1200 mm-es szovjet repeszromboló aknavető gránátot és egy repesz aknagránátot, valamint gyújtószerkezet maradványokat.

bomba05

Az önkormányzat munkatársai már napokkal korábban értesítették a környéken élőket és az itteni munkahelyeket a hatástalanítás menetéről, így senki sem ért váratlanul, hogy április 10-én, reggel nyolctól, senki sem tartózkodhat a sporttelep 500 méteres körzetében. Éppen ezért a munkahelyek, boltok ki sem nyitottak, a lakók többsége pedig a kijelölt időpont előtt távozott.

alkotas_ut01

„Nyugodtan kijelenthetem, hogy a kiürítés zökkenőmentesen zajlott, mindenki együttműködött a rendőrséggel. Negyed kilenckor kezdődött a biztosítás, valamivel tíz óra előtt lezárult az 547 lakás, a két irodakomplexum, a MOM bevásárlóközpont, a MOM Sport, a Bara Hotel és a Novotel érintett szárnyának ellenőrzése. A kétezerből mindössze 244 lakónak kellett szólni, hogy hagyják el lakásukat, illetve a lezárt területet” – foglalta össze a rendőrségi tapasztalatokat a kerületi kapitányságot irányító Sztanyó István.

Hogy minél kevesebb legyen a kényelmetlenség, az önkormányzat a MOM Kulturális Központban befogadóhelyet alakított ki. Nemcsak ételről és frissítőről gondoskodtak, hanem igyekeztek kellemessé tenni az együtt töltött időt: különböző foglalkozásokat, játékokat szerveztek, például lehetett kézműveskedni, a kupolateremben pedig mozizni.

kezmuves_foglalkozas01

Minden eshetőségre felkészülve, a gondozási központ, az Országos Mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkatársai is a helyszínen voltak, a nehezen mozgó lakókat mikrobusszal szállították a MOM-ba.

„Az önkormányzat részéről több, mint negyven ember dolgozott azon, hogy az érintett polgárok számára a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon ez a néhány óra. Sokat köszönhetünk nekik, és annak a több száz szakembernek, akik részt vettek az akcióban, hiszen minden a legnagyobb rendben ment” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán. Mint rámutatott, tervezettnél lényegesen gyorsabban sikerült megbizonyosodni arról, hogy nincsenek civilek a zónán belül, ezért hamarabb kezdődhetett meg a bombák hatástalanítása. „Bámulatos a tűzszerészek bátorsága és tudása, minden dicséretet megérdemelnek” – tette hozzá a polgármester.

sajtotajekoztato08

Debrődi Péter százados arról beszélt, hogy a feltárt robbanószerek a koruknak megfelelő állapotúak, mindegyik működőképes. Maguktól nem robbannak fel, azonban, ha feszegetik, ütögetik őket, könnyen élesedhetnek. Először megtisztították a gyújtószerkezetet, majd következett a biztonsági gyűrűk és a kiemelő szerkezet eltávolítása. A hatástalanítás során úgy ítélték meg, hogy a legnagyobb bomba gyújtószerkezete nem szállítható, ezért ezt, miután földdel befedték, helyben felrobbantották. A többi bombát a honvédség központi gyűjtőjébe került.

debrodi_peter02

Nyolc órakor kezdődött a művelet, dél körül pedig már mindenki visszatérhetett az otthonába, és az autóforgalom is elindulhatott. Rendkívüli esemény tehát nem történt, bebizonyosodott, hogy a kerületi önkormányzat munkatársai, a szakmai szervezetekkel együttműködve, az ilyen kényes helyzeteket is képes a polgárok megelégedésére kezelni.