Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

sarkany_hajtogatas03

Ökomulatság volt az Anna-réten

Napsütés, madárcsicsergés, papírsárkányt eregető gyerekek és izgalmas ökoprogramok – április 22-én, a Föld napján idilli hangulatban ünnepelhettek azok a családosok, akik ellátogattak az önkormányzat zöld irodája által megálmodott mulatságra.

Az élményekben gazdag egésznapos rendezvényen nemcsak bolygónk kincsesládájába nyerhettünk betekintést, de a környezetvédelem legfontosabb alapelveivel is megismerkedhettünk. Az Anna-rétet már korán reggel ellepték a természetkedvelők. A lurkók közül sokan a Normafa Park traktorjainál kezdték a napot. „Még sosem ültem ilyenen! Ha nagy leszek, akkor biztos, hogy veszek magamnak egy traktort” – mondta a hétéves Dominik. A kicsik körében nemcsak a gépek, de a hatalmas ökolabirintus is nagy siker aratott. A zöld útvesztőben izgalmas ügyességijátékok és fejtörők várták a kalandorokat. „A lányom után szaladtam be. Elég vicces, hogy még nekem is több percig tarott, amíg megtaláltam a kijáratot. Egyáltalán nem bánom, hogy betévedtem ide; nagyon izgalmas dolgokat láthattam, élveztem a kihívást. Szülőként fantasztikusnak tartom a programkínálatot, minden elismerésem a szervezőké!” – jegyezte meg Bognár Veronika, aki családjával együtt döntött úgy, hogy maga mögött hagyja a város zaját.

a_fold_napja01
Néhány méterrel arrébb népes gyereksereg gyűlt össze a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány sátránál, ahol óriási, két-három kilogrammos tobozokat is megcsodálhattunk. „Van itt magyar, mexikói és kaliforniai is – sorolt fel néhányat a látványos darabokból Kiss Éva Sarolta biológus, akitől megtudtuk, hogy mostanság egy igen érdekes projekten dolgoznak. „Intézményünkben jelenleg cédruspalántákat nevelünk; ezeket hamarosan Libanonba szállítjuk, ahol komoly problémát okoz a fajta pusztulása. A Kárpát-medence valóban egy kincset érő bölcső” – mesélte a biológus.

a_fold_napja05
Az Anna rét másik közkedvelt pontja az a fa volt, amit a Vad horgolók munkája díszített – a növény törzsét színes zsebek ölelték körbe, bennük egy-egy virágmagokkal töltött boríték volt, amikre a következő versikét írták: „Nézd, ez itt egy magtasak. Pont nem baj, ha szétszakad. Szórd szerteszét, légy merész! Nőjön virág, amerre mész!”

nemzeti_park05
„Legfőbb célunk a szemléletformálás, ezért olyan szervezeteket hívtunk meg, akik a gyerekek számára is érdekes módon mutatják be bolygónk kincseit. Több kísérőprogramunk is van. Egyebek mellett a meseösvény, a madárodú- és a természetfotós séta is nagy sikert aratnak. Tavaly hóesésben ünnepeltük a Föld napját, most szerencsére gyönyörű időnk van” – értékelte a rendezvényt Rózsa Zoltán, a zöld iroda vezetője, aki azt is elmondta, büszke arra, hogy ilyen sokan ellátogattak az Anna rétre.
Kremnicsán Jánost, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának képviselőjét, a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetőjét sokan ismerősként köszöntötték – ő ugyanis, ha teheti, mindig eljön a klímatudatosságra építő programokra. Ezúttal védett növényeket és állatokat bemutató fényképekkel készült. „Többen is rácsodálkoztak a süngömbára, ez egy igen ritka gombafaj. Leginkább nedves erdőkben lehet vele találkozni. Védett, de nem mérgező. Nem érdemes megenni, ugyanis teljesen íztelen” – magyarázta Kremnicsán János.

labirintus04
A Föld napján édes élményekből sem volt hiány. Kutasi Tamás a legfinomabb nedűkkel várta az érdeklődőket. A hatalmas kínálatban bukkantunk rá a hegyvidékiek kedvencére, a Normafa mézére. „Ez egy nyári virágméz. Mindenki odavan érte – azért is szeretjük ennyire, mert tudjuk, hogy a miénk. Onnan van, ahol élünk. Mi így szeretnénk megmutatni a budai természet értékeit. A méheket nem lehet vályúból etetni – ők csak a természetből tudják kinyerni azokat az élelmiszereket, amik elengedhetetlenek a fennmaradásukhoz. Úgy tűnik, hogy ez a tiszta környezet alkalmas arra, hogy méhállományt helyezzünk el. Érdemes lehet akár egy mintagazdaságot, vagy közösségi méhészetet is létrehozni itt” – mondta a kerülteben élő méhészmester.
„Ahogy minden zöld program, ez is azért jött létre, hogy erősítsük az ökotudatosságot. Fontos szempont volt, hogy az emberek jól érezzék magukat, de még fontosabb, hogy a szórakozás mellett bolygónk sérülékenységére is felhívjuk a figyelmet. Mindannyiunknak oda kell figyelnünk arra, hogy tudatosan éljük a mindennapokat, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mekkora az ökológiai lábnyomunk, mit hagyunk magunk után a Földön. Ezek a programok mind építőkockái annak a missziónak, amit képviselünk” – emelte ki Kovács Lajos alpolgármester.