Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Októberben gyűjtőpontos lomtalanítás lesz a kerületben

Októberben gyűjtőpontos lomtalanítás lesz a kerületben

A háromhónapos rendkívüli járványügyi helyzet miatt, Budapesten 61 körzet lomtalanítása maradt el, köztük a Hegvidéken sem lehetett megszervezni a begyűjtést. Ezt pótolja most az FKF Nonprofit Zrt. egy eddig még nem alkalmazott, gyűjtőpontos megoldással. Előzetes regisztrációt követően meghatározott időpontban, legfeljebb 2 köbméter lomot lehet majd leadni a Magas úttal szemben, a Konkholy-Thege Miklós út 21-29. alatt található telephelyen.

Alaposan felborította a lomtalanítás rendjét a háromhónapos rendkívüli járványhelyzet, hiszen a lakosság biztonságát szem előtt tartva, és összhangban a kormányzati döntésekkel, az FKF Nonprofit Zrt. szüneteltette a szolgáltatást. Ezt indítják most újra, azonban a hat hónapos lemaradást nem lehet a szokásos módszert alkalmazva pótolni. A nyári időszak pedig azért nem lett volna szerencsés, mert akkor a lakók jelentős része nem tartózkodik otthon. Idén tehát Budapesten az év hátralévő szakaszában sehol sem lesz hagyományos lomtalanítás, ez az év végéig ugyanis időben egyszerűen megoldhatatlan.
Helyette a közszolgáltató a Hegyvidéken is egy teljesen új megoldás mellett döntött. Ennek lényege, hogy a lomtalanítás egy hétig tart, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, és csak a megadott időpontban lehet leadni a háztartásokban felhalmozódott lomokat.
A Hegyvidéki Önkormányzat hosszabb egyeztetést folytatott a fővárosi önkormányzat cégével többek között arról, hogy szívesebben látná a Thomán István úti parkolóban az átvevőpontot. Ez egy könnyebben elérhető helyszín lett volna, azonban az FKF arra hivatkozott, hogy az általuk kijelölt terület körbekerített, valamint itt a meglévő közműveknek köszönhetően az adminisztráció is könnyebben megoldható. A kijelölt Konkoly-Thege Miklós úti helyszín autóval vagy akár a menetrendszerinti busszal is könnyen elérhető.

Ami a praktikus tudnivalókat illeti, a gyűjtőhely október 2. és október 8. között, reggel 9-től este 6-ig tart majd nyitva, ami egy hétvégét is magában foglal. Az előzetes regisztráció szeptember 25-től működik, a jelentkezéseket a www.fkf.hu honlapon vagy a 06 80 353 353 ingyenesen hívható telefonszámon várják.
Egy háztartásból legfeljebb 2 köbméter lomhulladékot vesznek át, a mennyiséget ellenőrzik, és a leadó lakcímére regisztrálják. Utóbbi azt is jelenti, hogy kizárólag XII. kerületi lakosokat fogadnak, ezt a lakcímkártya és a személyazonosító együttes bemutatásával kell igazolni. Ami nagyon fontos, hogy kizárólag a háztartásokban feleslegessé váló nagydarabos hulladékot lehet leadni. Tehát olyan tárgyakat, amik méretük miatt a hulladékgyűjtőkbe nem férnek be. Ugyanakkor háztartási-, csomagolási hulladékot, sittet, bontási törmeléket, síküveget, zöldhulladékot, textileket, ipari- vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladékot a gyűjtőponton sem fogadnak.
A veszélyes-, illetve különleges kezelést igénylő hulladék viszont néhány méterrel távolabb, a Konkoly-Thege Miklós és Magas út sarkán lévő parkolóban adható le ugyanebben az időszakban.

A járványhelyzet miatt elmaradt lomtalanításban érintett kerületek lakossága részére, átmeneti jelleggel, kiegészítő kompenzációs szolgáltatási csomagot is biztosítanak.

Év végéig, előzetesen egyeztetett időpontban, háztartásonként mindösszesen maximum 400 kilogramm lom egyszeri leadását engedélyezik ingyenesen a XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166. és a XXII. kerület, Nagytétényi út 335. alatti hulladékudvarokban. Továbbá a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban ezen felül újabb maximum 400 kg/háztartás lomhulladék szintén díjmentes leadására is lehetőség nyílik. A kedvezmények időpontfoglalással, és a jogosultság igazolásához szükséges dokumentumok bemutatásával vehetők igénybe. Érdeklődni a 06-30-860-7807 és a 06-20-221-6171 telefonszámokon lehet.
Jó hír, hogy az önkormányzat kérésére a FKF Nonprofit Zrt. jövő tavasszal a fővárosban az elsők között a Hegyvidéken szervezi meg a hagyományos lomtalanítást. Így azok is viszonylag rövid időn belül megszabadulhatnak a kidobásra ítélt holmijuktól, akik most bármilyen okból nem tudják ezt megoldani.

További fontos információkért kattintson az FKF értesítőjére!

FKF lakossági értesítő 1
FKF lakossági értesítő 2