Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

ford_tranzit_atadasa05

Olcsó személyszállítás időseknek

Sok olyan idős ember él a kerületben, akik bár teljesen önellátók, a közlekedésüket már nehezen oldják meg. Nekik szeretne segíteni az önkormányzat a most elindított személyszállító és kísérői szolgáltatással, amelyet a Hegyvidéki Szociális Központon keresztül kedvezményes áron vehetnek igénybe a polgárok.

A kifejezetten erre a célra vásárolt és minél jobb használhatóság érdekében akadálymentesített Ford mikrobusszal az utazás egy irányba, a kerületen belül, mindössze 500 forintba kerül, oda-vissza 30 perc várakozással pedig 1500 forint. Erről is beszélt a jármű kulcsait a Hegyvidéki Szociális Központot vezető Druskóczi Tündének átadó Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy a szociális központ munkatársai hívták fel a figyelmet a szolgáltatás szükségességére.

ford_tranzit_atadasa07

„Az utóbbi időben egyre több megkeresés érkezett az idős polgárok részéről, hogy szívesen vennének valamilyen szállítási lehetőséget, amikor orvoshoz mennek, ügyeiket intézik vagy egy kerületi rendezvényen szeretnének megjelenni. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy elindítja a személyszállítást és megvásárolja az ehhez szükséges járművet” – osztotta meg az előzményeket a polgármester felhívva a figyelmet arra is, hogy a szolgáltatás kifejezetten az időskorú hegyvidéki lakosoknak szól. Ők azok, akiknek már nehezükre esik, vagy egyáltalán nem tudnak busszal, villamossal közlekedni, ahogyan sokuknak a taxi sem jelent megoldást. Vagy anyagi lehetőségeik miatt, vagy azért, mert a személyautók túl alacsonyak a biztonságos ki- és beszálláshoz. Azt viszont tudni kell, hogy az mikrobusszal fekvőbeteg nem szállítható, erre a jármű nem alkalmas – hangsúlyozta Pokorni Zoltán hozzátéve, hogy Hegyvidéken élnek a legtovább az emberek Magyarországon. Ez örömteli, ugyanakkor az idősödő lakossággal járó kihívásokra is fel kell készülnie az önkormányzatnak. Egy ilyen lépés a most beindított kényelmi szolgáltatás, ami bizonyosan megkönnyíti a rászorulók életét.

ford_tranzit_atadasa14

Druskóczi Tünde mindezt annyival egészítette ki, hogy a 10 millió forintos beruházás jelentős, ám a haszna ennél jóval nagyobb. Olyan értékekben fejezhető ki, mint az elégedettség vagy a biztonságérzet. A Hegyvidéki Szociális Központ vezetője a részleteket is ismertette. Kiemelte, hogy nemcsak elviszik az időseket, hanem a központ munkatársai a mikrobuszból való kiszállás után is segítenek az úti cél gyalogos elérésében, támogatást nyújtanak az esetleges ügyintézésben, és garantálják a hazaérést.

A szolgáltatás ára kerületen belül egy útra 500, oda-vissza szállítással és 30 perc várakozással 1500, szomszédos kerületbe ugyanez 1000, illetve 2500 forint. Távolabbi utaknál, de Budapesten belül, a díjak 2000 és 4000 forintra változnak. 30 perc felett minden 15 perc megkezdett várakozásért további 200 forintot kell fizetni.

ford_tranzit_atadasa06