Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Az önkormányzat a szülők pártján áll a Tamási iskola ügyében

Az önkormányzat a családok pártján áll a Tamási iskola ügyében

Az önkormányzat nem támogat olyan elképzelést a Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium tervezett átvétele ügyében, amelyet a szülők és a pedagógusok elutasítanak – jelentette ki Pokorni Zoltán polgármester. Mint ismert, az alapítványi Gábor Dénes Egyetem átvenné az államtól és fizetőssé tenné az iskolát.

Fonti Krisztina alpolgármester már pénteken világossá tette, hogy nem támogat olyan megoldást, ami hátrányosan érinti a Tamási diákjait, az érintett hegyvidéki családokat. Kezdeményezésére az önkormányzat létrehozott egy emailcímet is, ahova a szülők és a pedagógusok véleményét várják.

Pokorni Zoltán polgármester ma az alábbi nyilatkozatot tette: „Számomra a közfeladatot ellátó oktatási intézmények tandíjkötelessége mindig is vörös vonal volt. Egyházak, sőt egyetemek is vettek át már köznevelési intézményeket, de a tandíjmentesség mindenhol megmaradt. Egyetértek Fonti Krisztina alpolgármesterrel abban, hogy a Tamási jövőjével kapcsolatban az önkormányzat számára a szülők és a pedagógusok véleménye a döntő. De az biztos, hogy a most odajárók, a körzetes családok, a német nemzetiségi tanulók és a Hegyvidéken élők a jövőben sem fizethetnek tandíjat a Tamásiban. Elvi és gyakorlati problémákat látok az ügyben. Az első és legfontosabb a tandíj kérdése. A másik, hogy egy területi feladatokat ellátó iskola profilját meg lehet-e ennyire szűken határozni. Kétségtelen, hogy ma a műszaki és IT végzettség jelenti a legmagasabb várható kezdő és életjövedelmet. Az is kétségtelen, hogy a magyar iskolarendszer gyengén teljesít műszaki, természettudományos képzés tekintetében, jó lenne ezen erősíteni. De az ellenkező véglet, a nyelvi és humán kompetenciák sem válhatnak másodlagossá. Persze vannak gyakorlati, sőt stílusbeli kifogásaim is. Hiba volt, hogy a KLIK és az egyetem csak a gimnáziumi jelentkezések lezárását követő napokban jelezte az érintettek felé az igényt a fenntartóváltásra, amikor már a miniszter döntési határideje szorítja az egyeztetéseket. Az időprés, az ultimátum nem az érdemi párbeszédnek, hanem az indulatoknak kedvez. Ez pedig nem jó tanácsadó. Amikor a mostani Tamásis gyerekek szülei még a felsőoktatásban tanultak, akkor a Gábor Dénes Főiskola nem a felsőoktatási intézményi rangsor elején foglalt helyet. Azóta egyetemmé vált, de nem mutatta be a szülőknek az elmúlt 20-30 év előrelépéseit. Ennek pótlása is talán megnyugtató lehetne. A Hegyvidéken élők sokféle középiskolákból válogathatnak. Talán az országban itt a legnagyobb és legszínesebb a kínálat. Az egyszerűtől az elit állami középiskolákig, az egyházi iskoláktól a Lauderen és a Waldorfon keresztül az angol, osztrák, japán nyelvű iskoláig. Megszoktuk a színes kínálatot, ez így jó, sokat dolgoztunk ezért. Az országos kompetenciaméréseken a Hegyvidék mindig az élbolyban van, az itteni családok gyermekei jó színvonalú képzést kapnak. Biztosan nem támogatunk olyan elképzelést, amely az eredményeink ellen hat, és amelyet a szülők, a pedagógusok többsége elutasít.”