Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Őszköszöntő hegyvidéki Gesztenyenap

Őszköszöntő hegyvidéki Gesztenyenap

Számos izgalmas program várta a kicsiket és a nagyokat az idei Gesztenyenapon. Sok mindenbe lehetett belekukkantani, vagy éppen valami érdekességet kipróbálni a három helyszínen, a MOM Kulturális Központban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

 

 

Az időjárás az idén nem volt túl kegyes a Gesztenyenaphoz. Csapadékot jósoltak, éppen ezért a programok nagy részét a szervezők „bevitték” a falak közé, ám volt, ami így is elmaradt. Vagy mert szabadtéri program volt, vagy mert elmosta az eső. Ennek ellenére is sikerült nagyon színes és izgalmas vasárnapot varázsolni a Hegyvidékre.


gesztenyenap15

 

A MOMkultban elsősorban gyerekprogramok zajlottak, egyszerre több helyszínen is. Lehetett társasjátékozni, táncolni, bábjátékot nézni, mackót varrni. A Hegyvidéki Zöld Iroda hatalmas LEGO asztallal várta az érdeklődőket, az volt a feladat, hogy mindenki építse meg, miként képzeli el a jövő Budapestjét. A Paradicsom Projekt munkatársai segítségével kiskerthez való növényeket lehetett összeállítani, és közben arról beszélgetni, milyen fontosak a fák, bokrok, virágok. Sönfeld Mátyás pedagógus és zeneterapeuta megmutatta, hogy a szemétből is lehet gyönyörűen szóló hangszereket készíteni. Az emeleti nagyteremben pedig a gyerekek végigjátszhattak egy mesét, miközben batyut varrtak, átkeltek egy mocsáron, lepényt sütöttek, nemezeltek, zenét hallgattak.


gesztenyenap05

 

Nem sokkal arrébb, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban színielőadás, koncert és szappankészítés volt a „menü”, emellett az idősebbek interaktív érzékszerv- és agytornán vehettek részt. Megtudhatták azt is, hogy bizonyos számítógépes játékoknak milyen nagy a szerepe a memóriánk karbantartásában.


gesztenyenap08

 

Izgalmas programokkal készült a Lóvasút is, volt kincskeresés, virágkóstolás, hangszercsépelés és karmesterjáték, le lehetett rajzolni a zenét, és még egy kis helytörténeti séta is belefért a Zugligetben. A nap a Jókai Anna életéről szóló irodalmi esttel zárult, aminek Juhász Róza volt az előadója.


gesztenyenap12

 

A Gesztenyenap jelentősége azonban túlmutat az érdekes programokon. Fonti Krisztina alpolgármester is azt hangsúlyozta, milyen pluszt ad ez a rendezvénysorozat az itt élőknek, főleg annak tudatában, hogy igen nehéz két esztendőn vagyunk túl.

- Nagyon sokan jöttek el minden helyszínre, ebből is látszik, hogy már nagyon hiányzott a Gesztenyenap a hegyvidékieknek - mondta. - Két éve elmaradt a járvány miatt, tavaly pedig kicsit kisebb, családiasabb volt a Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozatunk, ugyanakkor több helyszínen. Ahogy az idén is. A pandémia kényszerített bennünket erre, de úgy tűnik, az itt lakók igazán megszerették így. Sokféle program van, és jó látni, hogy például itt, a MOMkult-ban mennyi a gyerek. Engem elvarázsol az a kreativitás, amit tapasztaltam, az, hogy mennyiféle dologgal foglalkozhatnak a kicsik.


gesztenyenap01

 

A kicsik pedig elhozzák a programokra a nagyokat, azaz a szülőket, akik lehet, hogy maguktól nem jönnének.

- Nagyon fontos, hogy a felnőttek szocializálódnak, találkoznak egymással - folytatta az alpolgármester. - Ha körülnézünk, láthatjuk, hogy a szülők is leülnek bütykölni a gyerekek mellé. Én is ilyen voltam, imádtam, amikor a gyerekeim bevontak egy kis nemezelésbe, gyöngyfűzésbe vagy bármibe. A felnőtteknek is szükségük van arra, hogy néha kicsit leálljanak, apró dolgokra koncentráljanak, kikapcsoljanak. Nagyon jó, hogy a három helyszínen mindenki megtalálhatta a kedvére való programot, kortól függetlenül.


gesztenyenap09