Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Óvodaválasztás előtt: jó tanácsok szülőknek

Óvodaválasztás előtt: jó tanácsok szülőknek

Közeleg az óvodai beiratkozás időpontja, ilyenkor minden szülő igyekszik a lehető legtöbb információt összegyűjteni a szóba jöhető intézményekről. Ebben segít évek óta az önkormányzat Óvodakóstolgató elnevezésű fóruma, melyen a legfontosabb kérdésekre kaphatnak válaszokat az érdeklődők.

A hagyományosan a Jókai Klubban megtartott rendezvényen elsőként Csepreginé Volosinovszki Mária köszöntötte a családokat. Egyúttal bemutatta a fórum szakembereit, Szőllősiné dr. Vári Zsuzsa pszichológust, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézménye nyugállományú vezetőjét, Balogh Simai Edit jelenlegi vezetőt, Gyurkovics Lászlót az önkormányzat anyagkönyvi és ügyfélszolgálati irodájának irányítóját, valamint Fonti Krisztina alpolgármestert.

 Ovodakostolo_20200105_TT_03

 

Szőllősiné dr. Vári Zsuzsa az óvodaérettség feltételeit ismertette. Elmondta, hogy az óvoda a gyerekek komplex képességfejlesztésének és szocializációjának helye. Ezt a közeget még a legszeretőbb családok sem tudják biztosítani, a kortársakhoz való kapcsolódás, a felnőttek elfogadása valójában itt történik meg.

Lényeges, hogy a kommunikáció, a beszédfejlődés bizonyos fokát elérjék az óvodába kerülő gyerekek. Egy háromévestől elvárható, hogy el tudja mondani, miben szenved hiányt, minek örül, milyen problémái vannak, és a válaszokat, a felé irányuló kérdéseket is befogadja. Ha erre nem képes, szakemberek tudnak rajta segíteni. A szociális érettség része a környezet ismerete, a képesség a társakkal és felnőttekkel történő együttműködésre, valamint a játéktevékenységre.

Legyenek benne az óvodás gyermek „szótárában” az igen, nem, köszönöm, bocsánat kifejezések. A pszichés érettség megléte az érzelmi kiegyensúlyozottság: nem azt jelenti, hogy azonnal feloldódik a gyerek az óvodában, hiszen nehéz az elválás a korábbi életétől. De bele kell tudja magát helyezni az új környezetbe. Elfogadni az anya hiányát, ami a szülő számára sem egyszerű. Sokat segíthet az átmeneti tárgy, valamilyen plüssfigura, kistakaró, amit a kiscsoportos magával viheti az óvodájába. Így ott lesz vele a kedvence, megvárja az óvoda végéig, ez egy kapaszkodó, ami elkíséri az otthon és az óvoda között.

Lényeges, hogy a gyermek tudja, értse, hogy nem hagyják az óvodában. Ugyanakkor számára az idő felfoghatatlan fogalom, ezért alkalmazzunk trükköket, kössük gyakorlati dolgokhoz az idő múlásának elmagyarázását.

Egy hároméves már nemcsak azt hiszi, hogy „az vagyok, amit kapok”, ekkor lép át egy korlátot, aminek másik oldalán az „az vagyok, amit akarok” érzés uralkodik. Ez a dackorszak, ami az élet rendje, az a baj, ha ez kimarad. Legyen közös mesénk, ami köthető az átmeneti tárgyhoz, szőjük bele a történetbe, mi történt, történik vele. Így el lehet elvarázsolni a gyermeket, hiszen szívesen elhiszi a mesét.

Fontos terület az önállóság, hogy egy gyerek mennyire tud maga öltözködni, étkezni. Ezekben támogatják az óvónők, de a lehetőségeik végesek, a szobatisztaság biztosítására nincs személyzet. Viszont elvárás, hogy a kiscsoportos legalább nappal szobatiszta legyen.

Az óvodai élet tekintetében a család és az intézmény kapcsolatára kell figyelmet fordítani: ne higgyük azt, hogy pont a mi gyerekünk mindent meg fog kapni abból, amit elképzeltünk. Amennyiben hiányérzetünk van, ezt jelezzük az intézménynek, osszuk meg az óvónőkkel a napi gondokat.
Nem egyszerű a közösségi kapcsolatok kialakulása sem, a gyerekek egymás közötti konfliktusainak feloldásának eszköze a megfelelő kommunikáció. A kölcsönösség és a kétirányúság a kulcs, a szülő-gyerek, a gyerek-gyerek, és a szülő-intézmény között.

Az óvodai felvétel eljárásrendjét bemutató Csepreginé Volosinovszki Mária kiemelte, hogy azokat a gyerekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket kötelező beíratni valamelyik óvodába legalább négy órára. Idén május 4-8. között zajlik az óvodai bejelentkezés, viszont lehetőség van arra, hogy egy évig még otthon legyen a gyerek, az erre vonatkozó kérelmet a kormányhivatal hatósági osztályán kell leadni. A kérelemminta az önkormányzat honlapján is elérhető.
Körzetes óvodába az önkormányzat köteles biztosítani a felvételt. Megoldható, hogy másik helyre íratják a gyermeket, amennyiben van szabad hely az intézményben, a felvétel engedélyezhető. A beiratkozáshoz akár elektronikusan, akár személyesen adják be, szükség lesz a gyermek személyazonosítójára, a lakcímigazolásra, az anyakönyvi kivonatra, a tajkártyára és a szülők okmányaira.

Működik az évközbeni jelentkezés, ami jellemzően a szeptember 1. után születetteket érinti, ezt viszont az oktatási és közművelődési irodán keresztül lehet intézni. Csepreginé Volosinovszki Mária emlékeztetett: azért javasolt regisztrálni az önkormányzat e-ügyintézési rendszerébe, mert óvodai étkezést csak ezen keresztül lehet megrendelni.

Fonti Krisztina is mindenkit arra bíztatott, hogy elektronikusan intézzék a beiratkozást, hiszen kényelmes és gyors megoldás.

Az alpolgármester kitért az életvitelszerű ottlakás feltételére, amit ma már jogszabály is kimond.

Hegyvidéken különösen fontos ennek betartása, hiszen rendkívül népszerűek a hegyvidéki óvodák, sokan hoznák ide a gyereküket a környező településekről. Ezt védi ki az életvitelszerű ottlakás intézménye, ami röviden annyit jelent, hogy a gyereknek és valamelyik szülőjének ténylegesen abban a kerületi ingatlanban kell élnie, ami a lakcímkártyájukon szerepel. Korábban előfordult, hogy pénzért kínáltak az óvodák környékén bejelentkezést, vagy több család ugyanabban a lakásban létesített lakóhelyet. Ők mind lebuktak, és nem nyertek felvételt. Három hónapnál régebbi lakcímkártya az elvárás, természetesen előfordul, hogy ennél frissebb az ideköltözés, ilyenkor ezt érdemes adásvételi vagy bérleti szerződéssel igazolni. Ha felmerül az ügyeskedés gyanúja, az óvoda családlátogatást eszközölhet.

 Ovodakostolo_20200105_TT_12

„A hegyvidéki közösség érdekében senki se menjen bele ilyen helyzetbe, tegyünk róla közösen, hogy a kerületi óvodákba, kerületi gyerekek járjanak. Nekik bővítettük a férőhelyek számát az utóbbi években 538-cal, ami 22 új csoportot jelent, ezzel az óvodáinkban összesen 1736 férőhely áll rendelkezésre” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, aki javasolta, hogy a családok nézzenek meg több óvodát, intézzék el a beiratkozást, és utána nyugodjanak meg, mert a gyerek megérzi, ha feszültség van ebből.

Gyurkovics László arra emlékeztetett, hogy 2016 májusától van lehetőség elektronikus óvodai jelentkezésre. Az első évben mindössze hárman vették igénybe az e-ügyintézési szolgáltatást, ma már 50 százalék az arány. Számos más ügy is intézhető a felületen, időpontfoglalás az önkormányzati szakirodákba vagy akár a Böszörményi úti rendelőbe, jelentkezés a különböző lakossági programokra, vagy a parkolási engedély igénylése.

Ehhez csupán egyszer kell bemenni az ügyfélszolgálatra, és megnyitni a saját Hegyvidék fiókot, ami a már meglévő ügyfélkapun keresztül is elérhető. A regisztrációt soron kívül intézik az ügyintézők. Ami az óvodai beiratkozást illeti, nem számít a jelentkezési sorrend, tehát felesleges kora reggel az óvodákba menni. Online jelentkezés előtt fényképezzük le, vagy szkenneljük a szükséges okiratokat, mert ezeket a program kérni fogja. A rendszer jelzi a hibákat, hiányosságokat, amennyiben valamilyen dokumentum éppen nem áll rendelkezésünkre, piszkozatban elmenthetjük a már kitöltött sablonokat, majd később innen folytathatjuk a jelentkezést.

Jó tudni, hogy parkolási övezetben az ottani óvodába járó gyerekek szülei kötött idejű, ingyenes várakozási lehetőséget kapnak, ami szintén az online felületen intézhető.

Végezetül még egy fontos információ hangzott el: amennyiben a gyermek augusztus 31. után tölti be a harmadik életévét, a szülőknek érdemes már most regisztrálni, hisz a hivatal így tud tervezni a következő hónapokban várható jelentkezőkkel. Nem jelent ugyanakkor garanciát az előzetes regisztráció arra, hogy a gyerek a vágyott óvodába kerül.