Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Szeptemberi programkavalkád a szalon Egyetemen

Szeptemberi programkavalkád a szalon Egyetemen

Már a nyolcadik „tanév” indult a Hegyvidéki Szalon Egyetem, ahol a művészettörténettől kezdve, a matematikán, fizikán, zenetörténeten, irodalomon keresztül a környezetvédelemig a legkülönbözőbb témákkal találkozhatnak az érdeklődők. Az ünnepélyes évnyitón Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.

Szeptemberben négy előadással jelentkezik a szalon egyetem, ami rendhagyó, hiszen rendszerint havi két találkozót szerveznek – hívta fel a figyelmet Menyhárt Éva, aki azt is elmondta, hogy mostanra 140 felett jár az előadások száma. A programnak otthont adó kulturális szalon vezetője arról is beszélt, hogy az idei tanévnyitó egy kicsit más, mint a korábbiak.
„Először csatlakoztunk az Ars Sacra fesztiválhoz, mégpedig rögtön négy eseménnyel. Néhány napja a Mátyás-templom kántor-karnagyával, Tardy Lászlóval találkozhattunk a Zene-fere Klubban, majd a Hegyvidéki Tudósklub keretében Bakos Bettina biológus tartott előadást az élő Kárpát-medencéről. A mai napon, a Szalon Egyetemen, a kárpáti hősökre emlékszünk Rainer Péter műemléki szakértővel, míg szeptember 20-án a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Hegyvidék Csoportjának rendezvénye következik” – sorolta az Ars Sacra sorozattal közös programokat Menyhárt Éva hozzátéve, hogy a tudósklub keretében adták át az újonnan alapított Bartimeus-díjat, amelyet azok kaphatnak meg, akik önzetlen munkájukkal segítik a hegyvidéki közösségeket. Elsőként a kerület díszpolgára Monspart Sarolta, Molnár András méhész, a Böszörményi úti húsáruházat vezető Balogi József, a Szamos Cukrászda részéről Kelényi Szamos Gabriella, valamit az FH Gasztro Kft. és a Rigó Jancsi cukrászda részesült az elismerésben.

Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy úgy tűnik, mintha tegnap történt volna, amikor elindult a Szalon Egyetem, holott valójában hét év telt el. Tavaly költöztek át az egykori gyerekkönyvtár helyiségéből az akkor átadott Hegyvidéki Kulturális Szalon épületébe, ami teljesen más környezetet jelent.

szalonegyetem05

„Kicsit félő volt, hogy emiatt elvész a korábbi családias, baráti hangulat, de szerencsére nem ez történt. A modern keretek nem változtatták meg a kulturális szalon szellemiségét” – hangsúlyozta a polgármester.
„Tanulni mindig nagyszerű időtöltés, idős korban is örömforrás, megmutatja nekünk, hogy a világ szép, gazdag, színes, birtoka vehető, csodálatos dolog, amitől nem kell félni. Fontos, hogy mit tanulunk, de legalább annyira lényeges, hogy ez megerősítse az életbe vetett pozitív gondolatainkat. Ehhez járulnak hozzá a szalon egyetem értékes előadásai” – fejtette ki Pokorni Zoltán, majd egy napi hírt idézett fel. E szerint a fővárosban a II. és a XII. kerületben élnek legtovább az emberek. Az önkormányzat és a kulturális szalon pedig azon dolgozik, hogy a hegyvidékiek életéhez minél több értékkel járuljon hozzá.
A köszöntőket követően Rainer Péter, Ferenczy Noémi- és Reitter Ferenc-díjas építész, műemléki szakértő, a Gadányi Jenő Alapítvány elnöke a Felföldön és Nyugat-Galíciában megtett emléktúrát mutatta be, különös tekintettel a hit, a művészet és a tudomány épített emlékeire. Elmonda hogy apai nagyapja ezen a területen harcolt az első világháborúban, az ő naplója és korabeli katonai térképek alapján készítette el öccse az útvonaltervet. Ez alapján járták be az egykori hadászati vonalakt, a lövészárkokat, ágyúállásokat, géppuskafészkeket és a régi katonatemetőket.