Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kt04

Tüdőgyulladás elleni védőoltás rászoruló időseknek

A rászoruló idősek által igénybe vehető, tüdőgyulladás elleni védőoltás támogatásáról, új bölcsődei szolgáltatások bevezetéséről, valamint a zajos építési tevékenységek hétvégi korlátozásáról is döntött nyárvégi ülésén a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete.

A kutatások azt mutatják, hogy a tüdőgyulladás az egyik leggyakoribb halálok az idősek körében – amellett, hogy önmagában is rendkívüli kockázata van, a szív- és cukorbetegekre különösen nagy veszélyt jelent. Egyik kiváltója lehet a pneumococcus (streptococcus pneumoniae) baktérium, ami minden életkorban okozhat súlyos betegségeket – a tüdőgyulladáson kívül középfül-, arcüreg-, vagy agyhártyagyulladást, sőt, akár vérmérgezést, gennyes ízületi gyulladást is –, a legveszélyeztetettebbek azonban az öt év alattiak és a 65 év felettiek.

A gyermekeknek az állam 2014 óta ingyen biztosítja a pneumococcus elleni vakcinát a kötelező oltási rend részeként, ám időskorban is ajánlott mindenkinek a védőoltás, hiszen a baktérium által okozott fertőzések gyakorisága és ezzel együtt a halálozási arány a kor előrehaladtával meredeken emelkedik. Ennek fontosságát felismerve döntött úgy legutóbbi ülésén a képviselő-testület, hogy átvállalja a Hegyvidéken élő, 65 év feletti, egyedülálló idősektől a tüdőgyulladás elleni védőoltás költségeit, amennyiben a jövedelmük nem haladja meg a 122 ezer forintot.

A szociálisan rászoruló idősek az eddigi támogatási formák – például az eseti, a lakásfenntartási, a gyógyászati, a fűtési, vagy az ebek veszettség elleni védőoltásához igényelhető hozzájárulás – mellett szeptember 1-jétől már a tüdőgyulladás elleni oltás megvásárlását segítő támogatást is igénybe vehetik. Amennyiben az érintettek szeptember 1-je után pneumococcus-vakcinát vásárolnak és a saját névre szóló számlát a jövedelmi viszonyaikat tanúsító igazolásokkal együtt 60 napon benyújtják a polgármesteri hivatal népjóléti irodájához, legfeljebb 5000 forint összegben az önkormányzat megtéríti a költségeiket.

A képviselők támogatták, hogy új szolgáltatásokat vezessen be a Zugligeti Bölcsőde. Ezután biztosítható lesz az intézményben az időszakos gyermekfelügyelet a szülő elfoglaltságának idejére az általa igényelt alkalommal és időtartamban, illetve játszócsoportot is szervezhetnek, ahol a kisgyermekek a szüleikkel együtt játszhatnak. Az anya betegsége, ikrek születése, vagy akár az egyedülálló szülő átmeneti akadályozottsága esetén a játszócsoport szakképzett munkatársai a család otthonában is segíthetik a gyermek nappali gondozását. Az időszakos gyermekfelügyelet és a játszócsoport óradíját 500 forintban, míg az otthoni kisgyermekgondozás óradíját 800 forintban állapították meg.

A lakók nyugalmának biztosítása érdekében szigorították a Hegyvidék zajrendeletét: építéssel, bontással összefüggő, zajt keltő tevékenységet ezentúl szombaton és a jogszabály által pihenőnapnak minősített napokon csak 8-17 óra között lehet végezni, míg vasárnap és munkaszüneti napokon erre egyáltalán nem lesz lehetőség. A szombati és a pihenőnapokat érintő korlátozást a júliusban szervezett, több mint háromezer fő részvételével lezajlott online szavazás eredménye alapján alakították ki.

A képviselő-testület határozatai értelmében lemond az önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. aktuális árverési hirdetményeiben szereplő, XII. kerületben található ingatlanokat érintő elővásárlási jogáról, míg az állami tulajdonú, de önkormányzati vagyonkezelésben lévő Zugligeti Általános Iskola új épületrészét a Közép-Budai Tankerületi Központnak adja át ingyenes használatba.

Döntés született arról, hogy a XII. kerület is csatlakozzon a Magyar Urbanisztikai Társaság önkormányzati tagságához, tekintettel arra, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat elkötelezett a tudatos településfejlesztés mellett, és kiemelten fontosak számára a szakmai szervezet által képviselt célok, törekvések. A képviselők megerősítették korábbi döntésüket, hogy a Rácz Aladár és Melinda utakat összekötő, közforgalmi közlekedést biztosító út egy csereszerződéssel megmaradjon, és kérelmezték a kormányhivatalt, adja hozzájárulását az ügylethez.

Módosították az önkormányzat idei költségvetését, a bevételi-kiadási főösszeg közel 140 millió forinttal növekedett. Az egyik legjelentősebb tétel a Táltos Csikó tagóvoda tetőfelújítása és önálló fűtésrendszerének kialakítása, amihez a Városmajor utca 71. szám alatti, az Angelica kórus próbáinak helyszínéül szolgáló épület tervezett felújításának 2020-ra halasztásával teremthető elő a szükséges forrás meghatározó része. Ez utóbbi épület rendbetételéhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma vállalt hozzájárulást.

Tüttő Kata képviselő (MSZP) egy, az önkormányzat által kiírt közbeszerzési hirdetmény kapcsán hiányolta a költségvetési rendeletből a Kútvölgyi út elejére tervezett parkolóház és sportcsarnok tételeit. Pokorni Zoltán polgármester válaszában rámutatott: azért nem szerepel a költségvetésben a terv, mert ennek kapcsán feltételes tervezési közbeszerzést írtak ki, azaz csak akkor foghatnak bele a megvalósításába, ha lesz rá pénz. (Az önkormányzat a feltételes közbeszerzést időközben visszavonta, az erről szóló közlemény itt olvasható.)