Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Újabb óvoda épül a Hegyvidéken

Újabb óvoda épül a Hegyvidéken

Elindult a Bárányfelhő Református Óvoda építése - az intézmény alapkövét istentisztelettel egybekötött ünnepség keretében helyezték el. A 120 gyermek számára férőhelyet biztosító óvoda a tervek szerint 2021. szeptemberében nyitja meg kapuit a Svábhegyi Református Templom szomszédságában, a Bárány utca 8. szám alatt.

 

Az óvoda kivitelezést több mint két éven át tartó tárgyalások előzték meg, melyben az önkormányzat is jelentős szerepet vállalt. A Felhő utca 6. szám alatti telken a Fővárosi Köztisztasági Hivatal munkásszállója, míg a Felhő utca 8. szám alatti terület a tizenkettedik kerület lakóépülete volt – az ott élőknek az önkormányzat lakást és pénzt ajánlott. „Fontos szempont volt, hogy a mai igényeknek megfelelő óvoda épüljön” – emelte ki Pokorni Zoltán, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt egy-két évben sikerült elérni, hogy minden hegyvidéki család gyermekének óvodai férőhelyet tudjanak biztosítani a kerületben. „Örömmel látom, hogy nemcsak a Svábhegyi Református Templom, hanem a Szent László Plébánia mellett is óvoda épül” – tette hozzá a polgármester, aki azt is kiemelte, hogy az óvodának nem szabad iskolává válnia, fontos, hogy a fejlesztések mellett szabad teret adjon a játéknak és ne csak a gyerekekből, hanem a szülőkből is közösséget formáljon. „A legnagyobb adomány, ha a gyermekink, unokáink úgy nőhetnek fel, hogy hihetnek a felnőttek világában, bízhatnak abban, hogy megvédik, örömmel fogadják majd őket” – jegyezte meg Pokorni Zoltán.

„A magyar kormány munkájának középpontjában a családpolitika áll. A legfontosabb feladat, hogy mindenben segítsünk azoknak, akik gyermeket vállalnak és felelősen nevelnek – szögezte le dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – Az anyagi segítségen túl mindent meg kell tennünk azért, hogy a gyermekvállalást segítő infrastruktúra is bővüljön. Ezért építünk óvodákat és bölcsődéket. A meglévőket pedig nem bezárjuk, hanem felújítjuk”.

gulyas_gergely02

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen kitért arra, hogy idehaza az emberek 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet. „Az a törekvés, melyet püspök úr vezetésével, a kormánnyal együttműködve elindított a református egyház, miszerint 5500 férőhelyet fognak létrehozni a következő időkben, fantasztikus nagy változás. Ennek a része a Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda is” – mondta.

Az épülő intézmény területén egy időkapszulát is elhelyeztek, amelybe az alapítóokiratot, egy kisbárány figurát, a most forgalomban lévő magyar forint érméit, a gyülekezet prospektusát, az októberi imanaptárt, a Reformátusok Lapjának aktuális számát, az egyik napilap hétvégi kiadását és az ünnepség meghívóját tették.

idokapszula04

„A Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda reményeink szerint jelentősen erősíteni fogja gyülekezetünk közösségét” – mondta Berta Zsolt református lelkész, az intézmény alapkő letételével egybekötött ünnepi miséjén, melyen dr. Bogárdi Szabó István református püspök is részt vett. Mint kiderült, az óvoda nem csak a Felhő utcáról kapta a nevét. „A felhő a Bibliában mindig Isten jelenlétének jelképe, a bárány pedig Jézusra utal” – magyarázta Berta Zsolt. A tervek szerint a 120 férőhelyet biztosító Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda 2021. szeptemberében nyitja meg kapuit a gyermekek előtt.

terv