Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Újra fellobbant az olimpiai láng

Újra fellobbant az olimpiai láng

Ismét tógába öltözött gyerekek vették birtokba a Czakó utcai sportközpontot, ahol már tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Hegyvidéki Olimpiát. A kerület ötödik évfolyamos diákjai ezúttal is az ókori játékok versenyszámaiban vetélkedtek. Győztest nem hirdettek, így ezen a napon mindenki bajnoknak érezhette magát.

 bemelegites02

A Hegyvidék egyik legnagyobb létszámú sporteseményén nyolc kerületi iskola 450 diákja vett részt, mindegyik csapat egy Hellén városállamot képviselt. A gyerekek maguk készítették el a verseny alatt viselt tógájukat, valamint képviselt városállamuk (Argosz, Attika, Athén, Delphoi, Epheszosz, Ithaka, Korinthosz, Marathon, Megalopolisz, Milétosz, Mükéné, Pergamon, Samos, Spárta és Théba) zászlaját.

dijkiosztas08

Ez is azt mutatja, hogy a Hegyvidéki Olimpia több, mint sport. Az ötödikesek egész évben kiemelten foglalkoznak az ókori görögökkel, tanáraik szinte minden tantárgyat valamilyen formában összekapcsolnak a témával.

Az ünnepélyes megnyitón Pokorni Zoltán arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy éppen a felnőtté válás határán vannak. De, mitől lesz a gyermekből felnőtt – tette fel a kérdést a polgármester, aki szerint a választ nem a kilók számában vagy a centikben kell keresni. Sokkal inkább abban, hogy a felnőttek tudatosan képesek legyőzni a fáradságukat vagy a restségüket. Pontosan ez kell ahhoz, hogy az élet bármely területén, így a sportban is sikeresek legyünk. A sportban, aminek kialakulása az ókori görögökhöz köthető. Ők voltak az elsők, akik a véres háborúk helyett az ellentétek megoldására a párbajt választották. A két sereg legjobbjai álltak ki egymás ellen, így óvva meg társaikat a véres ütközettől. Ebből a nemes küzdelemből alakult ki az olimpia hagyománya és maga a sport, amihez elengedhetetlen, hogy túllépjünk saját gyengeségeinken. Ehhez kívánt sok sikert a versenyzőknek a polgármester. Bíztató szavait követően eredeti görög nyelven és magyarul is elhangzott az ókori játékok himnusza, valamint az olimpiai eskü szövege. Majd a napsugarak és tükrök segítségével gyújtották meg az olimpia lángját, amit a csapatok képviselői futva vittek el a kezdőkörben felállított fáklyához.

olimpiai_lang01

Ezután már a sporté volt a főszerep, az ókori versenyszámok mintájára 2000 méteres futás, kislabdahajítás, százméteres futás, helyből távolugrás és birkózás szerepelt a programban.

birkozas03

Bajnokot ugyan nem hirdettek, ennek ellenére láthatóan mindenki első akart lenni, senki sem elégedett meg a puszta részvétellel. Ezért is járt az összes résztvevőnek az emlékplakett, amelyek átadásában Fonti Krisztina alpolgármester is segédkezett.

dijkiosztas06

A rendezvény tapasztalatait összegző Móczán Mónika kiemelte, hogy a járványhelyzet miatt két éve egyáltalán nem tudták megtartani a programot, tavaly pedig a szokásos májusi dátum helyett szeptemberre kellett áttolni a rendezést. „Idén viszont már visszatérhettünk a régi kerékvágásba, és minden a terveknek megfelelően zajlott. Külön öröm, hogy velünk lehettek a Gennaro Verolino iskola sajátos nevelési igényű diákjai, hiszen a verseny az integrációjuk elmélyítését is szolgálja” – hangsúlyozta a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője külön felhívva a figyelmet az esemény közösségépítő erejére. Nemcsak arról van szó, hogy a gyerekek megismerkedhetnek más iskolákba járó kortársaikkal, legalább ennyire lényeges a családok bevonása. A városállamok lakomáit ugyanis a szülők és a tanárok együtt készítik el, ezzel erősítve az osztályközösségeket.

lakoma01