*

PMH_honlap

Választási iroda tájékoztatója

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal
Budapest 03. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi
Választási Iroda
 

Tisztelt Hegyvidéki Választópolgár!

A 2018. április 8. napjára kitűzött országgyűlési képviselők választásán az Országgyűlés 199 képviselőjének megválasztására kerül sor. A képviselők közül 106 fő egyéni választókerületben, míg 93 képviselő országos listáról szerez mandátumot.

Budapest XII. kerületben (Budapest 03. országgyűlési egyéni választókerületben) induló egyéni képviselőjelöltek:

(a szavazólapon szereplő sorrendben)

Bényi Hajnal - Együtt – A Korszakváltók Pártja

Gyöngyösi Márton - Jobbik Magyarországért Mozgalom

Kovács Gergely - Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Gulyás Gergely - FIDESZ-KDNP

Kádár Barnabás Áron - Momentum Mozgalom

Bauer Tamás - Demokratikus Koalíció

Hajdu Mária - Lehet Más a Politika

Az a választópolgár, aki kérte, hogy a nemzetiségi regisztrációjának hatálya az országgyűlési választásokra is kiterjedjen, az országgyűlési választáson nemzetiségi választópolgárként vehet részt, és – az egyéni jelöltek mellett – az adott nemzetiség országos önkormányzata által állított listára szavazhat a pártlista helyett.

Átjelentkezéssel történő szavazás:
Abban az esetben, ha a szavazás napján Magyarországon, de nem az állandó lakcíme szerinti településen tartózkodik, lehetőség van átjelentkezésre. Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre (budapesti kerületbe) lehet. Ehhez papíralapon, postai úton vagy személyesen kell benyújtania kérelmét az állandó lakóhelye szerinti Választási Iroda címére, illetve lehetőség van a kérelem online történő benyújtására is a www.valasztas.hu honlapon az alábbi linken keresztül:

https://kerelem.valasztas.hu/vareg/OrszaggyulesiValasztas.xhtml

Az online benyújtott kérelem automatikusan az illetékes választási irodához érkezik, Önnek további teendője nincs.A kérelem benyújtásán kívül további dokumentumok megküldése sem postai, sem elektronikus úton nem szükséges.

A kérelem benyújtásának határideje: 2018. április 6. 16:00 óra.

A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük a lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a Választási Iroda a kérelmet elutasítja.
Átjelentkezés esetén a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján és az országos listás szavazólapon szavaz.

Szavazókörök áthelyezése:
A 42., 43. és 50. szavazóköröknek korábban helyet adó, Kútvölgyi út 16. szám (Nővérszállás) alatti épületben jelenleg építkezés folyik, ezért az a 2018. április 8. napjára kitűzött országgyűlési képviselők választásán szavazókörként nem vehető igénybe. Az érintett szavazókörök áthelyezésre kerültek az Önkormányzat tulajdonában lévő Hegyvidéki Mesevár Óvodába (1125 Budapest, Alsó Svábhegyi út 2.).

Akadálymentes szavazókör igénybevétele:
A választási eljárásról szóló törvény alapján lehetőség van arra, hogy Ön a választójogát a szavazás napján akadálymentes szavazóhelyiségben gyakorolja, amennyiben a lakcíme szerinti szavazókör nem akadálymentes.
Az erre irányuló kérelmet legkésőbb 2018. április 6-án 16.00 óráig nyújthatja be a választási irodához.
A kérelem benyújtható papíralapon, postai úton vagy személyesen, illetve online a www.valasztas.hu honlapon keresztül.

Mozgóurnával történő szavazás:
Ha Ön mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága miatt gátolt, és emiatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, kérheti, hogy a szavazatszámláló bizottság kivigye Önhöz a mozgóurnát. A szavazás napja előtt, 2018. április 6-án 16.00 óráig a kérelem személyesen, postai úton vagy online nyújtható be a Választási Irodához, a szavazás napján írásban 15.00 óráig az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz nyújtható be.

Szavazás:
A szavazás során a szavazatszámláló bizottság először megállapítja az Ön személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. A személyazonosság és lakcím- vagy személyi azonosító igazolására a következő érvényes okmányok alkalmasak:

- lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány (régi, könyvecske formátumú), vagy
- személyazonosító igazolvány (kártya formátumú), vagy
- útlevél, vagy
- vezetői engedély (kártya formátumú) és
- lakcímigazolvány (lakcímkártya).

Ha Ön a felsorolt okmányok egyikével sem rendelkezik, vagy azok érvényessége lejárt, nem szavazhat, ezért kérem, hogy a szavazás előtt okmányai érvényességét ellenőrizze.

Okmányirodai ügyelet:
2018. április 6-án (péntek) és április 7-én (szombat), valamint április 8-án (vasárnap) 7.00 órától 19.00 óráig valamennyi budapesti kormányablak és a XIII. Kerületi Hivatal Központi Okmányirodai Főosztályán ügyeleti rendben meghosszabbított nyitvatartás került elrendelésre. A választójog gyakorlása érdekében az ideiglenes személyi azonosító igazolvány kiállítása, valamint a lakcímkártya pótlása mellett az elkészült okmányok kiadása, a személyazonosításra alkalmas okmányok megújítása, kiváltása, cseréje és pótlása történik.

További információ:
A választással kapcsolatos további kérdések esetén munkatársaimmal készséggel állunk rendelkezésre telefonon a 224-5920-as telefonszámon, e-mailben a valasztasiirodacímen, valamint személyesen a Polgármesteri Hivatal székhelyén, a 1126 Budapest, Böszörményi út 23-25. szám alatt.

Budapest Hegyvidék, 2018. április

dr. Gottfried-Tusor Gabriella
a Választási Iroda vezetője