Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

„A világban rejlő isteni ajándékok”

„A világban rejlő isteni ajándékok”

A 14. Ars Sacra fesztiválhoz csatlakozva nyílt közös tárlata a Galéria 12 Egyesület művészeinek szeptember 7-én a Galéria 12 kávézó és Borbárban. Különlegesség, hogy idén Árpádházi-Szent Margit halálának 750. évfordulójára is emlékezünk, ezért a műalkotások témája Szent Margit élete és életáldozata lett.

szekacs_zoltan_fenyben-arnyekban

„Amióta a járvány megjelent a világban és fenekestül felforgatta életünket, egyre többen fordulnak a belső értékek felé, biztos kapaszkodókat keresve, és felértékelődnek az élet apró mozzanatai. A művészeti alkotások segítenek meglátni a világban rejlő isteni ajándékok mérhetetlen gazdagságát, láttatják, érzékeltetetik azok fényét, szépségét, igazságát.” – tolmácsolta a megnyitón, Fonti Krisztina alpolgármester köszöntő szavait Borza Teréz, a Galéria 12 Egyesület elnöke. Konfliktusokkal terhes, értékvesztett világunkban a művészet sokat segíthet az embereknek válaszokat találni az élet nagy kérdéseire, szebbé, tartalmasabbá teheti a mindennapokat. „Nagy öröm számunkra, hogy ez a kiállítás éppen a Galéria 12-ben kerül megrendezésre.” – üzente a megnyitó közönségének az alpolgármester.

kiallitas01

„Az Ars Sacra Alapítvány felhívása évről évre nemcsak a 12. kerületben, hanem az egész országban visszhangra talál, ez is azt mutatja, hogy a keresztény szellemiség élénken él a magyarokban. Templomok épülnek, gondolatok, művek születnek – itt ebben a kis kávézóban is mennyi minden elfér!” – emelte ki szakmai megnyitójában Dr. Prokopp Mária művészettörténész. A „Hazánkért szentelt áldozat” című kiállítás alkotásai sokféle gondolatot ébresztenek a szemlélőben. Érezhető, hogy Szent Margit emlékezete, életáldozata jelképként ma is él. A kiállításon megfogalmazódnak a zártság, nyitottság, a közösséghez tartozás, és az ország újjáépítésének aktuális gondolatai. A G 12 művészei közül mindenki a saját megközelítése szerint, sokféle technikát alkalmazva kapcsolódott a témához – a komolyságon túl mindegyik műből derű árad.

prokopp_maria02

Az idei fesztivál mottója: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt. 87,7) azt jelképezi, hogy a kereszténység valamiféle nyugalmat teremt. Az idézet a jelenben azt üzeni, hogy a járvány ellenére is érezzük a gondviselést. „Miképpen szólít meg ma minket Szent Margit áldozatvállalása? Valamennyien átélünk áldozatot, így a jövőt nevelő családok, pedagógusok; de áldozat minden ember élethivatása, a békét, örömöt adó keresztény értékek továbbadása.” – zárta szavait Prokopp Mária a megnyitón, amelynek hangulatát a Szikora testvérek fuvola és klarinét játéka emelte.

szikora_testverek01

Szd

A tárlat október 3-ig látogatható, minden nap 16-22 óráig, vasárnap zárva. (1122 Budapest, Hajnóczy József utca 21.)