Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A viszontlátás öröme – ilyen volt a Hegyvidéki Ősz

A viszontlátás öröme – ilyen volt a Hegyvidéki Ősz

Örömtánc, csipetnyi varázslat, kulináris élvezetek és felhőtlen hangulat – igazi családi ünnepség kerekedett az idei Hegyvidéki Őszből, amelynek ezúttal a MoMkult kert, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalon adott otthont.

Mennydörgés, heves esőzés és trombitaszó – így indult a napsütéses őszi reggel a MoMkult kertben, ahol nem az időjárás tréfálta meg a közönséget, hanem Sőnfeld Mátyás Zenebatyuja. A humorral komponált zenés bemutatón ugyanis sok más mellett a vihardob és az esőhenger is előkerült. „Ezek az eredeti hangszerek ökomásai” – magyarázta a zeneterapeuta, akitől azt is megtudtuk, hogy némi kreativitással szinte bármilyen hulladékot zeneszerszámmá lehet alakítani. „Nagyjából nyolcvan hangszerem van, a kedvencem talán az esőhenger, ami egy műanyag karácsonyfadísz tartóból, háromszáz fogpiszkálóból és sok-sok rizsszem felhasználásával készült” – mesélte a Zenebatyu ötletgazdája. „Fantasztikus a hangulat, jó látni, ahogy a gyerekek rácsodálkoznak ezekre a hangszerekre” – tette hozzá.

zenebatyu01

„Kezdődik a bűvészkedés, siessünk!” – szólt oda barátainak a dallamokban gazdag kaland végén egy ötévesforma kisfiú, aki társaival együtt pillanatok alatt a misztikus varázsszigetre teleportálta magát, ahol Rolando, a bűvész kápráztatta el a közönségét. A hihetetlen elemekkel tarkított műsor során nemcsak azt láthattuk, hogyan lesz a kendőből tojás, de annak is szemtanúi lehettünk, ahogy egy sorszámozott ezerforintos bankjegy a trükkmester kezéből egy, a közönség által kiválasztott narancsban termett.

rolando_buvesz01

Fenomenális programokból egyébként sem volt hiány: többek között Vitéz László bábjáték automatája, a Zurgó együttes muzsikája, a Társa’s Játék Bár izgalmas kihívásai és a receptcsere-akció könnyen összedobható fogásai is lenyűgözték a szórakozni, kikapcsolódni vágyó családokat, akik a SelfieMe fotógépének és bohókás jelmezeinek köszönhetően fényképet is készíthettek magukról.

babjatek01

„Mindig olyan fellépőket hívunk, akiket kedvelnek a helybéliek. A gyerekek felszabadultan szórakozhatnak, a szülők pedig lazíthatnak, hiszen a MOMkult kertje biztonságos, nem kell aggódniuk amiatt, hogy a kicsik elszaladnak” – mondta Schnelczer Tünde, a MOM Kulturális Központ programszervezője.

Az idei Hegyvidéki Őszhöz a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont is csatlakozott, ahol iamyank segítségével a gyerekek zenét rajzolhattak, a gasztronómia és az ehető gyógynövények szerelmeseit a Rózsakunyhó csábította kulináris felfedezésre, a Mayer Prémium Szörpnek köszönhetően pedig a szörpkészítés kulisszatitkaiba is belekóstolhattunk.

Mindeközben a Hegyvidéki Kulturális Szalon szintén kihagyhatatlan programokkal várta az érdeklődőket, akik sok más mellett próbára tehették hastánc tudásukat, szirtakit járhattak a szenior táncosokkal, megismerhették a beporzók csodálatos világát, és megtanulhatták a papírfonás mesterségét. Sokakat vonzott a Memória-szüret is, ahol az ősz mesés színeivel, a fűszernövények jellegzetes illatával és zenehallgatással tesztelhettük az érzékszerveinket és a memóriánkat.

hastanc02

„A Memória-szüret valójában több, mint egy játék. Örömteli, hogy a Hegyvidéken egyre tovább élnek az emberek, ugyanakkor fontos, hogy egészségesen idősödjünk. Célunk, hogy a demencia ne legyen stigma, ne legyen tabu! Ezért is igyekszünk olyan programokat és szolgálatásokat kínálni, amelyek segítik a helyi közösségek érzékenyítését” – árulta el Kocsis Judit, a Hegyvidéki Szociális Központ Demencia irodájának vezetője.

„Mi is kipróbáltuk a Memória-szüretet. Bevallom, voltak olyan feladatok, ahol picit csalnom kellett. Érdekes volt a papírfonás, külön öröm, hogy virágtartót is lehetett készíteni, mert szeretem a növényeket. Reggel a MoMkult kertjében kezdtünk; ott szintén kiváló programok voltak. Szerettünk volna elmenni a Terményünnepre, a Diana parkba, illetve a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontba, de itt ragadtunk. Ez tényleg egy szép őszi nap, nagyon jó a hangulat!” – osztotta meg élményeit János, aki a párjával érkezett.

„Örömmel csatlakoztunk a Hegyvidéki Őszhöz; izgatottan készültünk erre a napra. Igyekeztünk olyan programokkal kedveskedni, amelyek között minden korosztály megtalálja a neki leginkább tetsző szórakozási lehetőséget. Jó látni az elégedett mosolyokat!” – fogalmazott Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője.

zurgo_egyuttes02

„A Hegyvidéki Ősz mindig is nagyszabású rendezvény volt, amely rendhagyó módon sajnos tavaly elmaradt. A járvány teljesen beárnyékolta az életünket: a húsvétot és a karácsonyt sem tudtuk úgy megünnepelni, ahogy szoktuk. Nem karolhattuk át a szeretteinket, nem találkozhattunk a barátainkkal. A koronavírus az egészségügyi és gazdasági károk mellett a közösségeket is megtépázta” – mondta Fonti Krisztina, aki kiemelte: a járványügyi intézkedéseknek és a nagy átoltottságnak köszönhető az, hogy idén nem kellett lemondanunk a Hegyvidék egyik legnépszerűbb eseményéről. „Mindennek ellenére óvatosnak kell lennünk, továbbra is vigyáznunk kell egymásra. Ezért is döntöttünk úgy, hogy ezúttal a nagyobb tömegrendezvények helyett több helyszínen várjuk a kerületben élőket” – tette hozzá az alpolgármester, aki a hegyvidéki intézmények munkáját is méltatta. „A kulturális és szociális intézmények, irodák ismerik egymás munkáját, tökéletes az együttműködés közöttük, ami a járvány során is megmutatkozott. A Hegyvidéki Őszt hosszas tervezés és közös gondolkodás előzte meg. A hegyvidékiek felszabadultan élvezik a programokat, ez a munkánk igazi gyümölcse!” – emelte ki Fonti Krisztina, aki a Hegyvidéki Ősz mindhárom helyszínére ellátogatott.