Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Zenés varázslat a Hegyvidéken

Zenés varázslat a Hegyvidéken

Elindult a Zenélő Budapest rendezvénysorozata, amely augusztus 27-ig a muzsika varázsával kelti életre a főváros legszebb szabadtéri helyszíneit, köztük a Kulturális Szalon teraszát is. A zenekedvelő hegyvidékieket játékos hangszerekkel, minikoncertekkel és a szvingkorszak gyöngyszemeivel várják a művészek.

Véget ért a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet, így szerencsére nem kell lemondanunk a Budapesti Filmharmóniai Társaság által szervezett Zenélő Budapestről sem. A rendezvénysorozat idén olyan különleges helyszíneken kerül megrendezésre, mint a Margitszigeti Zenélő Kút, a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Várkert Bazár Goriettje és az Öntőház az udvara, a Nemzeti Galéria előtti Savoyai terasza, a Nemzeti Múzeum csodálatos előtere, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalon.

„Magyarországon a klasszikus zene otthon van” – fogalmazott Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki arra is kitért, hogy bár hazánkat világszerte a klasszikus zene országának tartják, a statisztikák szerint a lakosság csupán hét százaléka vált jegyet vagy bérletet zenei előadásokra. A Kultúráért Felelős Államtitkárság ezért is döntött úgy, hogy 50 millió forinttal támogatja a Zenélő Budapestet, amely idén közel 200 minikoncerttel várja a kikapcsolódni, szórakozni vágyó közönséget.

fekete_peter_02

„A Budapesti Filharmónia Társaságot 1853-ban Erkel Ferenc alapította; ha itt élne közöttünk, biztosan nagyon büszke lenne a budapesti zenei életre. Nagyon megtisztelő számunkra, hogy a Zenélő Budapest szervezői lehetünk” – mondta Tóth László, a társaság elnöke.

Augusztus 27-ig a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán minden korosztály megtalálja a neki leginkább tetsző zenei programot. Csütörtökönként 19 órától a szvingkorszak gyöngyszemei csábítanak zenés időutazásra, míg szombatonként, 16 órától az egyedi közösségi hangszereket bemutató interaktív kiállítás hívja játékra az érdeklődőket, akik megszólaltathatják az egyedülálló pentaton pagodát, valamint a két hangsorral rendelkező hokétuszt is.

campanelli_harangjatek_egyuttes05

„Játékszerek vagy hangszerek? Magam sem tudom. Talán mind a kettő. A célunk az, hogy a gyerekek számára ne csak egy fehér kotta vagy a szolfézsóra legyen az első zenei élményük, amely megpróbálja bejuttatni őket a zene birodalmába, hanem a játék és az öröm” – magyarázta Götz Nándor művészeti vezető, a hangszerek tervezője, aki lapunknak azt is elárulta, hogy a Hegyvidéki Kulturális Szalon az egyik kedvenc helyszíne.

Mint kiderült, a karantén időszak végét egy különleges kifilmmel is megünneplik a szervezők. A videóban Götz Nándor népdalfeldolgozását hallgathatjuk meg, melyet egy közel száz zeneművész által létrehozott élőlánc szólaltat meg, így kötve össze városunk legszebb pontjait a muzsika által.

  • A különleges közösségi hangszereket bemutató filmsorozat első epizódját ITT lehet megtekinteni.