Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Működés

1/1995.(III.16.) Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat

rendelete a települési képviselők kiesett jövedelmének megtérítéséről,

tiszteletdíjáról, természetbeni juttatásáról és költségtérítéséről[1]

 

           A Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, módosított 1990. évi LXV. törvény 20. §-ában és a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 17. §-ában kapott felhatalmazás alapján a települési képviselők kiesett jövedelmének megtérítéséről, tiszteletdíjáról, természetbeni juttatásáról és költségtérítéséről az alábbi rendeletet alkotja:

 

A rendelet hatálya

 

1. §

 

     (1) A rendelet hatálya kiterjed a Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjaira (a továbbiakban: települési képviselő), az állandó bizottságok elnökeire, tagjaira, az állandó bizottságok nem képviselő tagjaira és a tanácsnokokra.

 

    (2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterekre.

 

A kiesett jövedelem megtérítése

 

2. §

 

     (1) A települési képviselőt a testületi munkában való részvételhez szükséges időtartamra a munkahelyén fel kell menteni a munkavégzés alól. Az emiatt kiesett jövedelmét a Képviselő-testület téríti meg, melynek alapján a települési képviselő társadalombiztosítási ellátásra is jogosult (1990. évi LXV. törvény 20. §-ának (1) bekezdése).

 

            (2) A települési képviselő kiesett jövedelme a munkáltató által kiadott, a felmentés időtartamát és a levonások összegét is tartalmazó igazolása alapján téríthető meg. A kifizetést a polgármester engedélyezi.

 

A tiszteletdíj

 

3. §

 

            (1) A Képviselő-testület a települési képviselők, az állandó bizottságok elnökei, tagjai, az állandó bizottságok nem képviselő tagjai és a tanácsnokok részére tiszteletdíjat állapít meg.

 

            (2)[2] A települési képviselő havi tiszteletdíja 100.000,- Ft (a továbbiakban: alapdíj).

            (3)2 A települési képviselőt, ha állandó bizottság tagja, az alapdíjon felül – több bizottsági tagság esetén is – további 45.000,- Ft, összesen: 145.000,- Ft tiszteletdíj illeti meg havonta.

 

            (4)2 Az állandó bizottság elnökét és a tanácsnokot az alapdíjon felül – több tisztség, bizottsági tagság esetén is – további 90.000,- Ft, összesen: 190.000,- Ft tiszteletdíj illeti meg havonta.

 

            (5)2 Az állandó bizottság nem képviselő tagjának a havi tiszteletdíja 45.000,- Ft.

A természetbeni juttatás

 

4. §[3]

 

A Képviselő-testület a települési képviselő és az állandó bizottság nem képviselő tagja részére természetbeni juttatásként Budapest főváros közigazgatási területén a tömegközlekedési eszközök igénybevételére jogosító utazási bérletet biztosít.

A költségek megtérítése

 

5. §[4]

 

            A települési képviselőnek a képviselő-testület képviseletében vagy megbízásából végzett tevékenységgel összefüggő, általa előlegezett, számlával igazolt, szükséges költségét (pl. telefon-, postaköltség) meg kell téríteni. A képviselői költségek kifizetését a polgármester engedélyezi [1994. évi LXIV. törvény 18. §].

 

A tiszteletdíj és a természetbeni juttatás megvonása

 

6. §

 

            (1) A települési képviselőt, az állandó bizottság elnökét, tagját, az állandó bizottság nem képviselő tagját és a tanácsnokot, ha feladatai ellátásában 30 napon keresztül vagy azt meghaladóan akadályoztatva van, az akadályoztatás időtartamára a tiszteletdíj nem illeti meg.

 

            (2) A települési képviselő, az állandó bizottság elnöke, tagja, az állandó bizottság nem képviselő tagja és a tanácsnok akadályoztatását haladéktalanul köteles a polgármesternek bejelenteni.

 

 

 

 

 

7. §[5]

 

            (1) A tiszteletdíj és a természetbeni juttatás – a (3) bekezdés szerinti mértékben – mérsékelhető, illetve megvonható attól, aki két egymást követő testületi ülésen igazolatlanul nem vesz részt.

 

            (2) Nem minősül igazolatlan távollétnek:

a)     a Képviselő-testület megbízásából végzett vagy egyéb közérdekű tevékenység,

b)     állampolgári kötelezettség teljesítése,

c)      a képviselő munkáltatója által elrendelt, vagy saját kereső tevékenységével összefüggő hivatalos bel- vagy külföldi kiküldetés,

d)     keresőképtelenséggel járó betegség,

e)     egyéb méltányolható személyes ok.

 

            (3)[6] A tiszteletdíj mérséklésének és a természetbeni juttatás megvonásának időtartama három hónap, a tiszteletdíj mérséklésének mértéke a tiszteletdíj 15%-a. Az (1) bekezdés szerinti kötelezettségszegés megismétlése esetén a tiszteletdíj mérséklésének és a természetbeni juttatás megvonásának időtartama hat hónap, a tiszteletdíj mérséklésének mértéke a tiszteletdíj 25%-a.

 

            (4) E § alkalmazásában testületi ülésen a képviselő-testületi és a bizottsági ülést egyaránt érteni kell.

7/A. §[7]

 

            (1) A távollét igazolásául szolgáló okiratokat legkésőbb a képviselő-testületi, illetve bizottsági ülés napjáig, a 7. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott esetben pedig az ok megszűnését követően haladéktalanul a polgármesterhez kell benyújtani. A Képviselő-testület megbízásából végzett tevékenységet a polgármester igazolja.

 

            (2)[8] A polgármester minden képviselő-testületi ülésen megállapítja az igazolatlanul hiányzók névsorát, és amennyiben a 7. § (1) bekezdésében meghatározott feltétel fennáll, előterjesztést tesz a Képviselő-testületnek a tiszteletdíj mérséklésére és a természetbeni juttatás megvonására. Az előterjesztésről ki kell kérni a Jogi és Ügyrendi Bizottság véleményét.

 

Vegyes és záró rendelkezések

 

8. §

 

            A kiesett jövedelmet, a tiszteletdíjat és a költségtérítést a tárgy hónapot követő hónap ötödik napjáig kell kifizetni. A kifizetésről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik. A jogosult kérheti a tiszteletdíj folyószámlájára történő átutalását.

 

9. §[9]

 

Az utazási bérlet biztosításáról a Polgármesteri Hivatal havonta, a tiszteletdíj kifizetésével (átutalásával) egyidejűleg gondoskodik.

 

10. §[10]

 

            E rendelet alkalmazásában állandó bizottságnak kell tekinteni a Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában felsorolt állandó bizottságokat.

 

11. §

 

            (1) Ez a rendelet 1995. április 1-jén lép hatályba.

 

            (2) E rendelet 3. §-át 1994. december 12-étől kell alkalmazni azzal, hogy az 1994. december 12-e és 1995. március 31-e közötti időszakra járó tiszteletdíj összegét csökkenteni kell a (3) bekezdésben megjelölt rendelet alapján kifizetett költségtérítési átalány, illetve tanácsnoki tiszteletdíj összegével.

 

            (3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi képviselők és képviselő-testületi bizottságok tagjai költségtérítéséről, valamint egyéb juttatásáról szóló 2/1991.(IX.22.) Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat rendelete és az azt módosító 2/1992.(III.18.), 14/1992.(1993.I.19.) és 4/1993.(IV.20.) Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat rendelete.

 



1 Az 1/1995.(III.16.) Bp.Főv.XII.ker. Ök. rendeletet, a 3/1996.(III.27.), a 6/1997.(I.29.),  a 2/2000. (II.9.) és a 17/2000. (XI. 15.) Bp.Főv.XII.ker. Ök. rendelet, valamint a 10/2001.  (V. 2.) és a 19/2003. (VIII.13.)  Bp. Hegyvidék XII. ker. Ök. rendelet, továbbá a 16/2006.(XI.2.) Bp. XII.ker. Hegyvidék Ök. rendelet módosította.

[2]A 3. § (2)-(5) bekezdésének szövege a 16/2006. (XI.2.) Bp. XII. ker. Hegyvidék Ök. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

[3] A 4.§. szövege a 16/2006.(XI.2.) Bp. XII. ker. Hegyvidék Ök. rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

[4] Az 5. § szövege a 17/2000. (XI. 15.) Bp. Főv. XII. ker. Ök. rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

 

[5] A 7. § szövege a 17/2000. (XI. 15.) Bp. Főv. XII. ker. Ök. rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

[6] A 7.§ (3) bekezdésének szövege a 16/2006.(XI.2) Bp. XII. ker. Hegyvidék Ök. rendelet 3.§-ával megállapított szöveg.

[7] A 7/A. §-t a 17/2000. (XI. 15.) Bp. Főv. XII. ker. Ök. rendelet 4. §-a iktatta a rendeletbe.

[8] A 7/A § (2) bekezdésének szövege a 16/2006.(XI.2.) Bp. XII. ker. Hegyvidék Ök. rendelet 4.§-ával módosított szöveg.

[9] A 9.§ szövege a 16/2006.(XI.2.) Bp. XII. ker. Hegyvidék Ök. rendelet 5.§-ával megállapított szöveg.

[10] A 10. § szövege a 3/1996.(III.27.) Bp.Főv.XII.ker. Ök. rendelet 3. §-ának (2) bekezdésével módosított szöveg.