Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Működés

23/2007. (VI. 18.) Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló

helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról

 

A Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Kt.) a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Tv.) kapott felhatalmazás alapján - a Budapest Főváros Közgyűlésének 17/2006. (IV.14.) Főv. Kgy. rendeletének keretei között - a Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról a következő rendeletet alkotja:

I. FEJEZET

 

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

 

A rendelet hatálya

 

1. §

 

 (1) A rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában álló lakásokra és helyiségekre terjed ki. A rendeletet kell alkalmazni az önkormányzati tulajdonban álló lakásokra fennálló lakáshasználati jogviszonyokra is, ha a lakás használója díjat fizet.

 

(2) Az Önkormányzat költségvetési szervének épületében lévő - a rendelet hatálybalépésekor a költségvetési szerv rendelkezése alatt álló, szolgálati lakásnak minősülő - lakás bérbeadásának és a bérbeadói hozzájárulás feltételeit a költségvetési szerv önállóan határozza meg.

 

(3) A rendelet hatálybalépése előtt létrejött bérleti szerződések esetén a bérbeadó által a szerződés keretében a bérlőnek nyújtott szolgáltatásokra – ha a felek másként nem állapodnak meg – a szerződés megkötésekor hatályos rendelkezéséket kell alkalmazni.

 

(4) A (2) bekezdésben említett lakások és helyiségek bérletére az Önkormányzat törzsvagyonára vonatkozó rendeletben meghatározott szabályokat - az e rendeletben meghatározott eltérésekkel – kell alkalmazni.

 

A bérbeadói jogokat gyakorló és a bérbeadói kötelezettségeket

teljesítő szerv

 

2. §

 

(1) A Kt. a Tv-ben meghatározott bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlását az e rendeletben szabályozott kivételekkel a polgármesterre ruházza.

 

(2) Az (1) bekezdés nem érinti a  Kt-nek azt a jogát, hogy bármelyik lakás és helyiség tekintetében - kivéve a szolgálati lakásokat - közvetlenül gyakorolja a bérbeadói jogokat.

A szerződés írásba foglalása

 

3. §

 

(1) A bérbeadás általános feltételeként a szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, azzal a kikötéssel, hogy a bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni. Amennyiben bérlő e kötelezettségének nem tesz leget, a mulasztás lényeges kötelezettség szegésnek minősül.

 

(2) Az Önkormányzat a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer ellenőrzi, melyet a szerződésben is köteles rögzíteni.

 

II. FEJEZET

 

A LAKÁSOK BÉRBEADÁSA

 

A lakások bérbeadásának jogcímei és általános feltételei

 

4. §

 

            (1) A bérbeadás az alábbi jogcímeken történhet:

a) pályázat elnyerésének jogcímén;

b) bérlőkijelölési és bérlőkiválasztási jog jogcímén;

c) bérbeadás törvényben előírt kötelezettség jogcímén;

d) bérbeadás önkormányzati feladat megvalósítása jogcímén;

e) a rendeletben meghatározott más közérdekű célok megvalósítása érdekében;

f) lakáscsere jogcímén;

g) a Képviselő-testület egyedi döntése alapján.

 

(2) A bérleti jogviszony a bérbeadási feltételek és a fizetendő lakbér alapján lehet:

a) szociális, jövedelmi és vagyoni helyzet alapján létesített

(a továbbiakban: szociális),

b) piaci alapú, vagy

c) költség elvű bérlet.

 

A szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételei

 

5. §

 

(1) Szociális alapon történő bérbeadásra vonatkozó pályázaton az a magánszemély vehet részt:

 

a) akinek, illetve vele együttlakó vagy együttköltöző közeli hozzátartozójának a tulajdonában, haszonélvezetében nincs másik ingatlana;

b) akinek a kérelem benyújtásának időpontjában nem áll fenn adó-, vagy adók módjára behajtandó köztartozása;

c) aki 5 éven belül nem költözött be önkényesen önkormányzati tulajdonú lakásba, illetve az önkormányzattal szemben semmilyen tartozása nincs;

d) a pályázó, illetve a vele együtt költöző közeli hozzátartozóinak a pályázat benyújtását megelőző egy évben az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a két és félszeresét, illetve nem rendelkeznek olyan vagyonnal, melynek együttes forgalmi értéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100-szorosát;

e) a pályázó nem mondott le 5 éven belül önkormányzati lakás bérleti jogáról, lakását magánforgalomban nem cserélte el kisebb szobaszámú vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakásra, nem idegenítette el beköltözhető lakástulajdonát, illetve házastársi vagyonközösséget megszüntető bírósági ítélet alapján nem kapott a d) pontban meghatározott összeget meghaladó térítést, illetve lakáshasználatot.

 

(2) Pályázhat tovább az is, aki nem felel meg a 5. § (1) bekezdésének a) pontjában foglalt feltételeknek, de

 

a) az építésügyi, illetve egészségügyi hatóság szerint romos, műszakilag elavult, vagy egészségügyi szempontból nem megfelelő lakásban él, vagy

b) a családban tartósan beteg személynek nem biztosított a külön szoba, vagy a lakásban együttlakó önálló család részére nem biztosított a külön szoba, vagy a családban az egy főre jutó lakóterület nem haladja meg a hat négyzetmétert.

 

(3) A szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételeinek meglétét a bérleti jogviszony fennállása alatt évente felül kell vizsgálni. Amennyiben a bérlő szociális bérletre való jogosultsága megszűnik, bérbeadó a költségelvű lakbért állapít meg.

 

            (4) Szociális bérlet esetén a lakásigény mértékét meg nem haladó szobaszámú lakás adható bérbe. A lakásigény mértékét a rendelet 1. számú melléklete határozza meg.

 

            (5) A lakásigény mértékének a megállapításánál a szociális bérletre jogosultat és a vele állandó jelleggel együttlakó azon személyeket kell figyelembe venni, akik a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhatók be a lakásba.

 

            (6) A (2) bekezdésben említett személyek közül nem lehet figyelembe venni azokat, akik lakás tulajdonjogával (vagy 1/2-et elérő tulajdoni hányaddal), lakás haszonélvezeti, illetve bérleti jogával rendelkeznek.

 

 

 

 

A piaci alapon történő bérbeadás feltételei

 

6. §

 

(1) A piaci alapú bérletre kiírt pályázaton bárki részt vehet.

 

(2) Piaci alapú bérbeadásra kiírt pályázat alapján a lakást annak kell bérbe adni, aki a lakásra megállapított lakbér egyösszegű megfizetését hosszabb időre vállalja. Vállalja továbbá, hogy a szerződés megkötése után bekövetkező, a Kt. által megállapított magasabb összegű lakbér és az általa bérelt lakás lakbére közötti különbséget minden hónapban megfizeti. A nyertes a szerződés megkötésekor köteles igazolni, hogy a vállalásnak megfelelő időtartamra járó lakbért megfizette.

 

Költség elven történő bérbeadás

 

7. §

 

Költség elven történő a bérbeadás, ha arra nem szociális vagy nem piaci alapon kerül sor, azaz a pályázati úton bérbe adott lakások kivételével minden egyéb jogcímen történő bérbeadást költség elvűnek kell tekintetni.

 

Pályázati eljárás általános szabályai

 

8. §

 

            (1) A pályázat üres lakás esetén, vagy akkor írható ki, ha a lakásban lakó személy írásbeli nyilatkozata alapján az üressé válás időpontja ismert.

 

            (2) A pályázatot a XII. kerületi Hegyvidék című lapban, továbbá az Önkormányzat internetes honlapján is közzé kell tenni és legfeljebb 15 napra az Önkormányzat hirdetőtábláján ki kell függeszteni.

 

            (3) A pályázatot - a Tulajdonosi és Városfejlesztési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) véleményének kikérésével - a polgármester írja ki.

 

            (4) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a bérbeadás módját, időtartamát;

b) a meghirdetett lakás címét, jellemzőit: alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, műszaki állapotát;

c) a lakbér összegét;

d) ha szükséges, a lakásban elvégzendő munkákat, azok határidejét, a várható költségek mértékét és a költségek megtérítésének módját;

e) a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját;

f) a lakás megtekintésére biztosított időpontot;

g) az elbírálás szempontjait;

h) piaci alapú lakáspályázat esetén a pályázati tárgyalás megtartásának helyét és időpontját;

i) az óvadék összegét;

j) az eredmény közlésének módját és időpontját;

k) egyéb feltételeket.

            (5) A pályázati ajánlatok benyújtásának végső időpontját úgy kell meghatározni, hogy a benyújtásra a kiírástól számított legalább 10 nap álljon rendelkezésre.

 

            (6) A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, annak tartalmaznia kell:

 

a) a bérbevételre ajánlatot tevő nevét, a lakásba költözők számát;

b) a piaci alapú pályázat esetén a pályázó ajánlatát az egyösszegű befizetésre;

c) a pályázati felhívásban szereplő valamennyi feltétel elfogadását.

 

            (7) Azt a pályázatot, amely a (6) bekezdésben megjelölteket nem tartalmazza, érvénytelennek kell tekinteni.

 

            (8) A polgármester a pályázati felhívás visszavonását a pályázatok benyújtására meghatározott időpontig teheti meg. A felhívás visszavonását a pályázat meghirdetésével azonos módon kell közzétenni.

 

A szociális pályázat sajátos szabályai

 

9. §

 

(1) A szociális bérletre vonatkozó pályázatot a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott - a pályázónak ingyenesen rendelkezésre bocsátott - nyomtatványon kell benyújtani.

 

(2) A szociális bérletre benyújtott pályázatokat a Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) dolgozza fel. A Bizottság választja ki azt a pályázót, akivel bérleti szerződést kell kötni.

 

 (3) A pályázat elbírálásának fő szempontja a pályázó és családja (együttköltözők):

 

a) lakhatási körülményei,

b) jövedelmi, vagyoni viszonyai,

c) gyermekek, együttlakók száma.

 

Előnyt élvez a XII. kerületben lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező pályázó.

 

(4) A polgármester a döntésről a pályázókat a döntés kihirdetését követő 15 napon belül írásban értesíti.

 

Piaci pályázat sajátos szabályai

 

10. §

 

(1) Ha az előírt határidőben csak egy érvényes pályázati ajánlatot nyújtanak be, a polgármester a pályázatot eredménytelennek nyilváníthatja. Erről a pályázót értesíteni kell.

 

(2) A piaci alapú bérbeadásra kiírt pályázati tárgyalás lebonyolítására a rendelet 3. számú melléklete szerinti szabályokat kell alkalmazni.

 

(3) Az óvadék mértékét a pályázati kiírás tartalmazza, de legalább két havi lakbérnek megfelelő összeg. Az óvadék megfizetését a szerződés megkötésekor a nyertes pályázónak igazolnia kell.

 

(4) Az óvadék visszajár a bérlőnek a szerződés megszűnésekor, ha a részére bérbe adott lakást legalább a birtokba adáskori állapotban adja át, és egyéb szerződésben rögzített kötelezettségének is eleget tett, ellenkező esetben az Önkormányzatot illeti meg.

 

Bérbeadás bérlőkijelölési és bérlőkiválasztási jog alapján

 

11. §

 

            (1) Bérlőkijelölési, illetve bérlőkiválasztási jognak más szerv részére megállapodás alapján történő biztosításáról a Bizottság javaslata alapján a Kt. dönt. A bérlőkijelölési, illetve bérlőkiválasztási jog a megállapodásban kikötött pénzbeli ellenérték nagyságától függően egyszeres vagy többszörös lehet.

 

            (2) A megállapodásban a bérlőkijelölési, illetve bérlőkiválasztási jog alapján biztosításra kerülő lakás beköltözhető forgalmi értékének legalább 50 %-át kell pénzbeli ellenértékként kikötni, a (3) bekezdésben foglalt kivétellel. A megállapodásnak tartalmaznia kell azt is, hogy a kijelölt, illetve kiválasztott bérlő a költség elvű lakbér összegét köteles megfizetni.

 

            (3) A pénzbeli ellenérték megfizetése alól mentesül a Budapesti Rendőrfőkapitányság XII. kerületi Kapitánysága évente legfeljebb 10 lakás bérlőkiválasztási jogának biztosítása esetén, ha az általa kiválasztott, vele szolgálati jogviszonyban álló bérlővel a bérbeadó a szolgálati jogviszony fennállásáig tartó bérleti szerződést köt.

 

            (4)Ha a lakást ismételten bérbe lehet adni, a bérlő kijelölésére, illetve a bérlő kiválasztására jogosultat fel kell hívni, hogy a kézhezvételtől számított 15 napon belül közölje a bérlő személyét és határozza meg a bérbeadásnak azokat a feltételeit, amelyre jogszabály vagy megállapodás feljogosítja.

 

            (5)A jogosult figyelmét fel kell hívni, hogy ha határidőben nem válaszol, vagy az általa közölt adatok alapján a szerződést nem lehet megkötni, a lakás bérének megfelelő összeget és a lakás-bérbeadónak számlázott közüzemi (társasházi) közös költségeit köteles megtéríteni.

 

Bérbeadás törvényben előírt kötelezettség alapján

 

12. §

 

Ha a Tv. 85/A.-85/D. §-ai alapján a volt házfelügyelői lakás jóhiszemű jogcím nélküli használójának elhelyezéséről az Önkormányzat köteles gondoskodni, a jóhiszemű jogcím nélküli lakáshasználó részére a Bizottság döntése alapján

 

a) az Ltv. 26. § (2) bekezdése figyelembe vételével cserelakás ajánlható fel, vagy

b) a cserelakás felajánlása helyett pénzbeli térítés fizethető. A pénzbeli térítés mértéke nem haladhatja meg a volt házfelügyelői lakás beköltözhető forgalmi értékének 40 %-át.

 

Bérbeadás másik lakásban való elhelyezési kötelezettség alapján

 

13. §

 

            (1) Gondoskodni kell annak a jogcím nélkül lakó személynek bérlőkénti elhelyezéséről (pl. másik lakás bérbeadásával), aki a bérlő halála után maradt vissza a lakásban, ha:

 

a) a bérbeadó a lakásba való befogadáshoz adott hozzájárulásakor erre kötelezettséget vállalt, vagy

b) a bérlő halálát megelőzően és legalább az Ltv. hatálybalépése óta állandó jelleggel a bérlő beleegyezésével a lakásban lakik.

 

            (2) Nem adható másik lakás bérbe az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén sem, ha

 

a) a lakásbérleti jog folytatására jogosult lakik a lakásban;

b) a visszamaradt személynek - kiskorú esetében szülőjének - bármilyen jogcímen a lakhatása megoldott, vagy legalább 1/2-ed hányadban lakástulajdona van.

 

            (3) Az (1) bekezdés alapján másik lakás akkor adható bérbe, ha a jogcím nélküli használó olyan lakásban lakik, amely a rendelet mellékletében meghatározott lakásigényét meghaladja, továbbá a jogosult vállalja a lakásban lakó többi - másik lakás bérbevételére nem jogosult - személy lakásba történő állandó jellegű befogadását.

 

            (4) Ha az (1) bekezdés alapján több jogosult van, részükre együttesen egy lakást lehet bérbe adni. A jogosultak kérésére a lakást bérlőtársi jogviszony mellett kell bérbe adni.

 

            (5) A lakásigény mértékének megállapításánál a jogosulttal már a bérlő életében is állandó jelleggel együttlakó azon személyeket lehet figyelembe venni, akik a bérbeadó hozzájárulása nélkül is befogadhatók. Több jogosult esetén azonban annak a jogosultnak a hozzátartozóit kell figyelembe venni, akinek több hozzátartozója lakik a lakásban.

            (6) Az (1) bekezdésben meghatározott személy részére az általa használt lakás is bérbe adható, ha az az (5) bekezdés alapján megállapítható lakásigénye mértékét nem haladja meg. A bérbeadás során a (2)-(4) bekezdés előírásait is alkalmazni kell.

 

 

            (7) A bérlőkénti elhelyezésre való jogosultság megállapításához szükséges adatok és igazolások benyújtására a lakásban lakókat határidő megjelölésével fel kell hívni. Ha a határidő eredménytelenül telt el, az elhelyezésre vonatkozó jogosultságot nem lehet megállapítani.

 

14. §

 

            Annak, aki a szociális intézménybe utalásakor pénzbeli térítés ellenében mondott le lakásbérleti jogviszonyáról a lakásügyi hatóság javára, egyszobás, komfort nélküli lakást kell bérbe adni.

 

Bérbeadás önkormányzati feladat megvalósítása érdekében

 

15. §

 

(1) Másik lakást lehet bérbe adni annak is, akinek a bérbeadó felmondta a szerződését, részére a Tv. alapján cserelakást kell adni, vagy megállapodott vele, hogy pénzbeli térítés mellett részére másik lakást ad bérbe. A pénzbeli térítés mértékét a 34. § (2)-(3) bekezdés figyelembe vételével kell megállapítani.

 

(2) A Bizottság döntése alapján lakást lehet bérbe adni annak, akinek a tulajdonában lévő lakását az Önkormányzat elhelyezési kötelezettség teljesítése érdekében adás-vétellel megszerzi.

 

            (3) A bérbeadásra kerülő lakás beköltözhető forgalmi értékének 50 %-át a (2) bekezdésben említett szerződésben meghatározott vételárba be kell számítani.

 

Bérbeadás közérdekű feladat megvalósítása érdekében

 

16. §

 

            A rendeletben meghatározott bérbeadási feltételeket nem kell figyelembe venni, ha az Önkormányzatnak kisajátítási kérelme alapján lefolytatott eljárás vagy felmondás eredményeként kell lakást bérbe adni.

 

Lakáscsere

 

17. §

 

Lakáscsere esetén a Tv. 29. §-ának rendelkezései az irányadóak.

 

Bérbeadás szolgálati jelleggel

 

18. §

 

 (1) Szolgálati lakást a Hivatal határozatlan időre kinevezett köztisztviselője igényelhet.

 

(2) A köztisztviselő kérelmét a jegyző javaslatának figyelembe vételével a polgármester bírálja el, évente legfeljebb három lakás adható bérbe ilyen célra.

 

(3) Az elbírálásnál figyelembe kell venni az igénylő:

 

a) lakáskörülményeit,

b) munkavégzését,

c) jövedelmi és vagyoni helyzetét,

d) szociális körülményeit,

e) családi viszonyait.

 

(4) A rendelet 10. § (3)-(4) bekezdésében rögzített – óvadékra vonatkozó - szabályokat a szolgálati lakás bérbeadásakor is alkalmazni kell.

 

Bérbeadás a Képviselő-testület egyedi döntése alapján

 

19. §

 

(1) A Képviselő-testület egyedi döntéssel e rendelet szabályaitól eltérhet, és lakásbérleti jogviszonyt létesíthet azzal az igénylővel, akinek különös méltánylást érdemlő személyi, családi, munkavégzéssel kapcsolatos körülményei ezt indokolják. Különös méltánylást érdemlő körülmény különösen az, ha az igénylő vagy hozzátartozója (különösen kiskorú gyermeke) létfenntartását veszélyeztető helyzetbe kerülne, illetve – amennyiben már a lakásban lakik – a bérleti jog jóhiszemű megszerzése rajta kívül álló elháríthatatlan okból meghiúsult.

 

(2) Az (1) bekezdés alapján évente legfeljebb 20 lakás adható bérbe.

 

(3) A rendelet 10. § (3)-(4) bekezdésében rögzített – óvadékra vonatkozó - szabályokat a Kt. egyedi döntése alapján történő bérbeadáskor a Kt. állapítja meg.

 

A bérbeadás időtartama

 

20. §

 

            (1) Ha jogszabály, megállapodás vagy a Kt. másként nem rendelkezik, a lakást határozott időre kell bérbe adni.

 

            (2) Feltétel bekövetkezéséig kell a lakást bérbe adni, ha a Kt., illetőleg a bérlőkijelölési vagy bérlőkiválasztási jog jogosultja így rendelkezik.

 

            (3) A határozott időre szóló bérbeadás időtartama legfeljebb 5 év. A határozott idő elteltével a bérlő a lakást minden elhelyezési igény nélkül köteles kiüríteni és a bérbeadónak visszaadni. Amennyiben a bérlő vállalja a piaci lakbér megfizetését, részére a polgármester döntése alapján a lakás újra bérbe adható.

 

 

 

 

 

 

 

III. FEJEZET

 

A BÉRBEADÁS SAJÁTOS SZABÁLYAI

 

Lakás bérbeadása nem lakás céljára, illetve más célra történő hasznosítása

 

21. §

 

(1) A lakás egy részét akkor lehet nem lakás céljára bérbe adni, vagy a bérlő kérelmére a lakás egy részének más célra történő használatához hozzájárulni, ha a bérlő

a) természetes személy és,

b) saját jogán vagy gazdálkodó szervezete tagjaként kíván a lakásban gazdasági vagy szolgáltatási tevékenységet végezni és,

c) bérlőtársa – társbérlet esetén a másik társbérlő - a lakás egy részének más célra történő használatát írásban tudomásul vette.

 

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén az egész lakás nem lakás céljára történő bérbeadását, más célú hasznosítását kivételes esetben a Bizottság engedélyezheti, de a bérlőt fel kell hívni, hogy a más célra történő használat akkor kezdhető meg, ha a tevékenységhez szükséges hatósági engedélyek a rendelkezésre állnak.

 

(3) A Bizottság az egész lakás más célra történő időleges használatra átengedéséhez akkor járulhat hozzá, ha a bérlő a lakásból gyógykezelése, külszolgálata, katonai szolgálata vagy más méltányolható okból tartósan távol van. A hozzájárulás feltétele a tartós távollét okának és idejének megfelelő igazolása. A hozzájárulásban ki kell kötni, hogy amennyiben a használatra átengedés időtartama alatt a bérleti szerződés bármilyen oknál fogva megszűnik, a lakást a használó minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni.

 

(4) Szociális és a költségelven bérbe adott lakás esetében a lakás nem lakás céljára történő bérbeadása, és más célra történő hasznosítása kizárt.

 

(5) Ha a bérlő az általa bérelt önkormányzati lakást a gazdálkodó szervezetének székhelyéül, telephelyéül, illetve fióktelepéül kívánja bejegyeztetni, előzetesen meg kell kérnie a bérbeadó hozzájárulását. A hozzájárulásban ki kell kötni, hogy a bérleti szerződés megszűnése esetén a bérlő 30 napon belül köteles a bejegyzés megszüntetését igazolni.

 

Bérbeadás bérlőtársak részére

 

22. §

 

            (1) A bérbeadó, a bérlő és vele együttlakó gyermeke (az örökbefogadó, a mostoha- és nevelt gyermeke), valamint a jogszerűen befogadott gyermekétől született unokája közös kérelmére a bérlőtársi szerződést akkor lehet megkötni, ha a gyermek, illetőleg az unoka 14. életévét betöltötte és a bérlővel a lakásban legalább 1 év óta együtt lakik.

 

            (2) Nem köthető meg a bérlőtársi szerződés, ha az (1) bekezdésben említett hozzátartozó a főváros területén másik lakással, vagy lakás egy részével rendelkezik.

Megüresedett társbérleti lakrész bérbeadása

 

23. §

 

            (1) A Tv. keretei között a megüresedett társbérleti lakrészt a visszamaradt társbérlőnek lehet bérbe adni, ha a teljes lakás nem vagy egy szobánál nem nagyobb mértékben haladja meg a visszamaradt társbérlő lakásigénye mértékét és vállalja a megnövekedett alapterület után a lakbér megfizetését.

 

            (2) A visszamaradt társbérlő lakásigénye mértékének számításánál azokat a lakásban lakó személyeket lehet figyelembe venni, akiket a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül befogadhat a lakásba.

 

            (3) Egyedülálló visszamaradt társbérlő részére a megüresedett társbérleti lakrész nem adható bérbe. A (4) bekezdés kivételével nem adható bérbe a megüresedett társbérleti lakrész akkor sem, ha az egész lakásban több szoba van, mint a lakásban jogszerűen lakó személyek száma.

 

            (4) Ha a lakásban kettőnél több társbérleti lakrész van, a megüresedett társbérleti lakrészt a visszamaradt társbérlőnek - a felek megállapodása alapján - akkor lehet bérbe adni, ha az egész lakásnak megszűnik a társbérleti jellege vagy a másik társbérlőt a lakásra igényt tartó társbérlő helyezi el.

 

            (5) Ha az (1) bekezdésben meghatározott feltételek nem állnak fenn, a bérbeadó a lakásban visszamaradó társbérlő(k) lakásbérleti szerződését cserelakás egyidejű felajánlása mellett köteles felmondani.

 

A bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei

 

24. §

 

            (1) Az 5. § (1) bekezdése szerint meghirdetett lakás esetében a lakásbérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

 

a) a lakás helyreállításának bérbeadó által jóváhagyott tervezett költségeit, és

b) a költségek bérlő részére történő megtérítésének módját, valamint,

c) a munkálatok elvégzésének határidejét.

 

            (2) Az (1) bekezdésben említett munkák költségének számlákkal igazolt ellenértékét - a lakás műszaki átvételét követő 60 napon belül - a bérbeadónak egy összegben kell a bérlő részére megfizetnie.

 

            (3) A bérlő a bérbeadó által jóváhagyott, tervezett költségeket meghaladó kiadások megfizetésére nem tarthat igényt.

 

            (4) A bérbeadó a munkálatok  elvégzésének határidejét - a bérlő kérésére - indokolt esetben, legfeljebb egy alkalommal meghosszabbíthatja.

 

25. §

 

            (1) Önkormányzati tulajdonban álló épület esetében a bérlő és a bérbeadó megállapodhatnak abban, hogy bérlő látja az épület, illetőleg a közös használatú helyiségek, valamint az épület előtti járdaszakasz tisztántartásával, szükség szerinti megvilágításával és a háztartási szemét elszállításával összefüggő feladatokat.

 

            (2) Az (1) bekezdésben említett megállapodás esetén a szerződésben, illetve e szerződés módosítása keretében konkrétan meg kell jelölni a bérlő által vállalt feladatok és annak - egy hónapra lebontott - költségeit (dologi kiadások). A kiszámított havi költségekkel a lakbér összegét csökkenteni kell.

 

            (3) Ha a bérbeadó az (1) bekezdésben említett megállapodást a lakóépületben több bérlővel köti meg, akkor a lakbérek összegét az egy hónapra jutó összes ráfordítás arányosan elosztott mértékével kell csökkenteni.

 

            (4) A bérbeadó az (1) bekezdésben említett kötelezettségek közül egyes feladatok elvégzéséről, illetőleg több bérlő esetében a feladatok szerinti megosztásról is köthet megállapodást.

 

            (5) Ha a bérbeadó az (1) bekezdés szerinti feladat bérlő általi elvégzéséről már megállapodott, más bérlővel ugyanarról a feladatról csak az érintett bérlő egyetértésével állapodhat meg.

 

(6) Társasházban lévő lakás esetében a társasház szabályainak megfelelően a bérlő köteles ellátni az (1) bekezdésben meghatározott feladatok ráeső részét.

 

26. §

 

            (1) A 25. §-ban említett megállapodás határozatlan vagy határozott időtartamra - de legalább 12 hónapra - szólhat. A határozott idő lejártát megelőző 30 napon belül a megállapodás megújítható, amelyet a lakásbérleti szerződésben fel kell tüntetni.

 

            (2) A bérbeadó legalább 6 havonként köteles ellenőrizni a megállapodásban foglaltak teljesítését. A bérlő mulasztása esetén a megállapodás megszüntethető.

 

            (3) Ha a határozott idő eltelt vagy a megállapodás megszűnt, a bérlő az eredetileg megállapított lakbért köteles megfizetni.

 

27. §

 

            (1)A bérbeadó és a bérlő a munkálatok megkezdése előtt írásban megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást átalakítja, bővíti, korszerűsíti, rendeltetésszerű használatra alkalmassá teszi.

 

 

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell az elvégzendő munkák:

 

a) konkrét megjelölését,

b) befejezésének határidejét,

c) a költségeit, valamint a bérbeadó által vállalt költségek megfizetése feltételeit, módját.

 

(3) A munkálatok megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyt a bérlő köteles megkérni.

28. §

 

            A lakás átalakítását, korszerűsítését követően a lakásbérleti szerződést - az e rendelet szabályai szerint megállapítható lakbér összegére is kiterjedően - módosítani kell, ha a lakás komfortfokozata, szobaszáma, alapterülete megváltozott és a munkák költségeit a bérbeadó viseli.

 

29. §

 

            A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a lakásbérleti szerződés megszűnésekor a lakást és berendezéseit a bérbeadó teszi a bérlő költségére rendeltetésszerű használatra alkalmassá.

 

 

IV. FEJEZET

 

A BÉRBEADÓI HOZZÁJÁRULÁS SZABÁLYAI

 

Hozzájárulás a lakásba való befogadáshoz

 

30. §

 

            (1) A bérbeadó a bérlő (bérlőtárs, társbérlő) kérelmére hozzájárulhat ahhoz, hogy a bérlő a testvérét, az élettársát, együttlakó gyermekének házastársát és az unokáját a lakásba befogadja.

 

            (2) A hozzájárulásban ki kell kötni, hogy a bérlő lakásbérleti jogviszonyának megszűnése esetén a befogadott személy köteles a lakásból elköltözni, kivéve, ha a rendelet eltérően rendelkezik.

 

Hozzájárulás albérletbe adáshoz

 

31. §

 

            (1) Egyszobás lakás, illetve szociális, valamint költségelven bérbe adott lakás albérletbe adásához nem adható bérbeadói hozzájárulás.

 

 

 

 

            (2) Az albérletbe adáshoz legfeljebb 3 év határozott időre kötött albérleti szerződés esetén lehet hozzájárulni abban az esetben, ha legalább egy fél lakószoba a bérlő használatában maradt, és az albérleti jogviszony alapján a lakásba költöző, valamint a már a lakásban jogszerűen lakók számát figyelembe véve, a lakás egy használójára legalább 6 négyzetméteres lakószobarész jut.

 

            (3) A bérbeadó a lakásbérleti szerződés megszűnése után  a lakásban jogcím nélkül visszamaradó volt albérlő elhelyezésére kötelezettséget nem vállalhat.

 

Bérleti jogviszony megszüntetése közös megegyezéssel

 

32. §

 

            (1) A lakásbérleti jogviszony megszüntetése esetén a bérbeadó kisebb alapterületű vagy kevesebb szobaszámú másik lakás bérbeadását és pénzbeli térítés megfizetését is felajánlhatja a bérlőnek.

 

            (2) Az (1) bekezdés esetén pénzbeli térítésként a bérbe adásra felajánlott és a lakásbérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakás beköltözhető forgalmi értéke különbségének legfeljebb a fele fizethető ki.

 

            (3) Ha a bérlő a lakásbérleti jogviszonyt úgy kívánja megszüntetni, hogy csak pénzbeli térítést kér, pénzbeli térítésként az általa bérelt lakás beköltözhető forgalmi értékének legfeljebb a fele fizethető ki.

 

33. §

 

            (1) Ha a bérlő másik lakást kér, az csak azonos szobaszámú vagy közel azonos alapterületű lehet, mely legfeljebb 10m²-el haladhatja meg a bérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakást. A bérlő kérelmét az ilyen lakás rendelkezésre állásától függően lehet teljesíteni.

 

            (2) Ha a bérlő nagyobb alapterületű vagy nagyobb szobaszámú lakás bérbeadását kéri, kérését akkor lehet teljesíteni, ha a bérlő legalább három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik és szociális bérletre jogosult, vagy vállalja, hogy a két lakás forgalmi értéke különbözetének 50%-át megtéríti.

 

34. §

 

            (1) Ha a bérlő cserelakás helyett pénzbeli térítést elfogad, pénzbeli térítésként a lakás beköltözhető forgalmi értékének legfeljebb a fele fizethető. A pénzbeli térítés 75 %-a a megállapodás aláírásakor, a fennmaradó része pedig a lakás visszaadásakor fizethető ki.

            (2) A polgármester javaslatára a Kt. egyedi döntéssel a 32–34. §-ban foglaltaktól eltérhet.

 

 

 

 

 

V. FEJEZET

 

A LAKBÉR MÉRTÉKE, ÉS A LAKÁSHASZNÁLATI DÍJ

 

A lakbér fajtái és megállapítása

 

35. §

 

            (1) A lakbér számítása során alapterületként az ingatlan-nyilvántartásban a lakásra vonatkozó külön lapon feltüntetett alapterületet, ennek hiányában a lakásnak a 76. § 1-2. pontjai szerint megállapított alapterületét kell figyelembe venni.

 

            (2) Az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérének mértékét a rendelet 4. számú melléklete határozza meg. A Képviselő testület 2008. évtől kezdődően, minden év október 31. napjáig megállapítja a rendelet 4. számú mellékletében meghatározott bérbeadási módok szerinti lakbérek következő év január 1-jétől érvényes mértékét.

 

A lakbér mértékét növelő és csökkentő tényezők

 

36. §

 

(1)A lakbér mértéket növelni kell:

 

a) ha a lakás olyan tizenkét, vagy tizenkét lakásosnál kisebb épületben van, amelyhez legalább 150 m2 nagyságú udvar, vagy kert tartozik,                                                                                                              20%-kal;

b)       a lakóépület kerületen belüli fekvése alapján 25 %-kal.

A 25 %-os lakbérövezet területét e rendelet 5. számú melléklete határozza meg.

 

(2) A lakbér mértékét csökkenti kell, ha a lakás:

 

a) alagsorban van (a lakószoba padlószintje legalább 15 cm-rel, de a bel-magasság 2/3-át meg nem haladó mértékben a terepszint alatt van),                                                                                                                       15%-kal;

b) három, vagy ennél több szintes lakóépület földszintjén vagy első emeletén található és valamennyi lakószobája ablaka zárt udvarra néz,                                                                                                       10%-kal;

c) felvonó nélküli lakóépület IV. emeletén, vagy ennél magasabban van,                                                                                                               10%-kal;

d) országos közforgalmú vasútvonal szélső vágányától mért 50 méter távolságon belül lévő épületben van és legalább egy lakószoba ablaka a vasútvonalra néz,                                                                   5%-kal;

e) a komfortfokozatra megállapított feltételeknek megfelel, de a lakásban konyha (főzőfülke) helyett főzőszekrény van, vagy fürdőszoba helyett mosdófülke van,                                                                        5%-kal;

f) műszaki állapota különösen kedvezőtlen (falazata a megfelelő szigetelés hiánya miatt nedves, a lakás egészségre ártalmas) e helyzet fennállásának időtartamára,                                                            15%-kal;

g) legalább egy helyisége aládúcolt,                                                 10%-kal.

 

(3) A (2) bekezdés alapján alkalmazandó csökkentés mértéke a lakbért csökkentő tényezők együttes fennállása esetén sem haladhatja meg a 40%-ot.

 

(4) A nem XII. kerületi lakások lakbérmértékét növelő és csökkentő tényezőire a lakás fekvése szerinti helyi önkormányzat rendeletének lakbér mértéket növelő, csökkentő tényezőkre vonatkozó előírásai az irányadók.

 

(5) A lakbér kétszeresét kell fizetni akkor, ha a lakást a bérbeadó hozzájárulásával használják más célra, vagy egy részét albérletbe adják. E rendelkezést a 21. § (5) bekezdésben meghatározott esetben nem kell alkalmazni.

 

37. §

 

(1) Társbérlet esetén a lakbért az egyes társbérlők között megosztva - a 76. § 3. pontja szerint kiszámított terület alapján – kell megállapítani.

 

(2) A társbérleti lakrészt az egész lakás fűtési módja, melegvízellátása és közművesítettsége, valamint a társbérlő által kizárólagosan és más társbérlőkkel közösen használt (főző- és egészségügyi) helyiségek figyelembe vételével megállapítható komfortfokozatnál eggyel alacsonyabb komfortfokozatúnak, legalább azonban komfort nélkülinek kell tekinteni.

 

(3) Ha a társbérleti lakrészhez főzőhelyiség nem biztosított a lakásrészt ilyen esetben is komfort nélkülinek kell tekinteni.

 

A lakbér módosítása

 

38. §

 

(1) A lakbért módosítani kell, ha a lakás alapterületében, komfortfokozatában, illetve a lakbér mértékét növelő, vagy csökkentő tényezőkben változás áll be.

 

(2) Ha a bérlő a tulajdonos hozzájárulásával és egyéb hatósági engedéllyel saját költségen olyan komfortfokozatot növelő beruházást végzett, amelyet a bérbeadó

a) bérbeszámítás útján, vagy más módon a bérlő részére megtérít – a megtérítés időtartama alatt – a lakbér mértéke nem emelhető;

b)     bérbeszámítás útján, vagy más módon nem térít meg a bérlő részére, a lakbér csak az eredeti komfortfokozatnak megfelelően növelhető.

 

(3) Ha a bérlő a lakást saját költségen, de a tulajdonos hozzájárulása és egyéb hatósági engedély nélkül alakítja át, vagy korszerűsíti a bérbeadó jogosult a lakbért a megváltozott alapterületnek, vagy komfortfokozatnak megfelelően módosítani. Ez a rendelkezés nem érinti a bérbeadónak azt a jogát, hogy az engedély nélküli korszerűsítés, vagy átalakítás miatt, a bérleti szerződést felmondja.

 (4) Ha a lakás társbérleti jellege megszűnik, a lakbért az egész lakás komfortfokozatának – növelő-csökkentő tényezők figyelembe vételével – megfelelően kell megállapítani.

 

(5) Költségelvű lakbért kell megállapítani,

a) ha a bérlő szociális lakbérre való jogosultsága megszűnik;

b)     bérleti jogviszony folytatása esetén, ha a bérleti jogviszony folytatója nem jogosult szociális bérletre.

 

(6) A szociális lakbért fizető bérlő a szociális lakbérre való jogosultságát minden évben március 1-jéig köteles igazolni a bérbeadónál.

 

(7) A megállapított lakbér mértékéből – az e rendeletben foglalt kivételektől eltekintve - engedmény nem adható.

 

A lakbér megállapítása és közlése

 

39. §

 

A rendelet hatálybalépése után keletkezett lakásbérleti jogviszonyok esetében az e rendeletet szerinti lakbér összegét a lakásbérleti szerződésben kell megállapítani és a bérlővel közölni, valamint kikötni, hogy a lakbér mértéke a hatályos rendelkezések szerint változik.

 

40. §

 

(1) A rendelet hatályba lépése előtt bérbe adott lakás lakbérének megállapítására, 2007. november 1-jétől

a) az e rendelet szerinti szociális lakbérre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ha a bérbeadás „fizetendő lakbér” megállapításával történt;

b) az e rendelet szerinti költségelvű lakbérre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ha a bérbeadás „számított lakbér” megállapításával történt;

c) az e rendelet szerinti piaci lakbérre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ha a bérbeadás során a lakbért a „számított lakbér” mértékénél magasabb összegben határozták meg. A fizetendő piaci lakbér összege nem lehet alacsonyabb a bérlő által 2007. augusztus 1-je előtt fizetett lakbér összegénél.

 

(2) Az (1) bekezdés szerint megállapított lakbér összegét 2007. szeptember 30-ig kell a bérlőkkel írásban közölni.

 

41. §

 

(1) A lakbér összegét a kerekítés szabályai szerint száz forintra kerekítve kell megállapítani.

 

(2) A polgármester a lakbér mértékének közlésére az ingatlankezelési feladatokat ellátó szervnek megbízást adhat.

 

 

 

 

 

 

A külön szolgáltatások díjai

 

42. §

 

(1) A bérlő a bérbeadó által a részére nyújtott külön szolgáltatásokért díjat köteles fizetni. Ennek mértékére és a díjért járó szolgáltatásokra a külön jogszabályok, illetőleg a bérleti szerződés rendelkezései az irányadók.

 

(2) A bérlő a bérbeadónak a vízellátásért és a csatorna használatáért, a központi fűtés és melegvíz ellátásáért, a szemétszállításért, a közös használatra szolgáló helyiségekben lévő olyan berendezések használatáért, amelyek egyedi fogyasztása mérhető, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott díjat köteles megtéríteni.

 

(3) A felvonó használatáért, illetőleg a kert ápolásáért, továbbá a gépkocsi beálló helyek használatáért, kaputelefon szolgáltatásért, rádió- televízió adók vételét biztosító hálózat, vagy tetőantenna használatért fizetendő díjat a bérbeadó a teljes ráfordítás alapján határozza meg.

 

(4) Ha jogszabály másképp nem rendelkezik, a társasházban lévő lakás esetén a (2)–(3) bekezdésben meghatározott külön szolgáltatásokért a bérlő legalább olyan összegű díjat köteles fizetni, mint amennyit a társasház közgyűlése által meghatározott módon a lakás után az Önkormányzat a társasháznak fizet.

 

(5) A bérlő a bérleti szerződés rendelkezései alapján köteles a közüzemi szolgáltatók által nyújtott szolgáltatásokra közvetlenül a szolgáltatókkal szerződést kötni és a számlázott díjat részükre megfizetni.

 

43. §

 

(1) A kizárólag az Önkormányzat tulajdonában lévő épületben a települési szilárd hulladék részét képező háztartási hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 61/2002. (X. 18.) Főv. Kgy. rendeletben (továbbiakban: Főv. Kgy.) meghatározott díjat, a lakások bérlőinek kell megfizetni.

 

(2) Amennyiben a bérlő a Főv. Kgy. rendelkezései szerint díjkedvezményt, vagy díjmentességet igényelhet, igényét a bérbeadóhoz jelentheti be.

 

(3) A bérbeadó – a bérlő igénye alapján – írásban kéri a szolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szünetelését, vagy a szolgáltatás díjának mérséklését. Ha a szolgáltató a szüneteléshez, vagy a mérsékléshez hozzájárul, a bérbeadó a szolgáltatás díját annak megfelelően kérheti.

 

(4) Ha a bérlő a szolgáltatás díját határidőben nem fizeti meg és a bérbeadónak emiatt kamatfizetési kötelezettsége is keletkezik, az elmaradt díj után a szolgáltató által követelt kamatot is a bérlő köteles megfizetni.

 

 

 (5) A bérbeadó a lakásbérleti szerződésen kívül nyújtott külön szolgáltatásról a rendeletben meghatározott lakbérközléssel egy időben értesíti a bérlőt. Az értesítésben közölni kell a külön szolgáltatás fajtánként meghatározott díját és a fizetés, továbbá az elszámolás módját.

 

Lakáshasználati díj

 

44. §

 

(1) Az önkormányzati lakás jogcím nélküli használója használati díjat köteles fizetni.

 

(2) A jogcím nélküli lakáshasználó a használat ellenértékeként az önkormányzati lakásra a megállapítható költségelvű lakbér összegével azonos összegű lakáshasználati díjat köteles fizetni, a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított hat hónapon át. A hat hónap eltelte után a jogcím nélküli lakáshasználó - a lakás bérbeadó részére történő birtokbaadásának napjáig – a lakáshasználati díj háromszoros összegét köteles megfizetni, kivéve ha a másik lakásra tarthat igényt.

 

VI. FEJEZET

 

LAKBÉRTÁMOGATÁS, ÉS LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS

A lakbértámogatásra való jogosultság

 

45. §

 

(1) A lakbértámogatás feltétele, hogy bérlő és a vele életvitelszerűen együtt lakó családtagok

 

a) egy főre jutó havi nettó jövedelme nem éri el a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát,

b) nem rendelkeznek olyan ingatlan és ingó vagyonnal, amelynek együttes forgalmi éréke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszázszorosát, továbbá

c) tulajdonában, haszonélvezetében, bérletében nincs másik lakás, és

d) nettó összjövedelmük 15%-a kevesebb, mint a fizetendő lakbér összege.

 

(2) Lakbértámogatás az együtt lakó családtagok közül csak egy személynek állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek, háztartások számától. A lakbértámogatás megállapítása szempontjából együttlakó családtagként a bérlő házastársa, gyermeke, befogadott gyermekének a gyermeke, szülője, továbbá a bérbeadó hozzájárulásával a lakásba befogadott más személyek vehetők figyelembe.

 

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén sem illeti meg lakbértámogatás a bérlőt, ha

 

 

a) a lakás alapterülete           -3 személyig a 60 m2-t,

-4 és ennél több személy esetében személyenként további 10 m2-t meghaladja;

b) a lakást részben vagy egészben nem lakás céljára használja, vagy a használatát másnak átengedte;

c) lakbérhátraléka, illetve a lakás fenntartási költségeivel bármely közüzemi szolgáltató felé tartozása van és nem működik együtt az Önkormányzat adósságkezelési szolgálatával;

d) nem szociális lakbért fizet.

 

A lakbértámogatás mértéke

 

46. §

 

(1) A lakbértámogatás mértéke az e rendelet szerint fizetendő lakbér

 

a) 20 %-a, ha a bérlőnek és a vele életvitelszerűen együttlakó családtagjainak (45. § (2) bekezdés) az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét;

b) 30 %-a, ha a bérlőnek és a vele életvitelszerűen együttlakó családtagjainak (45. § (2) bekezdés) az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét;

c) 40 %-a, ha a bérlőnek és a vele életvitelszerűen együttlakó családtagjainak (45. § (2) bekezdés) az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

 

(2) Annak a bérlőnek, aki lakbértámogatásra jogosult, de önhibáján kívül, átmenetileg olyan helyzetbe került, hogy a lakbér megfizetésére még a támogatás esetén sem képes, kivételesen méltányosságból, legfeljebb 6 hónap időtartamra az általa fizetendő lakbér összegével megegyező támogatás adható.

 

A lakbértámogatás megállapításának szabályai

 

47. §

 

(1) A lakbértámogatás megállapítása kérelemre történik. A kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, a Hivatalánál kell benyújtani.

 

(2) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és a vele együttlakó személyek jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, valamint igazolásokat.

 

 (3) A kérelem benyújtását követően a bérlőnél környezettanulmányt kell végezni, melynek során rögzíteni kell a bérlővel a lakásban együttlakó, valamint a bérlő által eltartott személyek számát, továbbá nyilatkoztatni kell a bérlőt, hogy sem neki, sem a vele együttlakó személyek nincs a tulajdonában a rendelet 45. § (3) bekezdésének b) pontjában meghatározott módon hasznosított lakása.

 

(4) Amennyiben a bérlő a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról és a természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/1998. (III. 25.) Bp. Főv. XII. ker. Ök. rendelet alapján lakásfenntartási támogatásra is jogosult lenne, akkor a számára kedvezőbb támogatást veheti igénybe.

 

48. §

 

(1) A lakbértámogatásról, illetőleg lakbértámogatás mértékéről – a rendelet keretei között – polgármester dönt azzal, hogy a támogatás összege nem lehet kevesebb 2.500 forintnál. A polgármester döntése ellen – a határozat közlésétől számított 15 napon belül – a Képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

 

(2) A 46. § (2) bekezdésben meghatározott esetben a lakbértámogatás méltányosságból történő megállapítása a Családvédelmi és Szociális Bizottság hatáskörébe tartozik.

 

(3) A lakbértámogatás megállapítására vonatkozó eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

 

49. §

 

(1) A lakbértámogatást

 

a) a tárgyév január 1-jétől december 31-éig terjedő időszakra kell megállapítani, ha a támogatás iránti kérelmet a tárgyév április 30-áig nyújtották be;

b)     a kérelem benyújtása hónapjának első napjától december 31-éig terjedő időszakra kell megállapítani, ha a támogatás iránti kérelmet a tárgyév április 30-át követően nyújtották be.

 

(2) A lakbértámogatás iránti kérelmet évente meg kell újítani. A lakbértámogatás megállapításakor a bérlőt fel kell hívni arra, hogy amennyiben a jövedelmi, vagyoni viszonyaiban a lakbértámogatásra való jogosultságot érintő változás áll be, azt köteles nyolc napon belül a Hivatalhoz bejelenti.

 

(3) A lakbértámogatás folyósítását meg kell szüntetni, ha a bérlő a rendeletben meghatározott feltételek szerint lakbértámogatásra már nem jogosult.

 

(4) Ha megállapítást nyer, hogy a bérlő lakbértámogatásra nem volt jogosult, vagy a jogosultságot érintő változást a megadott határidőben nem jelentette be, attól az időponttól, amelytől jogosultsága megszűnt, a bérlő köteles a rendelet alapján megállapított és az általa fizetett lakbér közötti különbözetet 8 napon belül a bérbeadónak egy összegben – a Ptk. 232. § (2) bekezdésében meghatározott mértékű kamattal együtt – megfizetni.

 

(5) A lakbértámogatásban részesülő bérlő a támogatás összegével csökkentett lakbért fizeti, melyről értesíteni kell.

 

 

Lakásfenntartási támogatás

 

50. §

 

A lakásfenntartási támogatásra a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról és a természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/1998. (III. 25.) Bp. Főv. XII. ker. Ök. rendelet rendelkezési az irányadók.

 

 

VII. FEJEZET

 

A HELYISÉGEK BÉRBEADÁSA

 

A bérbeadás célja és módja

 

51. §

 

            (1) Helyiséget elsősorban a lakosság alapellátását szolgáló kereskedelmi, ipari, szolgáltatási, továbbá irodai, az ezekhez szükséges raktározási, valamint gépkocsi-tárolási célokra lehet bérbe adni.

 

(2) Meghatározott célra épült helyiséget (különösen: üzlet, műhely, garázs, iroda) más célra bérbe adni kizárólag a Kt. határozata alapján lehet. A Kt. döntése szükséges továbbá a vendéglátó-ipari vagy nem a lakosság alapellátását szolgáló ipari célú helyiség hasznosításához.

 

52. §

 

            Nem lehet bérbe adni azokat a helyiségeket, amelyek felújításáról, lebontásáról, átalakításáról, korszerűsítéséről a Kt. döntött és az említett munkák megkezdéséig kevesebb, mint hat hónap van hátra.

 

53. §

 

            (1) Azt, hogy az üres helyiséget milyen célra lehet bérbe adni, a polgármester javaslatára a Bizottság határozza meg.

 

            (2) Üres helyiségnek minősül az a helyiség is, amelyre a bérleti szerződés két hónapon belül megszűnik és a helyiségre a bérlővel újabb szerződés megkötésére nem kerül sor.

 

54. §

 

            A helyiséget annak kell bérbe adni,

 

a) aki a bérleti jogot pályázat útján nyerte el;

b) akivel a bérleti szerződésben meghatározott idő elteltekor a 61. § (4) bekezdése alapján újabb bérleti szerződést lehet kötni;

c) aki a bérbeadóval másik helyiség biztosításában állapodik meg, vagy egyébként cserehelyiségre jogosult;

d) akit a bérlőkiválasztási vagy bérlőkijelölési joggal rendelkező szerv meghatározott;

e) akinek a Bizottság az újbóli bérbeadást lehetővé tette;

f) akit a Bizottság eredménytelen pályázat esetén kiválaszt;

g) akinek a személyéről a Kt. döntött.

 

Bérbeadás pályázat útján

 

55. §

 

(1) A helyiség bérbeadására irányuló pályázati eljárás során a 8. § rendelkezéseit a (2)-(3) bekezdésben, valamint az 56-59. §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

 

            (2) Az üres helyiség bérlőjét - a bérbeadás céljának meghatározása után - elsősorban a helyiségre kiírt pályázat útján kell kiválasztani.

 

            (3) Nem kell pályázatot hirdetni, ha

 

a) a határozott időre kötött bérleti szerződés megszűnése után a helyiséget az eredeti célra, ugyanannak a bérlőnek indokolt ismételten bérbe adni;

b) a bérlőnek az e rendeletben meghatározott másik helyiség biztosítható;

c) a bérlővel az 61. § (4) bekezdése alapján újabb bérleti szerződést lehet kötni;

d) a helyiségre az Önkormányzat szervének, intézményének, vállalatának, gazdasági társaságának van igénye;

e) a helyiségre meghatározott szervet megállapodás vagy jogszabály alapján bérlőkijelölési vagy bérlőkiválasztási jog illeti meg;

f) életvédelmi (polgári védelmi) helyiség kerül bérbeadásra;

g) a Kt. egyedi döntése alapján ez alól felmentést adott.

 

56. §

 

            (1) A pályázati kiírásnak a 8. § (4) bekezdésben foglaltakon túl tartalmaznia kell:

a) a helyiség felhasználásának célját és az abban folytatandó tevékenység meghatározását,

b) a pályázati díj összegét, befizetésének módját, határidejét, a befizetés igazolásának módját és a 59. § (3) bekezdésében meghatározott feltételeket,

c) a helyiségbér havi összegének alsó határát (a továbbiakban: pályázati alapbér) azzal a figyelmeztetéssel, hogy a helyiség bérleti jogát - az előírt egyéb feltételek fennállása esetén - az a pályázó szerzi meg, aki a pályázati tárgyaláson a legmagasabb összegű bér megfizetésére tesz ajánlatot, továbbá a pályázati ajánlatok emelésének legkisebb mértékét,

d) a helyiségbér értékállósága megőrzése érdekében az évenkénti béremelés módját és mértékét (valorizáció),

e)     a pályázat elbírálásának módját és határidejét, valamint azt, hogy a pályázatot a Bizottság eredménytelenné nyilváníthatja, továbbá a pályázati tárgyalás megtartásának helyét és időpontját.

(2) A pályázati ajánlatnak a 8. § (6) bekezdésben foglaltakon túl tartalmaznia kell a pályázó nevét, címét (székhelyét), tevékenységének megnevezését.

 

57. §

 

(1) Az 56. § (1) bekezdés b) pontjában említett pályázati díj a helyiség pályázati alapbérével megegyező összeg, melyet az ajánlat benyújtásával kell egyidejűleg megfizetni. A nyertes pályázó esetén ezt az összeget be kell számítani a helyiségbérbe.

 

(2) Azoknak a pályázóknak, akik a bérleti szerződés megkötésére jogosultságot nem szereztek, a pályázati tárgyalást követő 8 napon belül a pályázati díjat vissza kell fizetni.

 

(3) Ha a pályázat nyertese a helyiségbérleti szerződést az előírt határidőben nem köti meg, a pályázat nyertese által megfizetett pályázati díj az Önkormányzatot illeti meg.

58. §

 

            (1)Érvényesnek csak az a pályázat fogadható el, amelyik a meghatározott összegű pályázati díj megfizetését igazolja.

 

(2) Ha az előírt határidőben csak egy érvényes pályázati ajánlatot nyújtanak be, a pályázatot a Bizottság eredménytelennek nyilváníthatja, vagy a helyiség bérbeadásáról a pályázati eljárás folytatása nélkül dönt. Erről a pályázót írásban értesíteni kell.

 

(3) Eredménytelen pályázat esetén a Bizottság dönthet a pályázat megismétléséről.

59. §

 

            (1) Pályázat alapján annak kell a helyiséget bérbe adni, aki a pályázati feltételeknek megfelel és a pályázati tárgyaláson a legmagasabb összegű bér megfizetésére tesz ajánlatot (a továbbiakban: a pályázat nyertese). A pályázati tárgyalás lebonyolításának szabályait a rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.

 

            (2) A pályázat nyertese a pályázati tárgyalást követő 15 napon belül köteles a helyiségbérleti szerződést megkötni.

 

            (3) Ha a pályázat nyertese a helyiségbérleti szerződést az előírt határidőben nem köti meg, a helyiséget a pályázati tárgyaláson részt vett következő legmagasabb összegű helyiségbérre ajánlattevő részére kell bérbe adni.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIII. FEJEZET

 

A BÉRBEADÁS SZABÁLYAI

 

Bérbeadás bérlőtársak részére

 

60. §

 

            (1) Bérlőtársi szerződés csak olyan helyiségre köthető, amely méreténél fogva erre alkalmas és a leendő bérlőtársak a helyiségben az eredeti célnak megfelelő tevékenységet kívánnak folytatni.

 

            (2) A bérbeadó a hozzájárulás feltételeként az éves helyiségbér kétszeres összegének megfizetését köteles kikötni.

 

            (3) Ha az így létrejött bérlőtársi jogviszony azért szűnik meg, mert a felek egyike az általa használt helyiségrészt a másik fél javára átruházza, akkor az önálló bérlővé váló bérlőtárs köteles a helyiség beköltözhető forgalmi értékének 50 %-át az Önkormányzat javára megfizetni.

 

            (4) Amennyiben a bérlőtársak a szerződéskötésre tett ajánlatukban a (2) és (3) bekezdésben előírt feltételeket nem vállalják, bérlőtársi szerződés velük nem köthető.

A bérbeadás időtartama

 

61. §

 

            (1) Helyiséget bérbe adni határozott időre vagy feltétel bekövetkezéséig lehet. A határozott időre szóló helyiségbérleti szerződés időtartama legfeljebb 5 év.

 

            (2) Határozatlan időre adható bérbe a helyiség, ha:

 

a) ezt a feltételt a pályázati kiírás tartalmazza;

b) a Kt. egyedi határozatában a határozatlan idejű bérbeadásról döntött.

 

            (3) Feltétel bekövetkezéséig szerződés akkor köthető, ha:

 

a) az épület bontásáról, felújításáról, korszerűsítéséről a Kt. határozott, de ennek időpontja nem ismert;

b) a helyiségre a Kt. szervének, intézményének, társaságának van igénye, de ennek teljesítése egy év eltelte után várható;

c) jogszabályban meghatározott kötelezettség alapján a helyiség feletti tulajdonosi rendelkezési jog előre meg nem határozható időpontban megszűnik.

 

            (4) A helyiségbérleti szerződésben meghatározott idő elteltekor a bérlő kérelmére újabb, 5 évre szóló bérleti szerződés köthető, ha

 

a) a bérlő a helyiségben a lakosság alapellátása körébe tartozó tevékenységet folytat és e tevékenység folytatására kötelezettséget vállal;

b) a Képviselő-testület egyedi határozatban ezt a lehetőséget biztosítja.

 

Megállapodás a helyiség bérleti díjában

 

62. §

 

            (1) A bérbeadó a bérleti szerződés megkötésekor érvényes, továbbá a szerződés fennállása alatt évenként változó bérleti díjban állapodhat meg a bérlővel.

 

(2) Ha a helyiség bérlőjének kiválasztása pályázat útján történik, a bérleti szerződésben a helyiségbér összegét a bérlő pályázaton tett ajánlatának, továbbá a 56. § (1) bekezdésének d) pontjában és a 57. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően kell meghatározni.

            (3) Amennyiben a szerződés megkötésére nem pályázat alapján kerül sor, a bérbeadó a bérleti díj vonatkozásában a következők szerint tehet ajánlatot:

 

a) határozott idejű szerződésnél - ha a 61. § (4) bekezdése alapján köt szerződést - akkor az előző évre érvényes éves bérleti díjnak 20 %-kal növelt összegére;

b) ha a bérbeadásra a Kt. vagy a Bizottság erre vonatkozó egyedi határozata alapján kerül sor, akkor a határozatban megjelölt összegre;

c) albérletbe adáshoz való hozzájárulás esetén a rendeletben meghatározott keretek között;

d) csereszerződéshez, továbbá a bérleti jog átruházásához történő hozzájáruláskor a helyben kialakult helyiségbérek előző évi átlagos összegére.

 

            (4) Másik helyiség biztosításának kötelezettsége esetén a felajánlott helyiség bérleti díja 20 %-kal térhet el a megszűnt bérleti joggal érintett helyiség bérleti díjától.

 

A használati díj

 

63. §

 

A helyiség jogcím nélküli használója használati díjat köteles fizetni, mely - a jogszabályban meghatározott eseteket kivéve - a helyiségre megállapítható bérleti díj tízszereséig terjedhet.

A bérlő kötelezettségei

 

64. §

 

            (1) A bérbeadó az 62. § (2)-(4) bekezdésében meghatározott alapbérleti díjon felül a bérleti díj minden év január 1-jével történő növelésében is megállapodhat.

 

            (2) A szerződés megkötésekor a bérbeadó határozza meg, hogy a bérleti díj milyen mértékű változtatására tesz ajánlatot.

 

            (3) Ha a bérleti szerződés megkötésére ajánlatot tevő a bérleti díj mértékének tekintetében a bérbeadóval nem tud megállapodni, a bérbeadó a szerződés megkötésében nem állapodhat meg.

 

            (4) A bérlő nem követelheti a bérbeadótól, hogy a helyiséget az abban folytatni kívánt tevékenységnek gyakorlásához szükséges módon átalakítsa, felszerelje, illetőleg berendezze.

65. §

 

            (1) A bérlő köteles gondoskodni:

 

a) a helyiség burkolatainak felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről;

a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, védő (elő) tető, ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról;

b) a helyiségben folytatott tevékenység körében felmerülő felújításról, pótlásról, illetőleg cseréről;

c) az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetőleg tart üzemben;

d) az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztításáról és megvilágításáról, a bérlő tevékenységével összefüggő nem háztartási szemét elszállításáról.

 

            (2) Az (1) bekezdésben felsoroltakon kívüli bérlői kötelezettségekre a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó.

 

Hozzájárulás a helyiségbe való befogadáshoz

 

66. §

 

            (1) A helyiségbe más személy kizárólag a bérbeadó hozzájárulásával és a rendeletben meghatározott feltételek szerint fogadható be.

 

            (2) A hozzájárulás feltétele, hogy a bérleti szerződést a bérbeadó és a bérlő közös megegyezéssel módosítsa. A szerződés módosítása során a bérleti díj legalább 50 %-kal történő megemelésében és abban kell megállapodni, hogy a szerződés megszűnése esetén a bérlő és a befogadott személy a helyiséget csere helyiség igénye nélkül kiüríti és a bérbeadó részére visszaadja.

 

            (3) A bérbeadó a cserehelyiség biztosításakor kizárólag a bérlőt veszi figyelembe. Ezt a hozzájárulás feltételeként rögzíteni kell.

 

            (4) A bérbeadó - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a hozzájárulás feltételeként azt is köteles kikötni, hogy ha a szerződés a bérlő halála miatt szűnik meg, a befogadott személy a bérleti jogviszony folytatására nem jogosult.

 

 

 

 

 

 

Hozzájárulás az albérletbe adáshoz

 

67. §

 

            (1) Ha a bérlő a rendeletben meghatározott feltételeket vállalja, a helyiséget a bérbeadó hozzájárulásával lehet albérletbe adni. Az albérletbeadás nem haladhatja meg a három évet, határozott idejű szerződés esetén pedig nem terjedhet túl a bérlő szerződésének időtartamán.

 

            (2) A hozzájárulás további feltételei:

 

a) a bérlő az albérleti szerződés fennállásának ideje alatt a helyiségbér kétszeresét köteles megfizetni;

b) a bérlőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy az albérlő a helyiségrészt az albérleti, illetőleg a bérlő szerződésének bármilyen okból történő megszűnésekor, minden elhelyezési igény nélkül kiüríti. Az albérlőnek nyilatkoznia kell, hogy a bérbeadóval szemben semmiféle elhelyezési igényt nem támaszt.

 

            (3) A bérbeadó a hozzájárulásban köteles kikötni, hogy az albérlő a helyiségben a bérlő tevékenységével megegyező, vagy azt kiegészítő tevékenységet végezhet.

Hozzájárulás a bérleti jog átruházásához és cseréjéhez

 

68. §

 

            (1) A helyiség bérleti jogának átruházásához a következő feltételekkel lehet hozzájárulni:

 

a) az új bérlő által a helyiségben folytatni kívánt tevékenység nem ellentétes a helyiség hasznosításának céljával;

b) a lakosság alapellátását szolgáló helyiség új bérlője is kizárólag az alapellátás körébe tartozó tevékenységet folytathat;

c) az új bérlő vállalja, hogy a hozzájáruláskor - a bérbeadó által meghatározott időben és módon - a helyiség beköltözhető forgalmi értékének 30%-át az Önkormányzat javára megfizeti.

 

            (2) A beköltözhető forgalmi értékből le kell vonni az átadó bérlő vagy jogelődje által, az átruházást megelőző öt évben a helyiségre fordított és a bérbeadó által meg nem térített értéknövelő beruházás összegét. Ennek megállapítása során a helyiségben folytatott tevékenységhez szükséges munkák értékét nem kell figyelembe venni.

 

            (3) A helyiség bérleti jogának cseréjéhez való hozzájárulás feltételei megegyeznek az átruházáshoz történő hozzájárulás feltételeivel.

 

            (4) A cseréhez akkor lehet hozzájárulni, ha az új bérlő vállalja a bérbeadó által közölt új szerződési feltételeket.

 

 

            (5) A bérbeadó a hozzájárulását köteles megtagadni, ha az átvevő:

 

a) az általa gyakorolni kívánt tevékenységhez szükséges engedéllyel nem rendelkezik;

b) a tevékenység külön jogszabály rendelkezéseibe ütközik.

 

Másik helyiség bérbeadása, a pénzbeli térítésre vonatkozó szabályok

 

69. §

 

            (1) Ha a bérbeadó és a bérlő a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésében állapodik meg, a bérbeadó másik helyiség bérbeadására akkor tehet ajánlatot, ha

 

a) a bérleti szerződés ezt a feltételt az ilyen módon való szerződés megszűnési esetre tartalmazza és a bérlő azt igényli; vagy

b) a bérlő másik helyiségben történő elhelyezése az Önkormányzat érdekében áll és az ehhez való hozzájárulást a Bizottság megadta.

 

            (2) A bérbeadó a másik helyiség biztosításakor nem köteles a cserehelyiségre vonatkozó megfelelőségi szabályokat alkalmazni. Olyan másik helyiséget kell felajánlani, amely a bérlő tevékenységének folytatására alkalmas.

 

70. §

 

            (1) Ha a bérlő másik helyiségre nem tart igényt, vagy a felajánlott helyiséget nem fogadja el, akkor részére a bérbeadó pénzbeli térítés megfizetésére tesz ajánlatot.

 

            (2) A pénzbeli térítés összege a helyiség beköltözhető forgalmi értékének 50 %-áig terjedhet.

 

            (3) Ha a bérlő a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését azért kezdeményezi, mert a tevékenységét nagyobb vagy más szempontból, számára előnyösebb adottságú helyiségben kívánja folytatni és a helyiség bérbeadására a rendeletben foglalt szabályok figyelembevételével lehetőség van, akkor a bérbeadó értékkülönbözet megfizetésének kikötése mellett a másik helyiséget számára bérbe adhatja.

 

            (4) Az értékkülönbözet megállapításakor a két helyiség beköltözhető, megállapodáskori forgalmi értékét kell figyelembe venni.

 

71. §

 

            (1) A bérbeadó a cserehelyiség biztosítása helyett pénzbeli térítés megfizetésére is ajánlatot tehet a bérlőnek.

 

            (2) A pénzbeli térítés mértéke ebben az esetben, a helyiség beköltözhető forgalmi értékének 60 %-a.

 

            (3) Különösen jó adottságú, jó műszaki állapotú helyiség esetén ez az összeg - a polgármester hozzájárulása mellett - további 20 %-kal megemelhető.

 

 

IX. FEJEZET

 

A LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ KÖZÖS

SZABÁLYOK

 

Adatvédelmi szabályok

 

72. §

 

            (1) A Hivatal a törvény keretei között jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyeket a Tv., a Fővárosi Önkormányzat rendeletei és a rendelet alapján a bérbeadás, illetve lakbértámogatás feltételének megállapítása, illetőleg a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében igényelhet.

 

            (2) A szociális bérletre jogosultakat a rendeletben foglaltak teljesítéséhez a bérbeadó adatszolgáltatásra hívja fel. Az adatokról nyilvántartást kell vezetni.

 

            (3) A jövedelmi helyzet megállapításához a személyi jövedelemadó-bevallás alapjául szolgáló adatokat kell szolgáltatni. Az adatszolgáltatási kötelezettség az együttélő nagykorú hozzátartozóktól származó jövedelemre is kiterjed.

 

            (4) Ha a (3) bekezdésben meghatározottak azért nem teljesíthetők, mert az érintettek munkanélküliek, a munkanélküli ellátásra vonatkozó adatokat kell szolgáltatni.

 

            (5) A vagyoni helyzetről az érintett nyilatkozatát kell a nyilvántartásban szerepeltetni.

 

            (6) Az adatszolgáltatásra kötelezett nem hívható fel olyan adat igazolására, amely a Hivatal jogszabály által előírt, saját nyilvántartásában szerepel.

 

73. §

 

            (1) A nyilvántartást a 72. §-ban meghatározott okiratok alapján kell vezetni. A kötelezett közokirat esetén csak annak bemutatására hívható fel.

 

            (2) A nyilvántartásból adatot szolgáltatni nem lehet. A nyilvántartás adatait kizárólag a rendeletben szabályozott bérbeadáshoz és bérbeadói hozzájáruláshoz, illetve a szociális, jövedelmi, vagyoni helyzet vizsgálatához lehet felhasználni.

 

 

 

 

 

 

Törzsvagyonra vonatkozó szabályok

 

74. §

 

            (1) Azokat a lakásokat, amelyeknek bérbeadási feltételeit a rendelet alapján az Önkormányzat költségvetési szerve állapítja meg, csak határozott időre vagy feltétel bekövetkezéséig lehet bérbe adni. A bérbeadás csak a költségvetési szervvel köztisztviselő, közszolgálati vagy munkaviszonyban állónak vagy vele ilyen jogviszonyt létesítőnek történhet.

 

            (2) A bérbeadói hozzájárulásokat úgy kell megadni, hogy a lakásbérleti jogviszony megszűnésekor a lakás teljes egészében a költségvetési szerv rendelkezésébe kerüljön vissza. Másik lakás bérbeadására vonatkozó kötelezettség csak a Kt. hozzájárulásával vállalható.

 

            (3) A bérleti- és használati díj mértékére a rendelet szabályait kell megfelelően alkalmazni.

 

75. §

 

            (1) Az Önkormányzat költségvetési szervének rendelkezése alatt álló helyiséget csak a költségvetési szerv tevékenységével összefüggő célra lehet bérbe adni. A bérbeadás határozott időre vagy feltétel bekövetkezéséig szólhat.

 

            (2) Az (1) bekezdésben említett helyiségek bérbeadásának egyéb feltételeire az önkormányzati törzsvagyonhoz tartozó lakásokra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a bérleti- és használati díj mértékét a bérbeadásra jogosult határozza meg.

 

Értelmező rendelkezések

 

76. §

E rendelet alkalmazásában:

 

1. A lakás alapterületének megállapításánál a lakás összes (lakó-, főző-, egészségügyi-, közlekedő és tároló) helyisége teljes alapterületének az 1,90 méter szabad belmagasságot elérő részét, továbbá a loggia és a zárt (fedett és oldalról átlátást gátló módon kialakított) erkély területének a felét kell számításba venni és a számítás során a kerekítés szabályait kell alkalmazni. Az alapterület megállapításánál a lakás belső lépcsője felső szintjének az alapterületét figyelmen kívül hagyni.

 

2. A lakás helyiségei alapterületének megállapításánál a vakolt falsíkok között – a padlószint felett egy méter magasságban – mért méreteket, továbbá a beépített bútorok által elfoglalt területet kell figyelembe venni. Az alapterület megállapításánál figyelmen kívül hagyni a falsíkon kívül eső területet (a nyílászároknál lévő beugrásokat a 0,5 négyzetméternél kisebb alapterületű falfülkéket stb.) és a falsíkokból kiugró falpillérek által elfoglalt területet.

 

3. A társbérleti lakásrész alapterületének megállapításánál az egyes társbérlők által kizárólagosan használt helyiségek teljes alapterületét, továbbá a közösen használt helyiségek területét az egyes társbérlők által kizárólagosan használt helyiségek területének a lakás teljes területéhez viszonyított arányában kell számításba venni.

 

4. Ha a bérleti szerződés másként nem rendelkezik, a bérbeadó által a bérleti szerződés keretében nyújtott szolgáltatás különösen:

a) az épületben a közös használatra szolgáló területek és helyiségek tisztántartása és megvilágítása;

b) kéménytisztítás;

c) kártevő-mentesítés;

amennyiben az épülethez kert is tartozik, a kert gondozása.

 

5. A lakbértámogatás megállapítása szempontjából jövedelem, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény 4. §-ának (1) bekezdésében meghatározott jövedelem.

 

Hatálybalépés

 

77. §

 

            (1) Ez a rendelet 2007. augusztus 1-én lép hatályba.

 

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti

 

a) a Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 24/1993. (XI.23.) Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat rendelete és az azt módosító 14/1994. (VI.7.), a 28/1994. (X.4.), a 14/1998. (VII.15.), a 23/1998. (XII.28.) Bp. Főv. XII. ker. Ök. rendelet 5. § (2) bekezdés a) pontja, a 2/1999. (III.10.) Bp. Főv. XII. ker. Ök. rendelet 11. § (2) bekezdés a) pontja, az 1/2000. (I.12.), a 18/2000. (XI.15.) Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat rendelete, valamint a 23/2001. (XII.12.) Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat rendeletének 16. §-a, a 17/2002. (XII.18.), Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat rendelete, továbbá a 10/2006. (V.17.) Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata rendelete;

 

b) a Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbéréről, valamint a lakbértámogatásról szóló 17/1996. (VII. 17.) Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat rendelete és az azt módosító 5/1999. (VI. 2.) Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat rendelete, valamint 1/2003. (II. 12.) Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat rendelete.

 

            (3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezéseit,  a Ptk. megfelelő szabályait, valamint az önkormányzati tulajdonban álló lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadásának elveiről, a lakásfenntartási támogatás elveiről, valamint a lakásépítés támogatásának rendszeréről szóló 17/2006. (IV.14.) Főv. Kgy. rendelet szabályait kell alkalmazni.

 

 

1.      számú melléklet a 23/2007. (VI. 18.) Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata rendeletéhez

 

A lakásigény mértéke

 

A lakásigény mértéke a következő:

 

- egy személy esetén 1 lakószoba,

 

- két személy esetén 1, de legfeljebb 1 + 1/2 lakószoba,

 

- három személyig 1 + 1/2, de legfeljebb 2 lakószoba,

 

- négy személyig 2, de legfeljebb 2 + 1/2 lakószoba,

 

- öt személyig 2, de legfeljebb 3 lakószoba,

 

- hat személyig 2 + 1/2, de legfeljebb 3 lakószoba,

 

- hét személyig 3, de legfeljebb 3 + 1/2 lakószoba,

 

- nyolc és ennél több személy esetén legalább 4 lakószoba

 

 

2. számú melléklet a 23 /2007. (VI. 18.) Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata rendeletéhez[1]

 

Adatlap szociális alapú bérletre vonatkozó pályázat benyújtására

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. számú melléklet a 23 /2007. (VI. 18.) Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata rendeletéhez

 

A piaci alapú lakáspályázati tárgyalás szabályai

 

1.   A pályázati tárgyaláson csak az a pályázó vehet részt, aki a pályázati ajánlatot az előírt tartalommal és határidőben benyújtotta.

 

2.   A pályázati tárgyaláson a pályázó személyesen vagy közokiratban, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratban meghatalmazott képviselője útján vehet részt.

 

3.   A pályázati tárgyalás nyilvános.

 

4.   A pályázati tárgyalást az Önkormányzat polgármestere által megbízott személy vezeti. A tárgyalás vezetője

 

a.      megállapítja, hogy a pályázók rendelkeznek-e a pályázati tárgyaláson való részvétel feltételeivel. Azokat a pályázókat, akik a pályázati tárgyaláson való részvétel feltételeivel nem rendelkeznek;

b.      gondoskodik a pályázati tárgyalás rendjéről;

c.      kihirdeti a pályázat nyertesét,

d.      nyilatkoztatja a pályázat nyertesét arra, hogy a pályázati tárgyalást követő 15 napon belül a lakásbérleti szerződést megköti.

    

5.   A pályázati tárgyaláson készült jegyzőkönyvnek a 4. pontban foglaltakat is tartalmaznia kell.  A jegyzőkönyvet a tárgyalás vezetője, a jegyzőkönyvvezető, valamint a pályázók közül a pályázati tárgyalás nyertese írja alá.

 

4. számú melléklet a  23 /2007. (VI. 18 ) Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata rendeletéhez

 

Az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérének mértéke

 

Komfort fokozat

Ft/m²/hó

 

Szociális lakbér

Költségelvű lakbér

Piaci lakbér

Összkomfortos lakás

252

328

660

Komfortos lakás

215

278

550

Félkomfortos lakás

120

 170

330

Komfort nélküli lakás

90

115

210

Szükséglakás

 

70

94

 

 

 

 

5.számú melléklet a  23/2007. (VI. 18.) Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata rendeletéhez

 

A XII. kerületnek a Budapest közigazgatási határa, XI., illetve II. kerületi közigazgatási határa, valamint a Városmajor utca – Kékgolyó utca – Böszörményi út – Jagelló út által határolt területén található ingatlanok a 25 %-os lakbérövezetbe tartoznak. Az említett négy utcában található ingatlanok az övezetbe nem tartoznak bele.

 

 

6. számú melléklet a 23/2007. (VI. 18. ) Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata rendeletéhez

 

A helyiségbérletre vonatkozó pályázati tárgyalás szabályai

 

1.                 A pályázati tárgyaláson csak az a pályázó vehet részt, aki a pályázati ajánlatot az előírt tartalommal és határidőben benyújtotta, továbbá a pályázati díjat az előírt határidőben megfizette.

2.                 A pályázati tárgyaláson a pályázó személyesen vagy közokiratban, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratban meghatalmazott képviselője útján vehet részt.

3.                 A pályázati tárgyalás nyilvános.

4.                 A pályázati tárgyalást az Önkormányzat polgármestere által megbízott személy vezeti. A tárgyalás vezetője

a.      megállapítja, hogy a pályázók rendelkeznek-e a pályázati tárgyaláson való részvétel feltételeivel és a pályázati kiírásban meghatározott pályázati díjat befizették-e. Azokat a pályázókat, akik a pályázati tárgyaláson való részvétel feltételeivel nem rendelkeznek, vagy a pályázati díjat nem fizették be, a tárgyalásból ki kell zárni;

b.      ismerteti a pályázati tárgyalás szabályait, a pályázati alapbér összegét, felhívja a pályázókat helyiségbér ajánlataik megtételére, valamint arra, hogy minden további ajánlatnak legalább a pályázati alapbér 10 %-ával kell meghaladnia az előző ajánlatot;

c.      gondoskodik a pályázati tárgyalás rendjéről;

d.      megállapítja a pályázati tárgyalás eredménytelenségét, ha az ajánlatok nem haladják meg legalább a pályázati alapbér 10 %-ával a pályázati alapbér összegét;

e.      kihirdeti a pályázat nyertesét, a  következő legmagasabb összegű helyiségbérre ajánlatot tevőt, valamint az általuk ajánlott helyiségbér összegét;

f.        nyilatkoztatja a pályázat nyertesét arra, hogy a pályázati tárgyalást követő 15 napon belül a helyiségbérleti szerződést megköti;

g.      felhívja a pályázat nyertese figyelmét arra, hogy ha a helyiségbérleti szerződést az előírt határidőben nem köti meg, a helyiséget a pályázati tárgyaláson részt vett következő legmagasabb összegű helyiségbérre ajánlattevő részére kell bérbe adni. Ebben az esetben a pályázati díj az Önkormányzatot illeti meg.

5.                 A pályázati tárgyaláson készült jegyzőkönyvnek a 4. pontban foglaltakat is tartalmaznia kell.  A jegyzőkönyvet a tárgyalás vezetője, a jegyzőkönyvvezető, valamint a pályázók közül a pályázati tárgyalás nyertese és a második legmagasabb összegű helyiségbérre ajánlatot tevő írja alá.

 



[1] A 2. számú melléklet a Polgármesteri Hivatal Képviselői Csoportjánál tekinthető meg.