Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Fakivágás

Fakivágás

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének fás szárú növények védelméről szóló 58/2018. (XII. 17.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) 6. § (1) bekezdése szerint fakivágás kizárólag kérelem alapján megadott és véglegessé vált engedély birtokában, meghatározott pótlási kötelezettség teljesítése mellett, indokolt esetben, különösen növény-egészségügyi, élet- és vagyonvédelmi okból, illetve építési tevékenység vagy speciális funkciójú építmények működésének biztosítása céljából végezhető.

Engedély nélkül kivágható fa:
Megtartandó fasor, fa”:
Az Ör. 1. sz. mellékletben megjelölt fasorok és faegyedek, amelyek a Minerva Térinformatikai Rendszeren keresztül érhetők el, a bal oldali „Fóliák” sávban „A fás szárú növények védelméről…” sor előtti négyzet bejelölésével.
A megtartandó fákra vonatkozó szabályozás: Ör. 6.§
  • (7) Megtartandó fa esetében a fa lombkorona vetületének 1 méterrel megnövelt területén belül magas és mélyépítés nem végezhető.
  • (8) Megtartandó fát kivágni, kivágását engedélyezni kizárólag abban az esetben lehet, ha a fa – állapota miatt – olyan veszélyhelyzetet okoz, amely a fa kivágása nélkül nem hárítható el, illetve a fa bármely okból életképtelenné vált és megtartása nem lehetséges, vagy a kivágás célja az ingatlan közterületi kapcsolatának biztosítása. A kérelem indokoltságát kertészeti szakvéleménnyel kell igazolni.

Az ügyintézés folyamata

Az egyes ügyekkel kapcsolatban részletes leírást az alábbi menüpontokban talál:


DÍJAK, BEFIZETÉSEK

Az eljárás jelenleg illetékmentes.